Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τα νέα κανάλια του YouTube βάζουν στο στόχαστρο την τηλεόραση

Το YouTube ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μια σειρά νέων καναλιών, τα οποία θα προβάλουν εκπομπές συγκεκριμένης θεματολογίας, όπως μόδα, αθλητικά κλπ. Τα πρώτα κανάλια θα κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές του 2012.

Η Google θα πληρώνει τους παραγωγούς από μερικές εκατοντάδες μέχρι πολλά εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το είδος του περιεχομένου και την ποσότητα. Τα έσοδα της εταιρείας θα προέρχονται από διαφημίσεις. Το γεγονός ότι θα προβάλλονται διαφημίσεις σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι τα κανάλια αυτά δε θα είναι συνδρομητικά, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε στην πράξη.

Αυτό που επίσης δε γνωρίζουμε ακόμα είναι αν θα πρόκειται για κανάλια διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο ή αν θα περιορίζονται στην αμερικανική αγορά.

Τα νέα κανάλια φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική στην "παραδοσιακή" τηλεόραση. Μάλιστα, η Google ζητά από τους providers να καταρτίζουν και ημερήσιο πρόγραμμα εκπομπών, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα τηλεοπτικά κανάλια.

Πηγή: e-PC Magazine GR

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Με ακαθάριστο μισθό 619 ευρώ αρχίζουν οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί έδωσε από το βήμα της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης της ΠΟΕΔ ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κομνηνός Μαντάς.

Αρχίζοντας την ομιλία του είπε ότι η Ελλάδα περνά τη χειρότερη οικονομική από το 1929 και ότι στο μάτι του κυκλώνα είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δέχονται την πιο βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν ποτέ.

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι η Ελλάδα ζει με το χειρότερο προϋπολογισμό και από εκείνο της δικτατορίας. «Οι μισθοί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο μειώνονται διαρκώς και κανείς δεν ξέρει που είναι ο πάτος» πρόσθεσε.

619 ο νεοδιοριζόμενος

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών.

«Ο ακαθάριστος μισθός ενός νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού είναι σήμερα 619 ευρώ. Για να φθάσει τα 1000 ευρώ, θα χρειαστούν 12 χρόνια ενώ σε 30 χρόνια, ο μισθός του θ’ …αυξηθεί στα 1410 ευρώ.

Μαζί με όλα αυτά κόπηκαν όλες οι παροχές και τα επιδόματα. Υπάρχει μια οργανωμένη κατάσταση για μείωση των συντάξεων. Κανείς δεν κοιτάζει την φοροδιαφυγή, όλοι κοιτάζουν το εύκολο. Γι’ αυτό δεν γνωρίζουμε που είναι ο πάτος. Γι’ αυτό μας πονάει».

Υπάρχουν όμως και άλλες επιπτώσεις: «Σε κάποια σχολεία, φοβούμαστε ότι δεν θα υπάρχει θέρμανση το χειμώνα. Βιβλία δεν έχουμε και περνάμε με τις φωτοτυπίες. Υπολογίζουμε ότι θα έλθουν με τον Άη Βασίλη».

Καταλήγοντας τόνισε «Εμείς πετάξαμε τις κομματικές ταυτότητες».

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Το Gmail ετοιμάζεται να αλλάξει σχεδίαση

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε κατά λάθος από την Google δείχνει τις αλλαγές που θα έχει το Gmail.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο που κυκλοφόρησε κατά λάθος από την Google και αφορά το νέο σχεδιασμό στα inbox του Gmail.

Μέχρι τώρα το βίντεο αυτό, το έχουν κατεβάσει 3 φορές, αλλά κάθε λίγο και λιγάκι όλο και κάποιος το ξανανεβάζει. **

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε ένα preview που ήδη έχει δημοσιεύσει η Google, με μερικές μικροαλλαγές.

Όπως μπορείτε να δείτε το κείμενο από τις διάφορες καρτέλες έχει αντικατασταθεί από εικονίδια τα οποία βρίσκονται στην action-bar που.

Το περιβάλλον του chat έχει αλλάξει και αυτό και πλέον, υπάρχουν μικρογραφίες δίπλα από κάθε επαφή ενώ η διάταξη διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος του παραθύρου που θέλει να έχει ο χρήστης.

Παρακάτω λοιπόν μπορείτε να πάρετε μία μικρή γεύση από τη νέα σχεδίαση του Gmail και των διάφορων αλλαγών που του έχουν γίνει.

Πηγή: NewsIt.gr

**Αφού το σχετικό βίντεο κατεβαίνει συνέχεια από το YouTube, δείτε το από το Vimeo:

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Γιατί κάποιοι γεννιούνται αριστερόχειρες;

Είναι αναγκασμένοι να ζουν σ΄ένα κόσμο πλασμένο για εκείνους που ακολουθούν πιστά το παραδοσιακό ρητό: τα πράγματα πάνε δεξιά. Συνεπώς όλα τα κάνουν αντίθετα! Μια καθημερινή, απλή κίνηση μετατρέπεται σε μεγάλη ταλαιπωρία!

"Στιγματισμένοι και αποκλεισμένοι κοινωνικά", κάποτε!

Το ζήτημα των αριστερόχειρων παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη. Για πολλά χρόνια αποτελούσαν τους μη φυσιολογικούς σε μια ανίδεη, γεμάτη προκαταλήψεις κοινωνία. Οι γονείς και οι δάσκαλοι εξανάγκαζαν ακόμα και μέσω της αποτρόπαιας οδού της βίας να μάθουν να γράφουν με το δεξί .

