Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

To Chrome 15 «είναι πλέον ο δημοφιλέστερος browser σε παγκόσμιο επίπεδο»

H έκδοση 15 του Google Chrome κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 
Ουάσινγκτον

Στα τέλη Νοεμβρίου, η έκδοση 15 του Google Chrome εκθρόνισε τον Internet Explorer 8 από τη θέση του δημοφιλέστερου browser σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε εταιρεία διαδικτυακών μετρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της StatCounter, το Chrome 15 ξεπέρασε οριακά τον IE 8 την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, με ποσοστό 23,6% έναντι 23,5%.

Αν όμως λάβει κανείς υπόψη όλες τις εκδόσεις των διαθέσιμων προγραμμάτων πλοήγησης στο Διαδίκτυο, ο Internet Explorer συνεχίζει να προηγείται, με το Chrome στη δεύτερη θέση και τον Mozilla Firefox στην τρίτη.

Σύμφωνα με τη StatCounter, το μερίδιο του Chrome είναι μεγαλύτερο τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με τις καθημερινές, ένδειξη ότι η πρόταση της Google προτιμάται από τους οικιακούς χρήστες.

Η εταιρεία επισημαίνει ωστόσο ότι η απήχηση του Chrome μεγαλώνει και στις επιχειρήσεις: «Η Google παρουσίασε την έκδοση του Chrome για επιχειρήσεις πριν από ακριβώς έναν χρόνο, και οι διαχειριστές των πληροφοριακών συστημάτων δείχνουν να το έχουν υιοθετήσει σε ένα εντυπωσιακά μικρό χρονικό διάστημα» σχολίασε ο Άοντχαν Κάλεν, διευθύνων σύμβουλος της StatCounter.

Η StatCounter είχε ανακοινώσει πρώτη το Δεκέμβριο ότι το Chrome έχει ξεπεράσει τον Firefox σε παγκόσμιο επίπεδο, με ποσοστό 25,69% έναντι 25,23%.

Ελαφρώς διαφορετική εικόνα δίνουν ωστόσο τα στοιχεία της Net Applications, μιας άλλης γνωστής εταιρείας διαδικτυακών μετρήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, ο Firefox συνέχιζε να προηγείται του Chrome το Νοέμβριο με ποσοστά 22,14% και 18,18% αντίστοιχα.

Οι μετρήσεις της Net Applications για το Νοέμβριο έδιναν την πρώτη θέση στον IE 8 με 28,2%. Ο Chrome ακολουθούσε στη δεύτερη θέση με 14,58% και ο ΙΕ 9 στην τρίτη θέση με 10,25%,

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: news.in.gr

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλες αλλαγές στη σελίδα του YouTube

Η διοίκηση του YouTube δε μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες σχεδιαστικές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο η πρώτη ριζική μεταμόρφωση της σελίδας είναι γεγονός. Εδώ και λίγες ώρες, η κεντρική σελίδα του YouTube δε θυμίζει σε τίποτα την υπηρεσία που ξέραμε.

Η μεγάλη αλλαγή είναι η αριστερή sidebar, όπου φιλοξενούνται πλέον εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί δεσπόζουν τα links για το Facebook και το Google+, τα οποία εμφανίζουν τα videos που έχουν μοιραστεί οι φίλοι σε αυτές τις υπηρεσίες. Γενικά, η μπάρα αυτή έχει πολλές συντομεύσεις που φιλτράρουν με διάφορους τρόπους το περιεχόμενο του YouTube. Για να τονίσει, μάλιστα, τη σημασία της στο νέο design, το YouTube της έχει δώσει ένα σκούρο γκρι χρώμα, έτσι ώστε να ξεχωρίζει.

Η μοναδική (unique) σελίδα του κάθε video δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα και διατηρεί το look&feel που έκανε ντεμπούτο πριν από λίγο καιρό. Τέλος, έχουν γίνει αισθητικές αλλαγές και στην ενότητα του upload, όπου υπάρχουν πλέον μεγάλα κουμπιά που καθοδηγούν το χρήστη.


Πηγή: e-pcmag

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΚΡΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΪΦΑ ΤΟΥ '48 - Αναζητούνται οι ρίζες του



