Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ευθαρσώς (Βιβλιοπαρουσίαση)

H συγγραφέας εκφράζεται "ευθαρσώς" σε μικρά αυτοτελή άρθρα της για τα πιο κάτω:

Ο "μυς" της θέλησης, αν συνεπάγεται άμεσα η ανθρωπιά σε ένα υγιές άτομο, γιατί είναι επικίνδυνη η βλακεία, τι είναι τα τυπικά και άτυπα προσόντα, γιατί ισχύει το "Τα πάντα εν σοφία εποίησας", ποια είναι τα χαρακτηριστικά του επιτήδειου που τον συναντούμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνίας μας, ποια η σχέση της ελευθερίας της γνώμης και της δημοκρατίας, τι είναι ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας, ποιος ο ρόλος των γονιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, για το Δον Κιχώτης και τα εμπλεκόμενα συμφέροντα, ποιος είναι ο καλύτερος καθηγητής της Σουηδίας, ποια η πιθανότητα θανάτου σε αεροπορικό δυστύχημα, ποια είναι τα καθημερινά διλήμματα, γιατί είναι ευτυχισμένος όποιος ξέρει ιστορία, ποιο είναι το όραμα του Martin Luther King, για διάσημες απολογίες, τι πρέπει να αποφύγεις για να «προκόψεις» στη σημερινή κυπριακή κοινωνία, πώς να νιώθεις τον άλλο, για το πείραμα του Milgram και το ολοκαύτωμα των Εβραίων, για τη σφηκοφωλιά, για τη διαχείριση του χρόνου, για την ιστορία 3000 χρόνων ετοιμότητας για καβγά, για τη δυνατότητα επιλογής και τον τρόπο αντίδρασης ακόμα και σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, το οχυρό του Ηρώδη Μασάτα, πώς συμπεριφέρονται οι αδιάφθοροι σε μια κοινωνία διεφθαρμένων, για τους αδικημένους στην κοινωνία μας, για την κριτική σκέψη, για τον Barack Obama και το Αμερικανικό όραμα, ποιο είναι το δίλημμα του φυλακισμένου, για τη σημασία των κινήτρων στη ζωή μας, για τους τρόπους μάθησης, πως πήγαμε από τη Rosa Parks στο Harry Brown στον Barack Obama και στον Αλέξη Γιαννούλια, για το διάβολο που δε φορούσε PRADA, ποιο είναι το πιο πολύτιμο συνάλλαγμα, γιατί η διαφορά είναι δικαίωμα, για τη σχέση του Madoff με τον Κοσκωτά, τι είναι καλύτερο το παιγνίδι ή το φροντιστήριο, για τη θέληση, για το placebo και Stephen Hawking για τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, για ηγέτες και ακόλουθους, πότε βγαίνει το χούι, για τη σχετικότητα της ευτυχίας, για την ιδανική υποψήφια σε διαγωνισμό ομορφιάς, για τον εχθρό που έχουμε μέσα μας και άλλα πολλά. 

ISBN: 9963-704-01-8
Εκδότης: Επιφανίου
Συγγραφέας: Πουλλή Ζήνα

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Το γράμμα 12χρονου Charlie Williams που νίκησε τον καρκίνο

Έδωσε μάχη για τη ζωή του και τα κατάφερε ο 12χρονος σήμερα Charlie Williams από το Boxford της Βρετανίας, ο οποίος είχε όγκο στο κεφάλι από την ηλικία των πέντε ετών.

Από τότε ο μικρός Charlie έδινε καθημερινά έναν γιγαντιαίο αγώνα, καθώς υποβλήθηκε σε κρίσιμη επέμβαση που κράτησε επτά ώρες, ενώ έκανε ραδιοθεραπεία δύο φορές την ημέρα και χημειοθεραπείες κάθε έξι εβδομάδες.

Σήμερα, ο 12χρονος πλέον Charlie, ο οποίος αναγκάστηκε να χάσει και δύο χρόνια από το σχολείο του, είναι καλά στην υγεία του, παίζει μπάλα και κάνει βόλτες με το ποδήλατό του.

Αποφάσισε ωστόσο να μοιραστεί όσα έζησε αντιμετωπίζοντας ακόμα και το θάνατο και με τη σοφία μεγάλου ανθρώπου μιλάει στην επιστολή του για τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.

Το γράμμα του Charlie Williams

«Αυτή είναι η ιστορία ενώ αγοριού ονόματι Charlie που διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Για την ακρίβεια ήταν η 5η μέρα του 5ου μήνα του 2005.

Το ακριβές όνομα μου είναι Charlie Williams. Θα μπορούσα να είχα πεθάνει μέχρι σήμερα. Πρόσφατα έμαθα ότι δεν θα πεθάνω. Αναγκάστηκα να υποβληθώ σε θεραπείες όπως ραδιοθεραπεία που σημαίνει ότι έπρεπε να μπω σε ένα κυλινδρικό τούνελ για μισή ώρα, κάτι τρομακτικό για ένα 6χρονο παιδί που ήμουν τότε.

Υπoβλήθηκα σε χημειοθεραπείες και μεταγγίσεις αίματος. Οι βελόνες δεν είναι το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο και συνήθιζα να τρομοκρατούμαι στην ιδέα αλλά τώρα τις συνήθισα.