Οι επιταγές της χριστιανικής θρησκείας επιτάσσουν τους πιστούς να μην κάνουν το σταυρό τους με το αριστερό χέρι. Όι γραφές αναφέρουν ότι ο ληστής που μετανόησε βρισκόταν δεξιά του Εσταυρωμένου καθώς ο Ματθαίος υποδεικνύει το πυρ το εξώτερον για όσους βρίσκονται αριστερά. Μια σειρά από μαρτυρίες δείχνουν οτι το σκοτεινό αυτό μονοπάτι δημιουργήθηκε για την ομάδα αυτή.

Αποτελούν σήμερα περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ένας στους δέκα ανθρώπους κάνουν χρήση του αριστερού χεριού, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια άτομα βλέπουν τα γεγονότα από μια "αριστερή" οπτική γωνία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση γεννήσεων παιδιών που είναι αριστερόχειρες. Σύμφωνα με το Ρώσο καθηγητή Βιολογίας Alexander Dubov "ο αριθμός των αριστερόχειρων που γεννήθηκαν το 2005 είναι διπλάσιος από αυτό που καταγράφηκε το 1990. Αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία το 2020 θα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο".

" Για όλα φταίει το γονίδιο;"

Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται αποκλειστικά αριστερόχειρες και άλλοι που κάνουν χρήση και των δυο χεριών.

Στον τέταρτο μήνα της κύησης ανακοινώνεται η βιολογική απόφαση το ποιον δρόμο θα ακολουθήσει το έμβρυο. Για έναν ανεξήγητο μέχρι τώρα λόγο το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά στα αγόρια.

Σύμφωνα με τον Dr Clyde Francks, ερευνητή στο τμήμα Γενετικής του πανεπιστημίου Οξφόρδης " το γονίδιο LRRTM1 κατέχει ένα σοβαρό ρόλο στον προσδιορισμό των τμημάτων που καθοδηγούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Στους αριστερόχειρες το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου ελέγχει τα συναισθήματα και το δεξί την ομιλία. Στους δεξιόχειρες συμβαίνει το αντίθετο."

Το επόμενο βήμα της μελέτης είναι να διερευνηθεί η επίδραση του γονιδίου αυτού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο καθηγητής και υπεύθυνος του προγράμματος δηλώνει: " Μέσω των χρήσιμων ευρημάτων που προκύπτουν , προσπαθούμε να κατανοήσουμε την ανάπτυξη της ασυμμετρίας του , η οποία σχετίζεται και με ψυχιατρικές ασθένειες." Ωστόσο καθησυχάζει αυτούς που επιμένουν "αριστερά" ότι δεν πρέπει να ανησυχούν διότι η πλειονότητα των αριστερόχειρων δεν θα εμφανίσει ποτέ πρόβλημα .

"Τα ξεχωριστά ταλέντα των αριστερόχειρων"


Στους εκλεγμένους της "αριστερής" συμπεριφοράς κυριαρχεί ο δεξιός λοβός του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου παρουσιάζουν υψηλή αντίληψη ήχων και χρωμάτων. Για το λόγο αυτό διαπρέπουν στους δύσβατους χώρους της τέχνης, της ζωγραφικής, της μουσικής .

Επιπλέον διαθέτουν μνήμη ελέφαντα καθώς και μια μαθηματική αντίληψη, η οποία τους ωθεί να ενασχοληθούν με θετικές επιστήμες και με τα επιτεύγματά τους να παραμείνουν στις σελίδες της Ιστορίας ως μεγάλοι επιστήμονες. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί αριστερόχειρες έχουν έντονες μεταφυσικές ανησυχίες! Γνωρίζουν τι συνέβη σε ένα περιστατικό χωρίς να είναι παρόντες (διαίσθηση) και η ενόραση τους είναι αρκετά αυξημένη.

Οι διάφορες δεισιδαιμονίες του παρελθόντος έχουν αντικατασταθεί από την ταμπέλα του χαρισματικού. Τα άτομα αυτά λάμπουν δια της εξαιρετικής αντίληψης που παρουσιάζουν! Τρία στα πέντε παιδιά, των οποίων ο δείκτης νοημοσύνης ξεπερνά το 130%, είναι αριστερόχειρες. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αγγίζουν με ταχύτερους ρυθμούς από τους υπόλοιπους συναδέλφους την κορυφή της επαγγελματικής επιτυχίας. Στατιστικά ένας στους πέντε που ανήκει στα διοικητικά στελέχη είναι άτομο που όλα βαίνουν "αριστερά".

"Τα αρνητικά στοιχεία των αριστερόχειρων"

Μπορεί λοιπόν να απαρτίζονται από μια σειρά από πλεονεκτήματα, αλλά για να συμπληρωθεί το πορτραίτο είναι απαραίτητα όλα τα στοιχεία, ακόμα και αν είναι αρνητικά. Σύμφωνα με έρευνες ζουν λιγότερο χρονικό διάστημα από τους δεξιόχειρες: από λίγους μήνες μέχρι και εννέα χρόνια. Η ερμηνεία που δίδεται γι αυτό το στοιχείο είναι ότι είναι επιρρεπείς σε θανατηφόρα ατυχήματα, ιδιαίτερα όταν κάνουν χρήση μηχανισμών που εφευρέθηκαν από τους "αντιπάλους"!

Επίσης έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Abetray University με επικεφαλή τη Dr Lynn Wright, καταλήγει σε μια σειρά από συμπεράσματα: οι αριστερόχειρες αισθάνονται περισσότερο αμήχανα από τους υπολοίπους όταν παρευρίσκονται σε σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Ντρέπονται, κοκκινίζουν. Η αμηχανία εντοπίζεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου και σώματός τους. Το άγχος τους φλερτάρει έντονα σε σημείο να οδηγούνται συχνά σε εξωτερικούς χώρους για να αναπνεύσουν και να ηρεμήσουν.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης δεν εκδηλώνουν εύκολα τα συναισθήματα τους , ούτε αποκαλύπτουν με θάρρος την άποψή τους. Πληγώνονται εύκολα από την κακοπροαίρετη και αρνητική κριτική γι αυτό αποφεύγουν να πουν δημοσίως τα όσα σκέπτονται. Η επίπληξη αποτελεί μια πράξη, την οποία θεωρούν αγενή και απαράδεκτη. Στεναχωριούνται και αυτό συνοδεύεται από μια σειρά δυσκολιών κυρίως στην μαθητική ηλικία.