Τη μέρα που ο 26χρονος Κύπριος διερμηνέας του βρετανικού στρατού Ευάγγελος Δημητριάδης του Λαζάρου, άφηνε την τελευταία του πνοή στη γη της Χάιφας, στις 30 Απριλίου 1948, ευρισκόμενος ανάμεσα σε πυρά Εβραίων και Αράβων που διεκδικούσαν την πόλη, στις απέναντι ακτές της Κύπρου, στην περιοχή της Ξυλοτύμπου, της Δεκέλειας και της Αμμοχώστου, κάποιες δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι βρίσκονταν έγκλειστοι σε βρετανικά στρατόπεδα.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς ήταν Εβραίοι της Ευρώπης, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, που στην πορεία τους προς την Παλαιστίνη, το 1946-1949, οι Βρετανοί σταμάτησαν τα πλοία τους και τους περιόρισαν σε στρατόπεδα στην ανατολική Κύπρο, προκειμένου να μην ενταθεί κι άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, μεταξύ Εβραίων και Αράβων, από τη διαρκώς αυξανόμενη παρουσία Εβραίων στην περιοχή, όπου τελικά στις 14 Μαΐου 1948 ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.
Κάποιοι λίγοι είχαν μάλιστα φτάσει στην Κύπρο από τη Χάιφα, προκειμένου να βοηθήσουν τη ζωή στα στρατόπεδα των Εβραίων, προσφέροντας υπηρεσίες ως γιατροί ή δάσκαλοι, ενώ η Χάιφα ήταν ο επόμενός τους σταθμός στο Ισραήλ πια, όταν οι Άγγλοι αποφάσισαν να τους απελευθερώσουν σταδιακά.
Ο θάνατος λοιπόν του νεαρού Δημητριάδη στην πόλη της Χάιφας, δύο μόλις βδομάδες πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, αποτελεί ιστορική ειρωνεία, αν συλλογιστεί κανείς ότι ένας Κύπριος πέθανε με τη βρετανική στολή, σε μια διαμάχη την οποία οι Βρετανοί προσπαθούσαν να αποτρέψουν, σταματώντας τους Εβραίους στην Κύπρο.

Νεκροί στη Μάχη της Χάιφας

Ένας άγνωστος

Για τον ίδιο τον Ευάγγελο Δημητριάδη ελάχιστα είναι γνωστά. Ο τάφος του βρέθηκε σχεδόν τυχαία από έναν επίμονο Βρετανό ιστοριοδίφη και η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ αναζητά τώρα ίχνη από την οικογένειά του, ώστε να μπορέσει να του αποδώσει τις δέουσες τιμές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αναγράφονται στη φθαρμένη ταφόπετρά του, σε ένα κοιμητήριο δίπλα στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Khayat Beach, ο Ευάγγελος Δημητριάδης του Λαζάρου είχε γεννηθεί στις 9/9/1922 στην Κύπρο και σκοτώθηκε στις 30/4/1948 στη Χάιφα. Λίγες μέρες πριν, στις 21-22 Απριλίου 1948, είχε διεξαχθεί στην περιοχή η Μάχη της Χάιφας ("επιχείρηση Bi'ur Hametz"), με την οποία πολεμιστές της μιλιταριστικής οργάνωσης Χαγκάνα επιχείρησαν να καταλάβουν τις αραβικές γειτονιές της στρατηγικής πόλης, που βρισκόταν τότε υπό βρετανική κυριαρχία.
Η μάχη διήρκεσε 30 ώρες και στις 22 Απριλίου οι Βρετανοί είχαν πια περιοριστεί στον έλεγχο μόνο του λιμανιού της Χάιφας. Οι οδομαχίες, ωστόσο, στην πόλη και τα σποραδικά πυρά μεταξύ Εβραίων και Αράβων μαχητών δεν σταμάτησαν, παρά στις 30 Απριλίου, όταν και δημοσιεύτηκε η κατάληψη της Χάιφας από τη Χαγκάνα στην τοπική, αγγλόφωνη εφημερίδα Palestine Post. Εκείνη τη μέρα, έπεσε νεκρός από τα πυρά των αντιμαχόμενων και ο 26χρονος διερμηνέας του βρετανικού στρατού, Ευάγγελος Δημητριάδης, την ώρα που προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο, στο λιμάνι της Χάιφας.
Μαζί του σκοτώθηκαν και δύο στρατιώτες του 1ου Τάγματος του βρετανικού στρατού στην Παλαιστίνη, ο P. R. Clarke και ο F. Howlett. Οι τρεις τους ήταν οι τελευταίοι νεκροί των βρετανικών δυνάμεων στην Παλαιστίνη, προτού αποχωρήσουν από την περιοχή στις 15 Μαΐου 1948, έπειτα από 28 χρόνια παρουσίας τους εκεί.

