Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η ιστορία πίσω από το wallpaper των Windows XP

Το default wallpaper των Windows XP είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις δημοφιλέστερες εικόνες της ψηφιακής εποχής. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, τι ακριβώς απεικονίζει; Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν αρκετοί, πρόκειται για φωτογραφική λήψη και όχι για ένα image που δημιουργήθηκε σε υπολογιστή.

 
Η ολλανδική έκδοση των Windows -και μόνο αυτή- αναφέρει ως όνομα αρχείου για το συγκεκριμένο image τη λέξη Ireland, κάτι που οδήγησε πολλούς να θεωρήσουν ότι πρόκειται για ένα τοπίο στην ομώνυμη νησιωτική χώρα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στην περιοχή Sonoma της California από τον Αμερικανό φωτογράφο Charles O'Rear.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1996, πέντε χρόνια πριν την κυκλοφορία των Windows XP. Δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσό που δόθηκε στον O'Rear για να παραχωρήσει τη φωτογραφία του, ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι είναι ένα "υπέρογκο ποσό, το δεύτερο υψηλότερο που έχει δοθεί για φωτογραφία μετά το ενσταντανέ που απεικονίζει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton να αγκαλιάζει τη Monica Lewinski". Σημειωτέον ότι η φωτογραφία δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, σύμφωνα πάντα με το φωτογράφο.

Δέκα χρόνια μετά τη λήψη, το 2006, το συγκεκριμένο σημείο αποτέλεσε και πάλι θέμα φωτογραφίας. Αυτή τη φορά, όμως, το αποτέλεσμα ήταν κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό, καθώς τη θέση του ειδυλλιακού τοπίου είχε πάρει ένας μάλλον αδιάφορος αμπελώνας.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Δεν έτυχε, πέτυχε!!!

Ο ΑΠΟΕΛ επέστρεψε δείχνοντας σεβασμό σ' ό,τι χτίστηκε. Ο Αλέξης Σπυρόπουλος σχολιάζει την πρόκριση της ομάδας στους ομίλους.

ΑΛΕΞΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τελ. ανανέωση : Αύγουστος 24 2011 09:23


Όταν η δράση έχει ένταση κι ανατροπές, εκεί που το θέαμα είναι χορταστικό, η πλοκή συναρπαστική και το end…happy, τότε δεν μένει κάτι άλλο να ζητήσει κανείς από 90 λεπτά ποδοσφαίρου. Η κοινωνία των ΑΠΟΕΛιστών θα μπορούσε να ‘ναι ευτυχής ακόμη κι αν είχε, στη ρεβάνς με τη Βίσλα Κρακοβίας, μονάχα το τελευταίο. Το happy end. Εμείς, όμως, περάσαμε καλά δίπλα τους, επειδή προϋπήρξαν όλα τ’ άλλα. Ο Νίκος Νιόπλιας μου είχε πει ευθύς εξαρχής, αυτό που κράτησε να πει δημοσίως στο φινάλε. Ότι «αυτοί δεν είναι κυπριακή ομάδα». Μια υπέροχη, για την περιεκτικότητά της, κουβέντα. «Δεν είναι κυπριακή ομάδα». Εχουν ξεφύγει, μπροστά.

Είκοσι δύο ολοκληρωμένες επιθέσεις για γκολ, μες στη ζέστη, σε ματς πρόκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ, προφανώς δεν είναι αυτό που φέρνει κανείς στο μυαλό όταν ακούει «κυπριακή ομάδα». Είκοσι δύο, με ποδόσφαιρο. Συνδυαστικό. Ποδόσφαιρο πλαγιοκοπήσεων. Ποδόσφαιρο με θετική ενέργεια. Με καυτή επιθυμία. Ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο μπασκετμπολίστας, εξηγώντας γιατί αποχώρησε απ’ την ενεργό δράση, είπε κάτι πολύ ωραίο. Ότι, πλέον, μέσα του δεν έκανε ιδιαίτερη διαφορά η νίκη απ’ την ήττα. Ακριβώς, το σημείο για να τα μαζεύει κανείς και ν’ αποχαιρετά. Με αυτό το κριτήριο, απ’ ότι φάνηκε οι Πουρσαϊτίδηδες και οι Κόντηδες και οι Χιώτηδες κάνουν καλά ότι συνεχίζουν.