Η DR Lynn Wright υποστηρίζει ότι όλα αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα οφείλονται στις διαφορές που παρουσιάζουν τα τμήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου μεταξύ αυτών που επιμένουν "αριστερά" και αυτών που βλέπουν τη ζωή με το δεξί μάτι.

"Οι αριστερόχειρες διστάζουν. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η αριστερή πλευρά του σώματος τους δέχεται εντολές από το δεξί ημισφαίριου του εγκεφάλου. Αυτή είναι η πλευρά που ελέγχει τις αρνητικές πλευρές των συναισθημάτων. Εξετάσαμε 46 αριστερόχειρες και 66 δεξιόχειρες. Οι πρώτοι μας έδωσαν απαντήσεις του τύπου: δεν μπορώ την επίπληξη, ανησυχώ για τα λάθη κλπ. Ήταν εμφανή τα απαισιόδοξα μηνύματα".

Πηγή: madata.gr

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ubuntu 11.10

Η νέα έκδοση της δημοφιλούς έκδοσης Ubuntu 11.10, είναι διαθέσιμη από τις 13 Οκτωβρίου 2011 για λήψη. Όπως πάντα, το Ubuntu είναι ΕΛΛΑΚ και θεωρείται η πιο δημοφιλής διανομή Linux στον κόσμο.

Ως έργο, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ευχρηστία και ευκολία χρήσης και στοχεύει σε απλούς χρήστες Η/Υ αλλά και σε πιο έμπειρους. Είναι ένα ιδιαίτερα ενεργό έργο με το οποίο ασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο.

Ως λειτουργικό σύστημα, παρουσιάζει μικρές διαφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα γνωστά και συνήθη. Για έναν νέο χρήστη, ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής είναι πολύ μικρός και συνήθως έχει να κάνει με τις εφαρμογές παρά με το ίδιο το σύστημα. Η εγκατάσταση/απεγκατάσταση εφαρμογών γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο, δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις, ενώ διαθέτει όλους τους αυτοματισμούς ενός σύγχρονου λειτουργικού συστήματος.
Στην τελευταία του έκδοση, το Ubuntu 11.10, περιλαμβάνει αισθητικές αλλαγές, βελτιωμένους μηχανισμούς εύρεσης αρχείων και εφαρμογών, εργαλεία παραγωγικότητας και υποστήριξη του υλικού (hardware) των τελευταίων μοντέλων Η/Υ. Τα βασικά του χαρακτηριστικά συνοψίζονται στην παρακάτω σελίδα: http://www.ubuntu.com/ubuntu/whats-new.

Όπως ισχύει για όλες τις τελευταίες εκδόσεις του Ubuntu, υπάρχει δυνατότητα δοκιμής του συστήματος (live cd/usb stick), χωρίς να απαιτείται η εγκατάστασή του σε έναν Η/Υ.
Οι αλλαγές και βελτιώσεις του συνοψίζονται σε σχετικό βίντεο (στα Αγγλικά). Για τη λήψη του Ubuntu 11.10 και περισσότερες πληροφορίες δείτε τον επίσημο δικτυακό του τόπο: http://www.ubuntu.com

Πηγή: ΕΛ/ΛΑΚ


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Μαρία Ιωαννίδου: «Δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο τα όσα ακούω»

Λεμεσός: Ο χρόνος άρχισε να μετρά γύρω στις 4 τα ξημέρωματα της 11ης Ιουλίου 2011. Το τηλέφωνο ξύπνησε το διοικητή ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη και τη σύζυγό του. Συνηθισμένο φαινόμενο. Κάτι τον χρειάστηκαν στη ναυτική βάση και έπρεπε να παρουσιαστεί. Η Μαρία Ιωαννίδου, μια ζωή δίπλα σε αξιωματικό του ναυτικού, δεν ανησύχησε καθόλου. Πήρε το βιβλίο της και άρχισε να διαβάζει, περιμένοντας να ξημερώσει.

Δύο ώρες μετά, ένιωσε το σπίτι να σείεται συθέμελα. Ενστικτωδώς άνοιξε το ραδιόφωνο μήπως και ακούσει τι είχε συμβεί. Εκείνη την ώρα έπαιζε μουσική και ο μουσικός παραγωγός διέκοψε το τραγούδι για να πει μόνο ότι έγινε μια έκρηξη κάπου στην περιοχή του Μαρί αλλά δεν μπορούσε να πει περισσότερα.

Σφίχτηκε η ψυχή της. Το μυαλό της πήγε στον άνδρα της. Άρχισε να τρώγεται και πήρε τηλέφωνο την καλύτερή της φίλη. Σε δύο ώρες, ο χρόνος σταμάτησε. Με ένα νεύμα που της έκαναν, κατάλαβε ότι ο σύζυγός της ήταν νεκρός...