Ο βρετανικός στρατός εγκατέλειψε τη Χάιφα τον Μάιο του 1948.Ο τάφος

Ο Clarke και ο Howlett τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Khayat Beach, στη νοτιοδυτική Χάιφα, όπου είναι θαμμένοι σήμερα περισσότεροι από 800 άντρες του βρετανικού στρατού. Ο Δημητριάδης, εφόσον δεν ήταν στρατιώτης, αλλά διερμηνέας με ένα ειδικό καθεστώς, τάφηκε σε ένα κοιμητήριο παραπλεύρως, μαζί με άλλους νεκρούς των ημερών, αστυνομικούς, πολίτες κ.ά.
Ο τάφος του εντοπίστηκε πρόσφατα από έναν 75χρονο Βρετανό ιστορικό ερευνητή, τον Michael Gottschalk, ο οποίος ερευνούσε τα δύο κοιμητήρια, καταγράφοντας τους νεκρούς τους και τις συνθήκες του θανάτου τους. Ήταν απλώς μια ταφόπλακα με λίγα στοιχεία, σπασμένη, την οποία ο Gottschalk αποκατέστησε και στη συνέχεια αναζήτησε περισσότερα στοιχεία για τον νεαρό άντρα και τις συνθήκες του θανάτου του. Απευθύνθηκε στην Επιτροπή Πολέμων της Κοινοπολιτείας (Commonwealth War Commission), απ' όπου τα μόνα στοιχεία που υπήρχαν ήταν ότι ο Δημητριάδης σκοτώθηκε μαζί με τους στρατιώτες Clarke και Howlett, στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν σε πλοίο, στο λιμάνι της Χάιφας.
Ο Gottschalk προσπάθησε μάλιστα να μεταφερθεί ο τάφος του Δημητριάδη στο στρατιωτικό κοιμητήριο, εφόσον σκοτώθηκε σε δράση του βρετανικού στρατού, ωστόσο, η Επιτροπή τού αποκρίθηκε αρνητικά, διότι δεν είχε τους πόρους για τη μεταφορά του τάφου και διότι δεν το θεώρησε σκόπιμο να αποκαταστήσει τον Κύπριο διερμηνέα, 60 χρόνια μετά το θάνατό του. Κατάφερε, ωστόσο, να αποδοθούν τιμές στον 26χρονο Δημητριάδη, ο οποίος μετά θάνατον ανακηρύχθηκε επίτιμος λοχίας του 1ου-3ου τάγματος ("Hon. Sergeant 1st-3rd Grenadier guards", όπως γράφει στην πλάκα του τάφου του).
"Είναι κρίμα να έχουμε αυτόν τον άνθρωπο εκτός στρατιωτικού κοιμητηρίου, διότι ξέρω ότι οι Κύπριοι πολέμησαν και ξέρω ότι αρκετοί απ' αυτούς χάθηκαν", είπε ο Gottschalk στον Κύπριο πρέσβη στο Τελ Αβίβ, Δημήτρη Χατζηαργυρού, όταν τον επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό ζητώντας τη βοήθειά του. Όπως δήλωσε στον "Π" ο κ. Χατζηαργυρού, οι προσπάθειες τώρα της πρεσβείας, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολεμιστών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι να εντοπιστούν συγγενείς του Ευάγγελου Δημητριάδη στην Κύπρο και ταυτόχρονα να βρεθεί χορηγός, ώστε να χτιστεί ένας κανονικός τάφος για αυτόν, στο σημείο όπου είναι θαμμένος.

Κύπριοι στον πόλεμο

Υπολογίζεται ότι περίπου 27.000 Κύπριοι υπηρέτησαν στις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1939 έως το 1950, ξέχωρα απ' όσους υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό, αριθμός αξιοσημείωτος, λαμβανομένου υπόψη του μικρού μεγέθους του νησιού. Υπηρέτησαν σε όλα τα μέτωπα, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, κυρίως μέσα από τις γραμμές του Κυπριακού Συντάγματος των Αντρών. Σημαντική ήταν όμως και η παρουσία περίπου 800 γυναικών από την Κύπρο, οι οποίες πρόσφεραν από τις τάξεις του Γυναικείου Βοηθητικού Σώματος Αεροπορίας (WAAF - Women Auxiliary Air Force) και του Γυναικείου Βοηθητικού Σώματος (ATS - Auxiliary Territorial Service). Συνολικά, περισσότεροι από 600 Κύπριοι έπεσαν στα πεδία των μαχών και είναι μέχρι σήμερα θαμμένοι σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 17 χωρών, ενώ 2.500 Κύπριοι αιχμαλωτίστηκαν σε Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία και Ιταλία. Ειδικότερα στην περιοχή της Παλαιστίνης, υπήρχαν από το 1941 τέσσερις λόχοι Κυπρίων ημιονηγών, στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν στο ορεινό πυροβολικό, φρουροί, άνδρες που υπηρέτησαν σε φορτοεκφορτώσεις πλοίων, ανορύξεις χαρακωμάτων και στο εργοστάσιο κατασκευής δοχείων βενζίνης στο Νεσιέρ, ενώ εκεί υπηρέτησαν και αρκετές γυναίκες.