Δύο χρόνια πίσω, αυτή η ομάδα πρωτομπήκε «καθ’ υπέρβασιν» σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί, στον όμιλο, βίωσε τα όριά της. Δεν πήγαινε, το πράγμα, παραπέρα. Δύο χρόνια μετά, η ίδια αυτή ομάδα επιστρέφει. Καλύτερη. Τα βλέπεις, τα δύο χρόνια που πέρασαν από πάνω της. Δύο χρόνια προόδου. Η ποιότητα, τώρα, είναι υψηλότερη. Δριμύτερη. Λίγο-λίγο. Με σεβασμό σ’ ό,τι χτίστηκε. Και με προσθήκες, μία ή δύο κάθε φορά, επί του κτισθέντος. Απ’ τους (1+4+2) επτά της μεσοαμυντικής γραμμής, οι έξι ήταν και τότε. Μόνον ο αριστερός μπακ, ο Ουίλιαμ Μποαβεντούρα, είναι καινούργιος. Πήγαν ο Μαρσέλο Ολιβέιρα κι ο Γιάχιτς και δεν βρίσκουν θέση για να παίξουν βασικοί. Περιμένουν.

Εκείνοι που άλλαξαν, απ’ το 2009-2010, είναι οι (3+1) τέσσερις μπροστά. Και δεν βρίσκει θέση, να παίξει βασικός, ο Χαραλαμπίδης. ‘Η και ο Αλεξάνδρου. Οι παλαιοί, ένας Σατσιάς ή ένας Μάριος Ηλία, σιγά-σιγά δύουν. Ο ΑΕΚτσής, με τέτοιον Μαντούκα, βάζει κλάματα. Τεχνικοί διευθυντές, με τέτοιον Αΐλτον, σκίζουν γαλόνια και πτυχία. Ο Αΐλτον, απίστευτο μεν ακριβές δε, αγοράστηκε…600 χιλιάρικα. Τον στάμπαραν στην Κοπεγχάγη, αντίπαλό τους στα πλέι-οφ του 2009, έξι μήνες πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του. Ο Μέλικσον για να καταλαβαίνουμε, ο Ισραηλινός πλέι-μέικερ, κόστισε στη Βίσλα τα διπλά. Ένα κόμμα δύο.

Το σημαντικό δεν είναι ότι κράτησαν τη συνέχειά τους, ως ομάδα, μετά το Τσάμπιονς Λιγκ 2009-2010. Είναι ότι την κράτησαν, ενώ η ομάδα έχασε το πρωτάθλημα απ’ την Ομόνοια και δεν μπήκε καν, την επόμενη χρονιά, σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ. Ετσι, στο ζόρι, δοκιμάστηκαν οι αντοχές του πρότζεκτ. Όχι στην τρελή χαρά. Το πρότζεκτ άντεξε. Το πρωτάθλημα ανακτήθηκε. Και το Τσάμπιονς Λιγκ ξανάρθε. Ο Νιόπλιας μου έλεγε και για το πόσο ωραία ομάδα είναι, επίσης, η ΑΕΚ Λάρνακας όπου το γενικό πρόσταγμα το ‘χει από πέρυσι ο Τζόρντι Κρόιφ. Τη Δευτέρα, πρεμιέρα κυπριακού πρωταθλήματος, παίζουν ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ στη Λάρνακα.

Πρώτον, θα…παίξουν. Δεν είναι «στον αέρα» εάν θα παίξουν. Δεύτερον, υποψιάζομαι πως ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ θα ‘ναι πιο ελκυστικό και από τα οκτώ ζευγάρια της πρεμιέρας, όποτε αυτή γίνει, στην ελληνική Σούπερ Λιγκ. Στη μητέρα-Ελλάδα, ένα πράγμα ξέρουμε να κάνουμε καλά, με συνέπεια και με…αρχές. Να υποτιμάμε. Και ν’ απαξιώνουμε. Πουρσαϊτίδηδες, Κόντηδες, Χιώτηδες, Μαντούκα, Γιοβάνοβιτς, ό,τι να ‘ναι. Αυτοί, όμως, προχωρούν. Και δίνουν χαρά. Απ’ το μπαλκόνι στον έκτο όροφο του Χίλτον, απ’ όπου τη Δευτέρα το βράδι έβλεπα απέναντι την πλαγιά του Πενταδάκτυλου με την τουρκική σημαία, τη νύχτα της Τρίτης χάζευα ΑΠΟΕΛίστες να πανηγυρίζουν στη Λεωφόρο Μακαρίου με τον εθνικό ύμνο και τις ελληνικές σημαίες. Καλύτερα ήταν την Τρίτη...

Πηγή: contra.gr

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ανθρώπινη βλακεία και ηλιθιότητα... [Έκτακτο 1+1 δωρεάν]

Μεγάλη Αλήθεια...

Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία.
Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος! [Αϊνστάιν]

Η διαφορά ανάμεσα στην ηλιθιότητα και στην ευφυΐα είναι ότι η δεύτερη... έχει όρια! [Αϊνστάιν]

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Οδηγίες για ασφαλές σερφάρισμα στο Internet

Το 92% των εφήβων είναι χρήστες του Διαδικτύου, ενώ καθημερινά τρία εκατομμύρια έλληνες «αφιερώνουν» κατά μέσο όρο 2,5 ώρες στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Την ίδια ώρα το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται δεκάδες καταγγελίες από πολίτες που έπεσαν θύματα εξαπάτησης, ενώ συχνά οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας ασχολούνται με υποθέσεις σχετικά με παρενοχλήσεις μέσω Ιντερνετ, εκβιασμούς, πειρατεία λογισμικού και άλλα αδικήματα.

Σε μια από τις απεχθέστερες σε διαδικτυακές δραστηριότητες - τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας - οι αστυνομικοί συχνά πέφτουν πάνω όλο στα ίδια άτομα, γίνεται όπως λένε χαρακτηριστικά «ανακύκλωση συλληφθέντων».

Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου παρουσίαστηκε το πρόγραμμα «@σφαλώς πλοηγηθείτε», με στόχο την ενημέρωση των χρηστών, κάθε ηλικίας, για τους κινδύνους που κρύβει το Ιντερνετ.

Οι ημερίδες θα γίνουν στις 13 Ιουλίου στη Κω, στις 15 Ιουλίου στην Μυτιλήνη, στις 22 Ιουλίου στο Ρέθυμνο, στις 25 Ιουλίου στα Ιωάννινα και στις 27 Ιουλίου στην Κεφαλονιά.

Θα συμμετέχουν αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που θα ενημερώσουν γονείς αλλά και παιδιά για το πώς θα μπορούν να «σερφάρουν» με ασφάλεια στο Ιντερνετ αλλά και ψυχολόγοι που θα μιλήσουν για τον εθισμό στο Διαδίκτυο και τις επιπτώσεις.

Κατά τον χαιρετισμό του, στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής έκανε λόγο για κινδύνους στο Ιντερνετ «που δεν είναι ορατοί και αντιληπτοί» και έχουν πολλαπλασιαστεί, με θύματα ακόμη και μικρά παιδιά.

«Οι αναρτήσεις με προσωπικά δεδομένα ελογχεύουν κινδύνους που μπορούμε να αποφύγουμε αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και σωστά ενημερωμένοι. Για παράδειγμα συχνά υπάρχουν περιστατικά με παιδιά που παρενοχλούνται από συμμαθητές τους. Μια ανάρτηση όπως "λείπω διακοπές" μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για ληστές, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου χρήστες έχουν εκδηλώσει πρόθεση να αυτοκτονήσουν» επισήμανε ο κ. Παπουτσής. Στόχος της εκστρατείας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός κ. Μανώλης Οθωνας, είναι η ευαισθητοποίηση και η επαγρύπνηση των γονέων έτσι ώστε έγκαιρα να διαπιστώσουν τυχόν διαφοροποιήσεις στον χαρακτήρα του παιδιού τους, που μπορεί να προκλήθηκαν από τη συχνή χρήση του Διαδικτύου.

Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης παρατήρησε πως πλέον το έγκλημα από παραδοσιακό έχει «μεταλλαχθεί» σε ηλεκτρονικό και πρόσθεσε πως πολλοί έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης. «Μην πιστεύετε ότι διαβάζετε σε ιστοσελίδες ή στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία.

Αν λάβετε, για παράδειγμα, ένα μήνυμα ότι κερδίσατε το ισπανικό λόττο μην το πιστέψετε και κυρίως μην στείλετε για κανένα λόγο χρήματα για την εξαργύρωση του δήθεν τυχερού κουπονιού», είπε ο κ. Σφακιανάκης. Απλώς κάποιος προσπαθεί να σας κλέψει.

Στο μεταξύ ο κ. Παπουτσής, προσδιόρισε χρονικά τα «εγκαίνια» της οικονομικής αστυνομίας την εβδομάδα που διανύουμε ή το αργότερο την επόμενη, σπεύδοντας μάλιστα να προαναγγείλει την εξιχνίαση μεγάλης υπόθεσης με εκτός των ελλαδικών συνόρων προεκτάσεις και μιας μικρότερης εσωτερικής. Ο αρμόδιος υπουργός αποκάλυψε παράλληλα ότι στον εφαρμοστικό νόμο υπάρχει διάταξη που εκχωρεί το αυτοδίκαιο δικαίωμα στα στελέχη της, να έχουν πρόσβαση μέσω του υπουργείου οικονομικών, στους λογαριασμούς των υπό έρευνα ύποπτων ατόμων, με μοναδική προϋπόθεση την διενέργεια σε βάρος τους προανάκρισης.