Η κ. Μαρία Ιωαννίδου, η χήρα του διοικητή του ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου, δηλώνει μετά από τρεις ολόκληρους μήνες ότι πλέον άρχισε να την πνίγει η ατμόσφαιρα. «Δεν θέλω να πω τίποτα στον Πρόεδρο Χριστόφια. Αφού ό,τι και να του πω, διερωτώμαι αν θα το καταλάβει. Το μόνο που με νοιάζει είναι η ψυχή του Ανδρέα. Θέλω να δικαιωθεί, γιατί από την πρώτη ημέρα κάποιοι άρχισαν να ρίχνουν λάσπη. Τις τελευταίες ημέρες νιώθω ότι μπήκε μέσα στο σπίτι μου η σαπίλα», τονίζει. «Εγώ δεν ήθελα να γίνει η ζωή μου δημόσια, δεν ήθελα να γίνω σταρ και να με δείχνουν τα ΜΜΕ. Μου αναστάτωσαν τη ζωή, έχασα τον άνδρα μου, δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο τα όσα ακούω». Τρεις μήνες μετά από την τραγωδία, άνοιξε την καρδιά της στον «Φ»: Ως σύζυγος, θρηνεί για τον άνδρα της και ζητά απόδοση ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης. Ως μητέρα, δηλώνει περήφανη για τα παιδιά της και λέει ότι η έγνοια της είναι να νιώθουν κι εκείνα περήφανα για το όνομα που κουβαλούν. Ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διερωτάται αν «ζούμε σε ένα δικτατορικό καθεστώς στο οποίο όλοι πρέπει να σιωπούμε και να προστατεύουμε τον ένα».

- Το πόρισμα του κ. Πολυβίου καταλογίζει ξεκάθαρα ευθύνες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για εσάς ήταν έκπληξη; 

- «Από την όλη διαδικασία είχε φανεί ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα. Ένιωθα ότι αυτή θα ήταν η φυσιολογική κατάληξη, απλώς δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο ξεκάθαρος ο κ. Πολυβίου. Ο άνθρωπος από την αρχή μας διαβεβαίωνε ότι θα ήταν ξεκάθαρος και αυτό το έλεγε και δημόσια. Ανησυχούσα φυσικά ότι θα του ασκούσαν πιέσεις και δεν θα τολμούσε, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν έπρεπε να ανησυχώ. Δεν άρεσε βεβαίως σε κάποιους το πόρισμά του, αλλά τι να κάνουμε;».

- Κάποιοι χαρακτήρισαν το πόρισμα ατεκμηρίωτο. Εσείς μάλλον νιώθετε ότι σας δικαίωσε;

- Ναι. Είπαν ότι ήταν ατεκμηρίωτο αλλά αυτό είναι αστείο γιατί οι ίδιοι μιλούν για «φονική έκρηξη» και όταν λέμε «φονική» σημαίνει ότι κάποιος εφόνευσε. Από την άλλη, πώς μπορούμε να μη δεχτούμε το πόρισμα αυτό; Ο κ. Πολυβίου διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να κάνει αυτή τη δουλειά και μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή, να μη βγάζουμε μόνοι μας συμπεράσματα και να περιμένουμε το πόρισμά του. Περιμέναμε. Ο κ. Πολυβίου δημοσιοποίησε το πόρισμά του και την ίδια μέρα, το ίδιο Υπουργικό μαζεύτηκε στο σπίτι του Προέδρου και πρόλαβε σε μερικές ώρες να μελετήσει όλο εκείνο το τεράστιο σύγγραμμα και να βγάλει συμπεράσματα. Μάλλον ξεχνάμε ότι αυτού του είδους οι επιτροπές έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ένα μεγάλο μέρος του πορίσματος αποτελείται από συμβουλές και συστάσεις για διόρθωση κάποιων κακώς εχόντων. Όμως, στους όρους εντολής του κ. Πολυβίου ήταν και η απόδοση πολιτικών ευθυνών. Τώρα οι πολιτικές ευθύνες πήγαν στον κάλαθο. Διόρισαν τον κ. Πολυβίου για να καταλήξει σε κάποιο πόρισμα και μετά πέταξαν το πόρισμά του στον κάλαθο. Διερωτώμαι, πήγαν και οι συστάσεις διοικητικής φύσης για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που εντόπισε ο κ. Πολυβίου στον κάλαθο ή μόνο τις πολιτικές ευθύνες του προέδρου πέταξαν;».

- Απογοητευτήκατε από όσα ακολούθησαν της δημοσιοποίησης του πορίσματος;

- «Τα όσα ακολούθησαν για μένα ήταν η σαπίλα που εισέβαλε στο σπίτι μου. Από την αρχή και υπογείως, κάποιοι προσπαθούσαν να επιρρίψουν ευθύνες στον Ανδρέα και τώρα ξεκάθαρα και δημόσια ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ αφήνει να εννοηθεί ότι οι ευθύνες βαραίνουν και τον Ανδρέα. Κανονικά ο άνδρας μου εκείνη τη στιγμή δεν έπρεπε να ήταν εκεί. Μπορούσε να ήταν στο σπίτι ή στο γραφείο του ασφαλής και να δίνει διαταγές, όχι να βρίσκεται δίπλα από τη φωτιά. Τώρα θυμούνται κάθε εβδομάδα και μια λέξη και τη λένε και την ξαναλένε για να αφήσουν υποψίες. Την περασμένη εβδομάδα έλεγαν γιατί δεν έκανε εκκένωση. Δηλαδή τι κάνουν τώρα; Προσπεράσαμε τα δύο χρόνια λαθών και φθάσαμε στην τελευταία νύκτα για να πούμε ότι εκεί ήταν οι ευθύνες και να επιρρίψουμε ευθύνες στον Ανδρέα; Ακούσαμε και κάποιον του ΑΚΕΛ στη Βουλή να διερωτάται γιατί δεν μετακίνησε τα εμπορευματοκιβώτια ο Ιωαννίδης. Μα μπορούσε να αποφασίσει και να τα μετακινήσει μόνος του, τη στιγμή που υπήρχαν πολιτικές αποφάσεις; Τελικά, αντί να είμαστε εμείς παραπονούμενοι, έρχονται οι άλλοι να βγουν από πάνω».