Οι νεκροί της Χάιφας

Το βρετανικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Khayat Beach στη νοτιοδυτική Χάιφα.Οκτακόσιοι εβδομήντα έξι άντρες του βρετανικού στρατού και όχι μόνο αναπαύονται σήμερα στο στρατιωτικό νεκροταφείο Khayat Beach, 5 χλμ. νοτιοδυτικά της Χάιφας. Η πόλη υπήρξε στρατηγικό σημείο στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς διέθετε λιμάνι που προσφερόταν για ναυμαχίες, χάρη στα βαθιά του νερά, και αεροδρόμιο. Εκεί κατέληγε μάλιστα η σιδηροδρομική γραμμή της Αιγύπτου και του αγωγού πετρελαίου που ένωνε το Κιρκούκ με τη Χάιφα. Στη διάρκεια του πολέμου, η πόλη κατέστη μια από τις κύριες βάσεις τροφοδότησης και φύλαξης πυρομαχικών στη Μέση Ανατολή, ενώ στο λιμάνι της δημιουργήθηκε μεγάλη ναυτική βάση. Το νεκροταφείο του Khayat Beach δημιουργήθηκε το 1941, αρχικά για να φιλοξενήσει τους τάφους όσων σκοτώθηκαν στο πολεμικό καθήκον στην περιοχή της βόρειας Παλαιστίνης (σημερινό Ισραήλ). Αργότερα όμως μεταφέρθηκαν εκεί και τάφοι από το βρετανικό πολιτικό νεκροταφείο της Χάιφας, από το νεκροταφείο Mafrog της τότε Υπεριορδανίας και από το νεκροταφείο Dafna της Συρίας. Στο νεκροταφείο του Khayat Beach υπάρχουν σήμερα 691 τάφοι κοινοπολιτειακών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, 91 τάφοι λοιπών εθνικοτήτων και τάφοι ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή πέθαναν στη διάρκεια του πολέμου, αλλά όχι πολεμώντας. Η πλειοψηφία, πάντως, των θαμμένων εκεί είναι άτομα που σκοτώθηκαν στις ταραχές, που προηγήθηκαν της αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων από την Παλαιστίνη, τον Μάιο του 1948.

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Μια ζωή σε ένα CD

Η περίπτωση του χρήστη που απαίτησε όλα τα δεδομένα του από το Facebook

O Μαξ Σρεμς με τον ογκώδη φάκελο των δεδομένων του και την ιρλανδική νομοθεσία προστασίας δεδομένων   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Είναι μια υπόθεση του τύπου Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: Εξοργισμένος με τις ρυθμίσεις ασφάλειας του Facebook, ένας φοιτητής Νομικής από την Αυστρία εκμεταλλεύτηκε τη νομοθεσία και απαίτησε από την υπηρεσία να του παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν.

Δεν περίμενε όμως ότι θα λάβει ένα ολόκληρο CD με 1.222 αρχεία PDF, των οποίων η συνολική έκταση πλησιάζει το Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι.

Μέσα στο δισκάκι, ο 24χρονος Μαξ Σρεμς βρήκε έναν ωκεανό προσωπικών δεδομένων, όπως όλα τα «like», όλα τα αιτήματα φιλίας που είχε αποστείλει και δεχτεί και όλες τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Έμεινε μάλιστα έκπληκτος όταν εντόπισε πολλά δεδομένα που είχε διαγράψει από το προφίλ του. «Όταν διαγράφεις κάτι από το Facebook, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τα αποκρύπτεις από τον εαυτό σου» σχολιάζει ο Σρεμς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σοκαρισμένος από τον όγκο και τον πλούτο των δεδομένων που συλλέγει το Facebook, ο Σρεμς ξεκίνησε την πρωτοβουλία Europe vs Facebook, η οποία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις «ασαφείς και αντιφατικές» πολιτικές προστασίας δεδομένων.

Στα μέσα Νοεμβρίου, εξάλλου, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατηγόρησε το Facebook για παραπλανητικές πρακτικές, όσον αφορά τα δεδομένα των χρηστών, και να το θέσει υπό επιτήρηση τα επόμενα 20 χρόνια.

Νομικό δικαίωμα

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών έχουν το «δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που τους αφορούν», βάσει της Οδηγίας 95/56/EC.

Το μέτρο αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τη νομιμότητα της συλλογής δεδομένων και της εμπορικής τους αξιοποίησης.

Αφότου έλαβε το επίμαχο CD, εκμεταλλευόμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Μαξ Σρεμς άρχισε να υποψιάζεται ότι το Facebook δεν του είχε παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν.

Όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να βρει την άκρη με τις αυστριακές αρχές, απευθύνθηκε στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά γραφεία του Facebook.

Ο Σρεμς περιμένει τώρα απαντήσεις για τις 22 καταγγελίες που υπέβαλε, μαζί με το πόρισμα της έκθεσης που είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο Ιρλανδός επίτροπος.

Για τον Αυστριακό φοιτητή, βασικό ζητούμενο είναι να καταλάβουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις του Διαδικτύου ότι πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων χρηστών:

«Πρόκειται για πολιτισμικό σοκ» λέει ο ίδιος. «Οι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της προστασίας δεδομένων. Για αυτούς, τα δικαιώματα ανήκουν σε αυτόν που έχει τα δεδομένα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, όμως, δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα».