Πηγή: NewsIT.gr 11/07/2011

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

«Νίκη» στη νεκρή ζώνη - η αντίσταση της Α’ Μοίρας καταδρομών απέναντι στον «Αττίλα»

Στο «Χαρουπόμυλο» στο Πάνορμο παρουσιάζεται στις 12 Αυγούστου (8.30 μ.μ.) το βιβλίο «ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ» και το ντοκιμαντέρ «ΗΡΩΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΗΜΑ…» για τους «300» της Κρήτης που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974

Σε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό χώρο του Ρεθύμνου και της Κρήτης, τον «ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟ» στο Πάνορμο, την Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί το βιβλίο «ΝΙΚΗ» ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ- Η Αντίσταση της Α΄Μοίρας Καταδρομών απέναντι στον “Αττίλα” και την Προδοσία» (εκδόσεις ΑΓΑΘΟΣ ΛΟΓΟΣ) των δημοσιογράφων της ΝΕΤ Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου, και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο «Ήρωες χωρίς παράσημα…» που συνοδεύει το βιβλίο.

Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται για πρώτη φορά, από το 1974, κινηματογραφικές εικόνες που καταγράφουν τις προετοιμασίες των καταδρομέων λίγο πριν την αναχώρηση τους από τη Σούδα, καθώς επίσης και εικόνες κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στην Κύπρο το ματωμένο Ιούλη της τουρκικής εισβολής.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει o δημοσιογράφος- συγγραφέας Γιάννης Φασουλάς, όπου και θα παρουσιάσει νέα στοιχεία για την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» και ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων Γιώργης Κλάδος . Το βιβλίο που παρουσιάστηκε στις 20 Ιουνίου στην Αθήνα, στην Κυπριακή Εστία βρίσκεται ήδη στην δεύτερη έκδοση.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το βιβλίο «Νίκη» στη Νεκρή Ζώνη,  που συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ήρωες χωρίς παράσημα…»  επιχειρεί να ρίξει φως, σε άγνωστους δρόμους και διαδρόμους, της νεότερης εθνικής καταστροφής που εξελίχθηκε στην Κύπρο, πριν από 38 χρόνια, μέσα από την έρευνα για την αποστολή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη στην Κύπρο.

 Εξετάζοντας τις ζώσες μαρτυρίες και το ιστορικό της αποστολής αυτοκτονίας των «300» καταδρομέων από το Μάλεμε στη Λευκωσία, τον σκοτεινό Ιούλη του 1974, με αεροσκάφη τύπου Noratlas, έρχονται στο φως νέα σημαντικά ντοκουμέντα της κυπριακής τραγωδίας.

Αναδεικνύονται άγνωστες, μέχρι σήμερα, πλευρές της παράτολμης αεροαποβατικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ». Μια επιχείρηση που ανατέθηκε στην Α΄Μοίρα Καταδρομών και πραγματοποιήθηκε με την γενναία προσφορά των Ελλήνων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, που πέταξαν από τη Σούδα, τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου του ΄74, προς τη Λευκωσία, ακολουθώντας τους δικούς τους εναέριους νόμους και κανόνες.

Η έρευνα απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως: Ποιες ήταν οι επιδιώξεις του ελληνικού Πενταγώνου εκείνα τα κρίσιμα 24ωρα; Γιατί τελικά επιλέχθηκε να πάει στην Κύπρο η Α΄Μοίρα Καταδρομών και όχι η Β΄ΜΚ από τη Θεσσαλονίκη, όπως ήταν προγραμματισμένο;

Ποιοι και γιατί χτύπησαν τα ελληνικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 καταδρομείς και τέσσερις αεροπόροι; Τι αποκαλύπτουν για πρώτη φορά Κύπριοι χειριστές των αντιαεροπορικών; Είχε ή όχι ενημερωθεί η Λευκωσία; Ποιοι ευθύνονται για την κατάρριψη;