- Στον Πρόεδρο Χριστόφια τι θα θέλατε να πείτε;

- «Προσπάθησα να κρατηθώ σε ένα επίπεδο αλλά τελικά δεν καταλαβαίνουν. Δεν θέλω να πω τίποτα στον Πρόεδρο Χριστόφια. Και να πω κάτι, δεν θα καταλάβει. Αφού από την πρώτη στιγμή ακούσαμε ότι ο Πρόεδρος δεν παραιτείται. Από την πρώτη στιγμή άρχισε η λασπολογία κατά των νεκρών. Την ημέρα της δημοσιοποίησης του πορίσματος, όταν ήμασταν στο Προεδρικό, ήταν η πρώτη φορά που εγώ είπα στον κ. Χριστόφια ότι πρέπει να παραιτηθεί. Αν το ξαναπώ, θα αλλάξει κάτι;».

- Θα σας ικανοποιούσε η παραίτησή του;

- «Μάλλον στην κατάσταση που φθάσαμε σήμερα, πρέπει να δούμε τι γίνεται στον τόπο. Η Κύπρος έχει τόσα προβλήματα αυτή τη στιγμή και εμείς εξαιτίας της στάσης κάποιων οδηγούμαστε σε μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση και αυτό είναι λάθος. Βρισκόμαστε σε επικίνδυνες εποχές. Δεν γίνεται να φωνάζει ο κόσμος, να διαμαρτύρεται και να μην τον ακούς. Δεν είναι θέμα δικής μας δικαίωσης μόνο. Στις εκδηλώσεις πάει κι άλλος κόσμος, άσχετος, απλοί πολίτες και φωνάζουν. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε πίσω στην ιστορία. Δεν ζούμε υπό δικτατορικό καθεστώς που φωνάζει η πλειοψηφία αλλά εμείς σιωπούμε και τρέχουμε να προστατεύσουμε μόνο τον ένα».

Η μητέρα

Δεν μπορώ να βλέπω τα παιδιά μου να πληγώνονται. Δεν μπορώ να βλέπω τον γιο μου το μικρό σε αυτή την κατάσταση. Τα παιδιά μου αγαπούσαν πολύ τον πατέρα τους. Στο σπίτι ο Ανδρέας δεν ήταν στρατιωτικός. Ήταν πατέρας και σύζυγος. Για να καταλάβετε, εγώ δεν πήγα ποτέ σε παιδικό πάρτι γενεθλίων με τα παιδιά. Πήγαινε ο Ανδρέας πάντα μαζί τους στα γενέθλια των συμμαθητών τους. Ήταν τόσο δεμένοι που τώρα βλέπω τα παιδιά μου και δεν το αντέχω. Τα παιδιά μου έχουν πλέον, μόνο το όνομα του πατέρα τους. Τον ίδιο τον έχασαν, θέλω να είναι περήφανα για το όνομα που κουβαλούν και δεν θα σταματήσω μέχρι που να λήξει αυτό που γίνεται.

Η σύζυγος

Ο Ανδρέας δεν έφερνε ποτέ δουλειά στο σπίτι. Πολλές φορές τον έβλεπα σκεφτικό και ανήσυχο. Τον ρωτούσα αλλά δεν μου έλεγε... Μου έλεγε ότι ήταν θέματα του στρατού. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η ψυχή του, να ξέρω ότι είναι καλά. Και βεβαίως θέλω να δικαιωθεί.

Για τον αξιωματικό
Από τότε που ήταν ο ίδιος στρατιώτης, στα ΟΥΚ, έδειχνε ποιος ήταν. Μετά τις ασκήσεις που έκαναν, έβλεπε η πεθερά μου τα ρούχα του σχισμένα και λασπωμένα. Τον ρωτούσε τι είχε συμβεί, αν ήταν καλά και της έλεγε: «Μια χαρά μαμά, μια χαρά». Και μετά, ήταν τόσο περήφανος που ήταν Ελληνας αξιωματικός. Θέλω ο κόσμος να το ξέρει αυτό, να μην τον αμφισβητεί. Ο Ανδρέας Ιωαννίδης ήταν ένας λεβέντης.

Περιμένουμε και από τον Πέτρο Κληρίδη να δουλέψει σωστά

- Ο κ. Πολυβίου έκανε ειδική αναφορά στον σύζυγό σας. Αυτό σας ικανοποίησε κάπως;

- «Ένιωσα δικαίωση, ανακούφιση, έκλαψα πάρα πολύ εκείνη την ώρα και μετά ηρέμησα και ετοιμάστηκα να πάω στο Προεδρικό στην εκδήλωση η οποία ήταν προγραμματισμένη από μέρες πριν και είτε το πόρισμα ήταν αυτό που είναι και απέδιδε ευθύνες και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε όχι, εμείς πάλι θα πηγαίναμε. Είναι κουραστικό να ακούμε ακόμα και για αυτό το θέμα τόσα πράγματα».

- Τι ενοείτε;

- «Μα ακόμα και σήμερα διάβασα μια ανακοίνωση στην εφημερίδα που έλεγε ότι τάχα είχαμε προγραμματισμένη την εκδήλωση στο Προεδρικό επειδή είχε διαρρεύσει το πόρισμα του κ. Πολυβίου και προλάβαμε να οργανωθούμε. Μα αυτό είναι αστείο. Κάθε Δευτέρα μετά την 11η Ιουλίου δεν πάμε στο Προεδρικό; Δεν το πήραν είδηση στο Προεδρικό ή στο ΑΚΕΛ ότι ο κόσμος πάει εκεί κάθε Δευτέρα βράδυ; Ήταν δυνατό να μην πηγαίναμε εκείνη τη Δευτέρα; Δεν μας βλέπουν τόσες εβδομάδες; Είμαστε κουνούπια και δεν φαινόμαστε»;

- Θα σας ικανοποιούσε η τιμωρία μόνο των αξιωματικών που βρίσκονται υπό διερεύνηση;

- «Όχι, δεν θα με ικανοποιούσε καθόλου. Η τιμωρία πρέπει να αρχίζει πάντα από πάνω και αυτό το λέω πάντα και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση».