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: news.in.gr

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Τα Μεγάλα Ψέματα του Facebook

Σε συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ κατέληξε η μεγαλύτερηυπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τα μέλη του κατ'επανάληψη από το Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2010. Αποδέχτηκε να τεθεί υπό επιτήρηση επί 20 χρόνια, με την απειλή επιβολής προστίμου 16.500 δολαρίων την ημέρα για κάθε μελλοντική παραβίαση της συμφωνίας.

Στο εξής, για να γίνουν «κάποιες αλλαγές» στην πολιτική τήρησης του ιδιωτικού απορρήτου στο Facebook θα απαιτείται η συναίνεση του χρήστη. Επιπλέον, επί είκοσι χρόνια όλες οι αλλαγές θα πρέπει να φέρουν την έγκριση ανεξάρτητων ελεγκτών.

Ας δούμε εν συντομία τι έκανε το Facebook με τα προσωπικά μας στοιχεία, εν αγνοία μας.

Πρόσβαση στο δικό σας προφίλ σας από app που δεν χρησιμοποιείτε εσείς, αλλά οι φίλοι σας

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, το Facebook είχε ψευδώς ή παραπλανητικά υποσχεθεί στα μέλη του ότι περιορίζοντας την προβολή στοιχείων του προφίλ τους μόνο σε φίλους ή φίλους των φίλων τους δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε τρίτους. Στην πραγματικότητα, οι εφαρμογές που τρέχουν στο Facebook (τρίτοι) και τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι φίλοι ή οι φίλοι των φίλων τους, είχαν πρόσβαση σε στοιχεία τού, κατά τα άλλα περιορισμένα ορατού, προφίλ.

Δεκέμβριος 2009: Οι τρέχουσες ρυθμίσεις του απορρήτου σας παρακάμπτονται

Μετά τις αλλαγές στις ρυθμίσεις του απορρήτου στις 8 Δεκεμβρίου 2009, το Facebook δεν ενημέρωσε επαρκώς ή παραπλάνησε τα μέλη του αποκρύπτοντας ότι δεν μπορούσαν πλέον να περιορίσουν την πρόσβαση στη λίστα των φίλων τους, η οποία κατέστη δημόσια.

Το γεγονός, αναφέρει η FTC, έθεσε σε κίνδυνο τα μέλη της υπηρεσίας, αφού από τη δημόσια λίστα των φίλων μπορεί κανείς να μάθει πολλά, από την τοποθεσία μέχρι τις πολιτικές προτιμήσεις.

Επίσης, η δημοσιοποίηση των λεγόμενων Pages, δηλαδή των σελίδων στις οποίες ο χρήστης δηλώνει fan (οπαδός), ή κάνει Like («Μου αρέσει») μπορεί επίσης να αποκαλύψει προσωπικά στοιχεία.

Μάλιστα, με τις αλλαγές του Δεκεμβρίου του 2009 ο χρήστης δεν ήξερε ότι παρακάμπτονταν οι επιλογές που είχε προηγουμένως κάνει για την τήρηση του απορρήτου του.

Ομοίως, οι χρήστες δεν ενημερώθηκαν επαρκώς ότι δεν μπορούσαν πλέον να αποκρύψουν το Όνομα, την Φωτογραφία του Προφίλ, το Φύλο, την Λίστα των Φίλων τους, τις Σελίδες ή τα Δίκτυα στα οποία εντάσσονται στο Facebook.

Πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία από app που δεν τις χρειάζονταν

Επίσης, η Facebook Inc. υπέκυψε στο αδίκημα να εφαρμόσει αναδρομικά πολιτικές πάνω σε δεδομένα που είχε ήδη συλλέξει από τα μέλη του. Ακόμα, επιτρεπόταν σε Facebook app να συλλέξουν προσωπικά στοιχεία που δεν απαιτούνταν για την λειτουργία τους (όπως για παράδειγμα, ένα κουίζ για ένα τηλεοπτικό σόου μπορούσε να έχει πρόσβαση στα URL των φωτογραφιών και των βίντεο του χρήστη).

Το Facebook έδινε προσωπικό στοιχείο-κλειδί στους διαφημιζόμενους

Στο έγγραφο της FTC καταγράφεται ακόμα ότι, το Facebook παραχωρούσε στοιχεία στους διαφημιζόμενους στην πλατφόρμα του, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν το πράττει.

Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τις 26 Μάη 2010, το Facebook έδινε στους διαφημιζόμενους τα User ID των μελών που έκαναν κλικ στις διαφημίσεις τους (έναν μοναδικό κωδικό χρήστη που μπορούσε να οδηγήσει στο προφίλ τους).

Με αυτό, εκείνοι μπορούσαν σε μερικά βήματα να συλλέξουν περισσότερη πληροφορία για τους χρήστες που έκαναν κλικ στις διαφημίσεις τους, όπως να συνδέσουν το προϊόν που διαφημιζόταν με το πραγματικό όνομα του χρήστη που το είδε, πληροφορία για το χρόνο που ξόδεψε στον δικτυακό τόπο του διαφημιζόμενου και δυνητικά, στο μέλλον να προσεγγίσει τον χρήστη με νέους τρόπους διαφήμισης, συνδυάζοντας την πληροφορία που το User ID του επέτρεπε να συλλέξει. Το ίδιο συνέβαινε και με τις εφαρμογές που τρέχουν στην πλατφόρμα του Facebook.