Τι αποκαλύπτουν οι καταθέσεις αξιωματικών που περιλαμβάνονται στον φάκελο της Κύπρου και βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας;  Ποιοι και γιατί διέταξαν Α΄ΜΚ να προστατεύσει την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία; Ποια σχέδια του «Αττίλα 2» ματαίωσε η μάχη στο ύψωμα Κολοκασίδη; Γιατί η Ελλάδα αναγνώρισε τους νεκρούς και τους τραυματίες στη μάχη της Κύπρου ως πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Οι πρωταγωνιστές με τους οποίους συνομιλήσαμε, δεν διστάζουν να απαντήσουν και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο, στα ερωτήματα: Υπήρξε ή όχι προδοσία στην Κύπρο; Τι σενάρια παίχτηκαν στο νησί εκείνες τις κρίσιμες μέρες;  Σε αυτά και πολλά άλλα «γιατί», απαντάει η έρευνα ξεδιπλώνοντας το κουβάρι μιας γνωστής- άγνωστης «Νίκης» στην Κύπρο του 1974.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Το γιεφύρι του Τζιελεφού

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της Κυπριακής υπαίθρου, στο δάσος της Πάφου, βρίσκονται τα πιο σημαντικά μεσαιωνικά κτίσματα που έχουν κηρυχθεί ως αρχαία μνημεία και προστατεύονται από τον περι αρχαιοτήτων νόμο της ΚΔ. Αυτά είναι το Γεφύρι της Ελιάς, το Γεφύρι του Τζιελεφού και το Γεφύρι του Ρουθκια, που αποτελούν μέρος της περίφημης καμηλόστρατας του χαλκού.

To γεφύρι του Τζιελεφού
Το γεφύρι του Τζιελεφού βρίσκεται σ’ένα υψόμετρο 440m. στο δάσος Πάφου, 6 χιλιόμετρα από το τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος, και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο μεσαιωνικό γεφύρι. Το γεφύρι είναι κτισμένο πάνω στον ποταμό Διάριζο. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν ”Βόκαρος” (από το διορίζω – χωρίζω). Σχετικά με την ονομασία του γεφυριού υπάρχουν  διάφορες εκδοχές. Η λέξη "κέλεφος" είναι ελληνική και σημαίνει αδύνατος, άρρωστος. Ίσως από την λέξη "κέλυφος". Η ονομασία πιθανώς να συνδέεται από κάποιο πρόσωπο ή περιστατικό κατά τη διάρκεια κατασκευής του γεφυριού.
Το γεφύρι αποτελείται από οξυκόρυφη καμάρα χτισμένη από τούφλα, πιθανόν επιτόπιας κατασκευής. Στα άκρα της καμάρας υπάρχουν πέτρες καλά πελεκημένες, και σε άριστη κατάσταση, καθώς και στην κορυφή στο κλειδί του γεφυριού όπου είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο. Στη νότια πλευρά μόλις διακρίνεται χαραγμένος ένας μικρός σταυρός πάνω σε μια πέτρα. Η βάση του οδοστρώματος είναι κτισμένη από πέτρες του ποταμού. Στην πρόσβαση του γεφυριού και από τις δύο άκρες υπάρχει χώρος αναμονής. Αυτό διαπιστώνεται ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα κατά τον μεσαίωνα, γι’ αυτό λέγεται ότι ήταν ο κύριος άξονας που ένωνε την Πάφο με τις υπόλοιπες επαρχίες.Μέχρι την ανεξαρτησία εξυπηρετούσε τις ανάγκες της περιοχής, συνδέοντας τα χωριά της δυτικής όχθης (Μηλικούρι, Βρέτσια, Άγιος Ιωάννης) με τα χωριά της ανατολικής όχθης (Άγιος Νικόλαος, Καμινάρια, Τρείς Ελιές).

Χαρακτηριστικό του γεφυριού αυτού είναι το μεγάλο ύψος από την κοίτη του ποταμού, το μικρός πλάτος του οδοστρώματος, όπου δεν μπορούσαν τα ορμητικά νερά να φράσσουν το στόμιο του γεφυριού από ξεριζωμένα και κλαδιά και να δημιουργείται πίσω λίμνη, με αποτέλεσμα να παρασύρει και να καταστρέφει το γεφύρι. Τον ποταμό αυτό ονόμαζαν βάρβαρο. Έκανε ένα σατανικό θόρυβο και ακουγόταν μέχρι τα γύρω χωριά, όπου ο κόσμος ερχόταν εδώ και κρέμαζε κοφίνια από την κορυφή του γεφυριού για να πάρει τα χέλια που παρέσερνε το νερό.
Το φράγμα της Αρμίνου στο οποίο καταλήγει ο ποταμός Διάριζος
Φωτογραφίες: Δασκαλάκης