- Τώρα τι περιμένετε;

- «Περιμένουμε τον Γενικό Εισαγγελέα. Περιμένουμε και από τον κ. Πέτρο Κληρίδη ότι θα δουλέψει σωστά. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι το Σύνταγμα του δίνει απεριόριστη εξουσία και αυτό είναι κάτι που φοβίζει τον κόσμο και εμένα με ανησυχεί».

- Θα προχωρήσετε και ως οικογένεια σε κάποιες νομικές διαδικασίες;

- «Ναι. Με τους δικηγόρους μας θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και αποκατάσταση του ονόματος του άνδρα μου. Όταν ανακοινώθηκε ότι το Υπουργικό, τις πρώτες ημέρες μετά την έκρηξη, αποφάσισε να δώσει χρήματα στις οικογένειες, εγώ δεν έλαβα υπόψη το ποσό. Διερωτήθηκα όμως, αν αυτά τα λεφτά ήταν για να κλείσω το στόμα μου και να σταματήσω να αγωνίζομαι. Εγώ δεν θα σταματήσω. Έχω τα παιδιά μου και δεν μπορώ να τα βλέπω να πληγώνονται».

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Πέθανε ο Ντένις Ρίτσι, ένας από τους πατέρες του Unix και της γλώσσας C

Ο Ντ.Ρίτσι το 1999   (Φωτογραφία:  Wikimedia Commons )
Νέα Υόρκη
Ένας από τους πιο σπουδαιότερους επιστήμονες της πληροφορικής και προγραμματιστές των τελευταίων δεκαετιών, ο Ντένις Ρίτσι πέθανε σε ηλικία 70 ετών μετά από μακρά ασθένεια ανακοίνωσαν οι οικείοι του.

Ο Ρίτσι από κοινού με τον Κεν Τόμσον, ενώ δούλευαν στη Bell, δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το λειτουργικό σύστημα Unix το οποίο επηρέασε βαθύτατα την πορεία των λειτουργικών συστημάτων μέχρι σήμερα.

Το GNU/Linux, η οικογένεια του BSD και το OS X της Apple είναι απόγονοι του πολυχρηστικού αυτού του συστήματος το οποίο γράφτηκε στη γλώσσα C (επίσης δημιουργημένη από τον Ρίτσι και Τόμσον) που και αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα μέχρι σήμερα.

Οι δύο προγραμματιστές έγραψαν ακόμη μέρος του συνοδευτικού λογισμικού που χρησιμοποιεί το Unix. Και αυτά τα προγράμματα με την μία ή την άλλη μορφή υπάρχουν μέχρι και σήμερα

Το 1983 ο Ρίτσι και ο Τόμσον τιμήθηκαν με το Βραβείο Τιούρινγκ, το αποκαλούμενο και Νόμπελ της Πληροφορικής, το 1990 το Βραβείο της IEEE (άλλη μία μεγάλη διάκριση του κλάδου της πληροφορικής) ενώ το 1999 βραβεύτηκαν με το Εθνικό Μετάλλιο για την Τεχνολογία, την μεγαλύτερη κρατική διάκριση για τον τομέα τους.
 

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Οκτακόσιοι και πλέον έφηβοι έχουν δηλώσει εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο

Αθήνα
Περίπου 2.500 αναφορές στα θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου έχει δεχθεί στα δύο χρόνια της λειτουργίας του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
 
Οι κλήσεις, εξάλλου, στη Γραμμή Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» για θέματα συμπεριφορών εξάρτησης έφτασαν, το ίδιο διάστημα, τις 829 και οι κλήσεις για θέματα εκφοβισμού και ηλεκτρονικής παρενόχλησης ξεπέρασαν τις 100.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο, 41,28% των αιτημάτων αφορούσαν γενικές πληροφορίες, που αναζητούσαν γονείς για τα παιδιά τους σε σχέση με τη χρήση του Διαδικτύου.

Ωστόσο, ένα στα τρία αιτήματα είχαν να κάνουν με ζητήματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο, ενώ 4,1% από αυτά σχετίζονταν με θέματα διαδικτυακού εκφοβισμού και παρενόχλησης.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, εντύπωση προκαλεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αναφορών με θέμα τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, 146 αιτήματα αφορούσαν κλοπή προσωπικών δεδομένων και 69 αναφέρονταν στη δημιουργία ψεύτικων προφίλ. Εξάλλου, 138 αφορούσαν επικίνδυνο περιεχόμενο για ανηλίκους.

Πολύ μικρά ποσοστά (κάτω του 1%) αφορούσαν ζητήματα ανορεξίας (παρότρυνση μέσω ιστοσελίδων), αποπλάνησης (grooming), σεξουαλικής παρενόχλησης, εκβιασμού ή αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.

Σε ό,τι αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, στην πλειονότητά τους (85%) τα αιτήματα βοήθειας έγιναν από γονείς (2.092 αιτήματα) με μόλις 3,74% των αιτημάτων από ανηλίκους (92).

Μεγάλη αύξηση έχει παρατηρηθεί, επίσης, στις κλήσεις που γίνονται στην Γραμμή Βοήθειας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς (11,26% επί συνόλου).

Υπενθυμίζεται ότι η Γραμμή Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» λειτουργεί χωρίς χρέωση στον τηλεφωνικό αριθμό 800 11 800 15 ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης help@saferinternet.gr

Πηγή: news.in.gr

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η Κρήτη στην παγκόσμια ελίτ της Εκπαίδευσης!