Διαγράψατε τον λογαριασμό σας, όμως οι φωτογραφίες και τα βίντεό σας είναι προσπελάσιμα

Ψευδής και παραπλανητική χαρακτηρίζεται επίσης η διαβεβαίωση του Facebook ότι εφόσον ο χρήστης απενεργοποιήσει ή διαγράψει τον λογαριασμό του, δεν ήταν πλέον εφικτή η πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα βίντεό του από άλλα μέλη του Facebook. Όποιος είχε διατηρήσει τις διευθύνσεις που παρέπεμπαν σε αυτές, μπορούσε να τα δει (είχε τα URL).

Ενημέρωση για την Επεξεργασία πληροφοριών και Επιλογή στην Ευρώπη

Τέλος, το Facebook παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, δεν τήρησε τη συμφωνία που αφορά στην τήρηση και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων χρηστών που κατοικούν στην Ευρώπη. Δεν ενημέρωσε και δεν έδωσε στους χρήστες από την Ευρώπη την επιλογή να εξαιρεθούν από τη διάθεση των προσωπικών τους στοιχείων σε τρίτους ή για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς για τους οποίους συναίνεσαν κατά την υποβολή τους στην υπηρεσία.

Ανθή Παναγιωτάκη

Πηγή: tech.in.gr

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Σημαντικό κενό ασφαλείας στο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης TLS



Οι ερευνητές Juliano Rizzo και Thai Duong ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα σημαντικό κενό ασφαλείας σε μια ευρύτατα χρησιμοποιούμενη τεχνολογία κρυπτογράφησης. Το κενό αυτό βάζει ουσιαστικά στην επικίνδυνη ζώνη εκατομμύρια online τραπεζικές συναλλαγές!

Οι Rizzo και Duong κάνουν λόγο για μια ατέλεια στο πρωτόκολλο TLS, το διάδοχο του SSL που προστατεύει τραπεζικές και άλλες συναλλαγές που απαιτούν αυξημένη ασφάλεια. Η επίθεση BEAST (Browser Exploit Against SSL/TLS) αναγκάζει τον browser να τρέξει κώδικα JavaScript και στη συνέχεια ένας sniffer αναλαμβάνει να εντοπίσει κρίσιμα δεδομένα, όπως είναι οι κωδικοί εισόδου.

Οι δύο ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, σχεδιάζουν να κάνουν και μια επίδειξη, υποκλέπτοντας μέσα σε 10 λεπτά στοιχεία από μια συναλλαγή στο PayPal.


Περισσότερα: CNET

Πηγή: e-PC Magazine GR

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

16% των μαθητών εθισμένοι στο Διαδίκτυο

Το 20% των χρηστών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινάγια περισσότερες από πέντε ώρες
Λευκωσία: Η εξοικείωση  τους με την τεχνολογία και τη χρήση του διαδικτύου αρχίζει πριν την ηλικία των 10 ετών, ενώ με την είσοδό τους στην εφηβεία γνωρίζουν, ήδη, περισσότερα απ’ ό,τι πολλοί ενήλικες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρησιμοποιούν τον παγκόσμιο ιστό σε καθημερινή βάση. Κάπου εκεί, όμως, μπορεί να ξεκινήσουν και τα προβλήματα. Όταν, δηλαδή, η χρήση του διαδικτύου δεν περιορίζεται σε κάποιες ώρες ψυχαγωγίας ή πληροφόρησης αλλά καταλήγει σε εξάρτηση.

Μαθητές οι οποίοι είναι εθισμένοι στο ίντερνετ υπάρχουν και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας η οποία διεξήχθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λατσιών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Βάσει των αποτελεσμάτων το ποσοστό εθισμού των παιδιών ηλικίας 12 έως 18 ετών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ανέρχεται στο 16% (συμμετείχαν συνολικά 884 μαθητές). Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι έφηβους είναι εθισμένος στο Διαδίκτυο.

Ο Κωνσταντίνος Σιώμος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ποσοστό ως αρκετά υψηλό. Όσον αφορά στις διαδικτυακές δραστηριότητες των εθισμένων εφήβων, για τα μεν κορίτσια είναι κυρίως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για τα αγόρια τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι ο μέσος όρος της ηλικίας έναρξης χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι τα εννιά έτη και χρήσης του Ίντερνετ τα δέκα έτη. Υπάρχουν βέβαια και παιδιά που παίρνουν στα χέρια τους υπολογιστές σε πολύ μικρότερη ηλικία.

Στην πλειοψηφία τους μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον (55%) και ακολουθούν κατά σειρά προτεραιότητας οι φίλοι (15%) και το σχολικό περιβάλλον (14%). Το 80% των ερωτηθέντων το χρησιμοποιούν καθημερινά, ενώ σημαντική αναφορά είναι πως το 20% των χρηστών δηλώνει καθημερινή χρήση πάνω από πέντε ώρες.

Ολόκληρη η έρευνα θα παρουσιαστεί σήμερα στις 19.30 στο αμφιθέατρο του Λυκείου Λατσιών. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η καταγωγή της Πολιτικής κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη


Η αργία εγέννησε την πενίαν. 
Η πενία έτεκεν την πείναν.
Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν.
Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν.
Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν.
Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν.

Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου... 

Αλ. Παπαδιαμάντης "Οι έμποροι των εθνών"
 [Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από το θάνατό του. ]

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η Κομισιόν κατά του Facebook

H Ευρωπαική Επιτροπή ετοιμάζει μία νέα οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με στόχο το Facebook και άλλες υπηρεσίες που πωλούν τα στοιχεία των χρηστών σε διαφημιστές.

Το Facebook πουλάει τα δεδομένα σε διαφημιστές χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Εκτός από αυτό, τα διατηρεί αποθηκευμένα ακόμα και όταν ο χρήστης διαγράψει το προφίλ του από την υπηρεσία. Πράγμα που έχει εξοργίσει την Ευρωπαία Επίτροπο Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ.

"Καλώ τους παρόχους πρόσβασης, και ειδικά τους δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης, να είναι πιο διαφανείς όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ποια δεδομένα συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία και για ποιο λόγο", δήλωσε η επίτροπος.

Οι όροι χρήσης που αποδεχόμαστε όταν ανοίγουμε προφίλ αναφέρουν ρητά ότι μπορεί να συλλέγει και να χρησιμοποιεί τα δεδομένα όπως νομίζει. Και αυτό κάνει! Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στις διαφημιστικές εταιρείες να στοχεύουν τις καταχωρίσεις τους σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών.

Ένας χρήστης που συζητά συχνά με τους φίλους του για τον επικείμενο γάμο του μπορεί να δει μέσα στο προφίλ του διαφημίσεις για περιοδικά γάμου.

Η Ρέντινγκ η Οδηγία Προστασίας Δεδομένων θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο. “Τα μέτρα που θα ενσωματωθούν στην Οδηγία θα λάβουν υπόψη την ομάδα εργασίας της ΕΕ για την προστασία δεδομένων, η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα με θέμα τις πρακτικές του Facebook", υποστήριξε η ίδια.

Η οδηγία αυτή θα καλύπτει και τις εταιρείες που αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών σε διακομιστές εκτός της ΕΕ.

“Με προηγούμενη έκθεσή της, η ομάδα εργασίας έχει προειδοποιήσει τις διαδικτυακές εταιρείες κατά της παρακολούθησης των χρηστών [...] που αποσκοπεί στη στοχευμένη διαφήμιση”, συμπλήρωσε η Ρέντινγκ.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του Facebook διαβεβαίωσαν ότι τα δεδομένα που  σε διαφημιστικές εταιρείες είναι "ανώνυμα".

Αυτό σημαίνει ότι οι διαφημιστές δεν μπορούν να βάλουν "στο μάτι" συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά στοχεύουν τις διαφημίσεις τους σε μικρές ομάδες χρηστών, που έχουν για παράδειγμα κοινή γεωγραφική θέση ή ηλικία.

Ωστόσο, το Facebook δεν αποκαλύπτει τι είδους δεδομένα συλλέγει και με ποιο τρόπο τα διαβιβάζει στις διαφημιστικές εταιρείες.

Ο όγκος των δεδομένων που αποθηκεύει η δημοφιλής σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύφθηκε με τη περίπτωση του Μαχ Σρεμς.

Ο Μαχ είναι ένας 24χρονος φοιτητής από την Αυστρία. Ζήτησε λοιπόν από την εταιρεία να του παραδώσει όλες τις πληροφορίες που τον αφορούν και τελικά παρέλαβε ένα CD που περιείχε 1.222 σελίδες δεδομένων.

Στη συνέχεια, ο ίδιος κατήγγειλε, στην αρμόδια αρχή της χώρας του, ότι υπήρχαν κι άλλες πληροφορίες στο όνομά του οι οποίες ουδέποτε αποκαλύφθηκαν. 
Πηγή: NewsIt

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

H Google αλλάζει και πάλι!

Νέο σχεδιασμό ετοιμάζεται να κάνει η Google στις ιστοσελίδες της.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η Google κάνει ένα γενικό ξεκαθάρισμα των ιστοσελίδων της.