Tο Πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι το μοναδικό ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που περιλαμβάνεται φέτος, στην παγκόσμια κατάταξη (στις θέσεις 276-300) των 400 πρώτων πανεπιστημίων.
Στα οκτώ χρόνια που οι «Τάιμς του Λονδίνου» δημοσιεύουν την κατάταξη των πανεπιστημίων του κόσμου στην ειδική έκδοση «Times Higher Education», το Χάρβαρντ ερχόταν πρώτο. Φέτος τα πράγματα άλλαξαν. Στην κατάταξη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το γνωστότερο ίσως πανεπιστήμιο του κόσμου υποσκελίστηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), το οποίο παρουσίασε αύξηση 16% στις επενδύσεις του στον τομέα της έρευνας. Κατά τα άλλα, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι το μοναδικό ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που περιλαμβάνεται φέτος στον κατάλογο (στις θέσεις 276-300 από τις 401-450 πέρυσι). Στον περυσινό κατάλογο των 400 πρώτων περιλαμβανόταν επίσης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (286η θέση), ενώ στις θέσεις 451-500 κατατάσσονταν το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Τις πρώτες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν και φέτος αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια. Επτά αμερικανικά είναι ανάμεσα στα δέκα πρώτα και 75 στα 200 πρώτα της εν λόγω κατάταξης. Μαζί με το Χάρβαρντ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Στάνφορντ και ακολουθούν η Οξφόρδη, το Πρίνστον και το Κέμπριτζ. Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο στον κατάλογο είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (15η θέση).
Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν τα περισσότερα πανεπιστήμια στις 200 πρώτες θέσεις του καταλόγου (21 η καθεμιά) και ακολουθούν ο Καναδάς (9 πανεπιστήμια) και η Αυστραλία (7 πανεπιστήμια). Η Γαλλία βρίσκεται στη δέκατη θέση των χωρών με τα περισσότερα πανεπιστήμια στην κατάταξη, μπροστά από το Χονγκ Κονγκ, αλλά μετά τον Καναδά, την Ελβετία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Σουηδία. Το πρώτο γαλλικό ΑΕΙ στον κατάλογο είναι η Εκόλ Νορμάλ Σιπεριέρ (59η θέση) και ακολουθούν η Εκόλ Πολιτεκνίκ (63η), το Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί (84η), η Εκόλ Νορμάλ Σιπεριέρ της Λυών (141η) και το Πανεπιστήμιο Παρί Ντιντερό - Παρί 7 (169η). Το πρώτο ασιατικό πανεπιστήμιο είναι του Τόκιο, στην 30ή θέση, ενώ το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου βρίσκεται στην 49η θέση.
Το Χάρβαρντ εμφανίζεται συχνά επικεφαλής σε τέτοιες διεθνείς συγκρίσεις -περιλαμβανομένου και του καταλόγου με τα πλουσιότερα πανεπιστήμια - όμως σ' αυτή την περίπτωση περιορίστηκε στη δεύτερη θέση από το California Institute of Technology, γνωστό ως Caltech. Εχει την έδρα του στην Πασαντίνα και είναι ένα σχετικά μικρό ίδρυμα, με περίπου 2.000 ως επί το πλείστον μεταπτυχιακούς φοιτητές και σχεδόν 500μελές προσωπικό. Σε σύγκριση, η Οξφόρδη έχει περίπου 21.000 φοιτητές.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Ωστόσο αρκετές αμφισβητήσεις διατυπώνονται για τις κατατάξεις αυτές. Η απονομή ενός Νομπέλ, για παράδειγμα, σε καθηγητή ενός πανεπιστημίου ανεβάζει το συγκεκριμένο ίδρυμα κατά 20 με 30 θέσεις, λέει ο Αλέν Μπερέτζ, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Την περασμένη Δευτέρα, ένας από τους καθηγητές του, ο Ζιλ Οφμάν, κέρδισε το Νομπέλ Ιατρικής. Η διάκριση αυτή θα επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου να ανέβει σημαντικά σε επόμενες κατατάξεις. Ομως ο Μπερέτζ παραμένει ψύχραιμος. «Μήπως με την ανακοίνωση αυτού του Νομπέλ βελτιώθηκε ριζικά μεμιάς η ποιότητα της έρευνάς μας; Προφανώς όχι», σχολιάζει στη «Λε Μοντ».
Η κατάταξη της έκδοσης «Times Higher Education» λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, όπως έρευνα, χρηματοδότηση, ποιότητα διδακτικού προσωπικού, διεθνείς δραστηριότητες και δημοσιεύσεις σε ειδικές επιθεωρήσεις. 

Ο φετινός κατάλογος υπάρχει στη διεύθυνση:

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Υπολογιστή-ταμπλέτα των 26 ευρώ λανσάρει η Ινδία

Η ταμπλέτα παρουσιάστηκε από τον Καπίλ Σιμπάλ, υπουργό Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.  (Φωτογραφία:  Associated Press )
Nέο Δελχί
Η ινδική κυβέρνηση παρουσίασε έναν υπολογιστή-ταμπλέτα των 26 ευρώ που θα διανέμεται στους φτωχούς μαθητές και δασκάλους της υπαίθρου.

Ο υπολογιστής, με την ονομασία Aakash, ή «ουρανός» στα ινδικά», έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ινδικών καινοτομιών που προωθούνται ως οι «φθηνότερες του κόσμου» -μεταξύ άλλων το αυτοκίνητο Nano των 1.500 ευρώ, ένα σύστημα απολύμανσης του νερού που κοστίζει 11,4 ευρώ και τις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς που διατίθενται για 1.500 ευρώ.

Το Aakash σίγουρα πιάνει τα λεφτά του, αφού διαθέτει έγχρωμη οθόνη αφής και τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android 2.2 της Google. Έχει επίσης δύο θύρες USB και 256 Megabyte μνήμης RAM.