Έτσι από τη μία πλευρά, κλείνει διάφορες υπηρεσίες της όπως το Wave, το Knol, το Friend Connect, και άλλες ενώ από την άλλη αλλάζει την εμφάνιση και το σχεδιασμό της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαίνει ότι η ιστοσελίδα αναζήτησης της Google έχει υποστεί μερικές αλλαγές, λειτουργικές αλλά και σχεδιαστικές όπως είναι για παράδειγμα η μαύρη μπάρα που υπάρχει στο επάνω μέρος της σελίδας, μικρότερο λογότυπο και διάφορες άλλες, με σκοπό να δώσει στο χρήστη έναν πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο για να κάνει τη δουλειά του.

Επίσης η εταιρία ανακοίνωσε μέσα από το blog της ότι ετοιμάζει το επόμενο στάδιο του ανασχεδιασμού της σελίδας της, το οποίο περιλαμβάνει μια νέα μπάρα που θα προσφέρει στους χρήστες ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στην πλοήγηση αλλά και στο να μοιράζεται τα οτι θέλει μέσα από το Google+.

Αυτό σημαίνει ότι η μαύρη γραμμή θα αντικατασταθεί από ένα νέο γκρι drop-down μενού το οποίο θα βρίσκεται κάτω από το λογότυπο της Google και στο οποίο θα υπάρχουν οι υπηρεσίες της Google.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με όλες τις νέες αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει η Google.

Πηγή: NewsIt

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πατέρας...

Ο πατέρας μου συνήθιζε να παίζει με τον αδελφό μου και μένα στον κήπο. Η μάνα μας έβγαινε έξω και φώναζε: "θα χαλάσετε το γκαζόν!". Κι εκείνος της απαντούσε: "Δεν μεγαλώνουμε γκαζόν, αγόρια μεγαλώνουμε!" Harmon Killebrew

Το πιο σημαντικό έργο που ένας πατέρας μπορεί να κάνει για τα παιδιά του είναι ν΄ αγαπάει τη μάνα τους -Theodore M. Hesburgh

Oταν έλθει η εποχή που ένας άντρας αντιλαμβάνεται πως μάλλον ο πατέρας του είχε δίκιο για χιλιάδες πράγματα, συνήθως έχει ο ίδιος ένα γιο που τον θεωρεί λάθος! Charles Wadsworth
Υποτίθεται πως κάθε άντρας μπορεί να γίνει πατέρας. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να γίνει "μπαμπάς" - Ανώνυμος

Οταν ήμουν έφηβος 14 ετών, ο πατέρας μου ήταν τόσο αλαζόνας που δεν τον άντεχα λεπτό. Περιέργως, όταν έφτασα τα 21 ένιωσα μεγάλη έκπληξη από το πόσο πολλά κατάφερε να μάθει μέσα σε επτά μόλις χρόνια!  Μαρκ Τουαίν

Πραγματικά πλούσιος είναι ο άντρας που έχει παιδιά που τρέχουν να χωθούν στην αγκαλιά του, ακόμα κι όταν τα χέρια του είναι άδεια - Ανώνυμος

Δεν έχει τόση σημασία ποιος ήταν αληθινά ο πατέρας μου, αλλά ποιος θυμάμαι εγώ πώς ήταν - Anne Sexton

Οι καλοί μπαμπάδες δίνουν στα παιδιά τους ρίζες και φτερά. Ρίζες για να νιώθουν πού είναι το σπίτι τους και φτερά για να πετάξουν μακριά ελεύθερα Jonas Salk

Mπαμπάδες, αγαπήστε κι αποδεχτείτε τα μέλη της οικογένειάς σας γι΄ αυτό που πραγματικά είναι, ακόμα κι αν η προσωπικότητά τους είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας. Τα κουνέλια δεν πετούν, οι αετοί δεν κολυμπούν, οι γάτες δεν έχουν φτερά. Σταματήστε τώρα τις συγκρίσεις. Υπάρχει άφθονος χώρος για όλους στο δάσος! - Chuck Swindoll

Τα στάδια στη ζωή ενός ανθρώπου: 4 ετών: Ο μπαμπάς μου μπορεί να κάνει τα πάντα! 7 ετών: Ο μπαμπάς ξέρει τόοοσα πολλά! 8 ετών: Ο μπαμπάς μου δεν ξέρει τελικά και τόσα πολλά. 12 ετών: Ο μπαμπάς μου δεν ξέρει τι του γίνεται. 14 ετών: Ο πατέρας μου? Ασε καλύτερα! 21 ετών: Ωχ πάλι αυτός μπροστά μου! 25 ετών: Κάτι ξέρει για το θέμα ο πατέρας μου αλλά όχι και πολλά πράγματα. 30 ετών: Θα πρέπει να μάθω τι ξέρει ο πατέρας μου για το θέμα. 35 ετών: Πριν αποφασίσουμε ας ζητήσουμε και τη γνώμη του μπαμπά. 50 ετών: Τι άραγε να πίστευε ο πατέρας γι΄ αυτό? 60 ετών: Τελικά ο πατέρας μου είχε τεράστια εμπειρία! 65+ετών: Α, ρε πατέρα! Μακάρι να ζούσες και να μιλούσαμε σήμερα οι δυο μας! - Ανώνυμος