Η ταμπλέτα κατασκευάστηκε από την εταιρεία Datawind, η οποία πουλά τους υπολογιστές στην κυβέρνηση για περίπου 34 ευρώ. Οι επιδοτήσεις του κράτους μειώνουν τελικά την τιμή στα 26 ευρώ για τους μαθητές, τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Ο υπολογιστής προορίζεται «για όλους όσοι ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας» σχολίασε κατά την παρουσίαση της ταμπλέτας ο Καπίλ Σιμπάλ, υπουργός Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.

Το ποσοστό αναλφαβητισμού στην Ινδία έχει πέσει στο 22%, ωστόσο μόνο το 7% των Ινδών τελειώνουν σήμερα το λύκειο.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί ζουν όχι απλώς χωρίς υπολογιστές και Διαδίκτυο, αλλά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

H ινδική κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά να προσφέρει μια ταμπλέτα των 10 δολαρίων που θα λειτουργούσε με ηλιακή ενέργεια, ωστόσο ο στόχος αυτός αποδείχθηκε υπερφιλόδοξος.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η απαξίωση των εκπαιδευτικών


Από την περασμένη Τρίτη, που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών και των φοιτητών παρατηρείται έντονα μια προσπάθεια απαξίωσης του κλάδου. Θ’ αποφύγουμε να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, γιατί στόχος μας δεν είναι να έλθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν.

Αυτή η τάση προϋπήρχε. Τα δεδομένα ευνοούσαν τις σκληρές επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών, καθώς ήταν εύκολο να πεισθεί η κοινωνία για την… ευνοούμενη τάξη Είναι η πρώτη φορά όμως τώρα, που αυτό το φαινόμενο ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια και επεκτείνεται σε μια ολοκληρωτική επίθεση που πλέον δεν έχει στόχο να πεισθεί η κοινωνία για το ….άδικο των εκπαιδευτικών, αλλά να πληγούν όσο το δυνατό περισσότερο οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Είναι μια επίθεση που αγγίζει τα όρια της ανηθικότητας.

Είναι κτυπήματα στην καθομιλουμένη «κάτω από τη μέση».

Αυτή προσπάθεια για να πληγούν οι εκπαιδευτικοί, θ’ αφήσει πίσω της μια τεράστια καταστροφή. Γιατί η παιδεία αποτελεί τα θεμέλια στα οποία κτίζονται και αναπτύσσονται τα έθνη, τα κράτη και η κοινωνίες ευρύτερα.

Αν τα ΜΜΕ θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικά, τα μέλη της πολιτικής ζωής θα έπρεπε να ήταν διπλά προσεκτικά. Γιατί γνωρίζουν το αποτέλεσμα της ανυποληψίας που έχουν περιπέσει. Το είδαν ξεκάθαρα, τόσο οι ίδιοι όσο και η κυπριακή κοινωνία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όταν μια μεγάλη μάζα τους γύρισε την πλάτη και δεν πήγε να ψηφίσει. Αυτή η προσπάθεια της απαξίωσης του εκπαιδευτικού που αρχίζει από τον πρώτο πολίτη της Δημοκρατίας (αρνείται επίμονα να δεχτεί εκπαιδευτικές οργανώσεις) και επεκτείνεται σε όλα τα κόμματα της κυπριακής ζωής θα έχει χειρότερα αποτελέσματα.

Θα πάρουμε ένα κλασσικό παράδειγμα. Ποιος πολίτης της Δημοκρατίας δεν γνωρίζει σήμερα ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν άτομα που χαράσσουν γραμμή στην οικονομία με βάση τα προσωπικά-οικονομικά τους δεδομένα και συμφέροντα;

Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά μεταξύ της απαξίωσης της πολιτικής και της απαξίωσης της εκπαίδευσης. Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται ενώ οι εκπαιδευτικοί μένουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους επιτελώντας ένα έργο που υπό κανονικές συνθήκες δεν έπρεπε να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Αυτή η προσπάθεια απαξίωσης οδηγεί στην αύξηση της νεανικής παραβατικότητας στα σχολεία. Όταν ο εκπαιδευτικός βάλλεται πανταχόθεν, ατεκμηρίωτα και αμφισβητείται από τον οποιοδήποτε, αυτό το παράδειγμα θα το μιμηθούν και οι μαθητές. Ήδη αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Η δημοκρατία απαιτεί το διάλογο με επιχειρήματα διατηρώντας ένα επίπεδο. Για μας είναι αδιανόητο να επαναφέρονται θέματα που γνωρίζουμε ότι αποτελούν την εύκολη καραμέλα προς κατανάλωση. Όποτε υπάρχει πρόβλημα οι …ειδικοί επανέρχονται πάντοτε με το θέμα του ωραρίου και των ημερών εργασίας των εκπαιδευτικών.

Ξεχνούν σκόπιμα όμως, ότι οι σημερινοί εκπαιδευτικοί που επέλεξαν αυτή την οδό, αποτελούσαν τότε τον ανθό της νεολαίας και την επέλεξαν έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα. Μιλούν για τις μέρες εργασίας ή των διακοπών των εκπαιδευτικών. Μετά από 50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας ανακάλυψαν την ….ταχινόπιτα. Και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους υποχρεώνουν να εργάζονται και το καλοκαίρι βρήκαν την εύκολη οδό της απαξίωσης και της υπόσκαψης του έργου τους.

Με τα πιο πάνω δεν τοποθετούμε στο απυρόβλητο τους εκπαιδευτικούς. Πρέπει να κρίνονται και να επικρίνονται, όπως οι υπόλοιποι πολίτες της Δημοκρατίας. Στη βάση όμως επιχειρημάτων. Μέχρι εκεί.

Πηγή: Χριστόφορος Παπαστυλιανού στο paideia-news.com