Νομίζετε ότι θα μπορούσατε να τα βγάλετε πέρα με όλη αυτή τη διαδικασία. Πως νομίζετε ότι θα σας άλλαζε σαν άνθρωπο;Όταν είσαι άρρωστος και ξέρεις ότι υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις όσα έχεις, τότε τα εκτιμάς. Αντικείμενα όπως οι υπολογιστές ακόμα και τα μολύβια και τα στυλό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μια μέρα γιατί συνειδητοποιείς ότι χωρίς αυτά δεν θα μπορούσες να μορφωθείς.

Ένα απλό μολύβι μπορεί να μη σημαίνει τίποτα για ένα παιδί στο σχολείο μου αλλά για ένα παιδί σε ένα φτωχό χωριό στην Ουγκάντα μπορεί να σημαίνει την αρχή της εκπαίδευσης του και της μόρφωσης του.

Για όλα εσάς τα παιδιά που αγαπάτε τις σοκολάτες, τις τηγανητές πατάτες, τα λουκάνικα και πολλά άλλα, φανταστείτε να υπήρχαν μέρες που δεν θα μπορούσατε να βάλετε στο στόμα μας ούτε μια σταγόνα νερό. Όταν ήμουν στο νοσοκομείο πήγαινα στο κυλικείο και έβλεπα τους ανθρώπους να τρώνε χωρίς εγώ να μπορώ να φάω το παραμικρό. Τρεφόμουν με ένα σωληνάκι που είχα στη μύτη.

Όσο για τους γονείς μπορεί να σας φαίνονται άδικοι ή να μην σας αφήνουν να κάνετε τα πράγματα που θέλετε αλλά πάντοτε θα σας βοηθούν. Σας ταΐζουν, σας ντύνουν και σας προσφέρουν ένα σπίτι αλλά κυρίως σας βοηθούν όταν είστε πληγωμένοι. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι περνούν οι γονείς όταν βλέπουν το παιδί τους να υποφέρει. Είμαι σίγουρος ότι όταν οι γιατροί διέγνωσαν όγκο στο κεφάλι, οι γονείς μου πίστευαν πως δεν θα τα κατάφερνα. Μπορείτε να φανταστείτε τους γονείς σας να ξέρουν ότι θα πεθάνετε;

Είμαι ένα κανονικό παιδί που είχε όμως ένα απαίσιο ταξίδι στην αρχή της παιδικής του ηλικίας. Αλλά έχω κερδίσει και κάτι από αυτό. Έχω γίνει πιο σοβαρός και σκεπτικός για τη ζωή. Με έκανε να συμπεριφέρομαι καλύτερα στο σχολείο και να δουλεύω πιο σκληρά. Ο καρκίνος με ανάγκασε να κάνω ένα βήμα πίσω και να κοιτάξω από το παράθυρο της ζωής τι βρίσκεται μπροστά μου».

Πηγή: star.gr

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν (Βιβλιοπαρουσίαση)

Καπανδρέου, Ανδρέας. Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα. Λευκωσία: Επιφανίου, 2010. ISBN: 978-9963-685-87-5

Δώδεκα αλλόκοτα διηγήματα, δώδεκα παράξενες ιστορίες…

1. «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν»
Οι σκισμένες σελίδες ενός παλιού ημερολογίου που έπεσαν τυχαία στα χέρια μου, αποκαλύπτουν στοιχεία για ένα τρομακτικό μυστικό στο οποίο εμπλέκονται ο Αλμπέρτ Αϊνστάιν και το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό!
2. «Αμάρ»
Ένας αδίστακτος Μαροκινός γκάγκστερ είναι έτοιμος για όλα, όχι όμως για την πραγματικότητα που αντικρύζει ξαφνικά μπροστά του…
3. «Το δωμάτιο με τους καθρέφτες»
Υπάρχει άραγε πεπρωμένο; Γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα; Τι είναι άραγε πιο οδυνηρό; O θάνατος ή η ζωή; Οι απαντήσεις δίνονται στο δωμάτιο με τους καθρέφτες…
4. «Ένα μπουκέτο ορχιδέες από το πουθενά»Όταν ένα μπουκέτο ορχιδέες αποστέλλεται στον παραλήπτη του από τον άλλο κόσμο…
5. «Θανάσιμο όνειρο»
Το όνειρο μπλέκεται με την πραγματικότητα και το υποσυνείδητο… Ή μήπως τελικά όλα είναι παιχνίδια του μυαλού;
6. «Ο Δίας στο Facebook»
Η παράξενη ιστορία μιας φωτογραφίας στο Facebook και η σχέση του Δία με ένα Γερμανό ροκ σταρ και ένα πεντάχρονο αγόρι.
7. «Η Αλίκη το ήθελε πολύ»
Μερικές φορές δεν είναι καλό να επιθυμούμε κάτι πάρα πολύ, επειδή μπορεί τελικά η επιθυμία μας να πραγματοποιηθεί…
8. «Σχολική εκδρομή»
Κάποιο φοβερό ατύχημα σε σχολική εκδρομή οδηγεί ένα κοριτσάκι σε μεταθανάτια εμπειρία.
9. «Ο καταδιώκτης του Τζακ»
Η τυχαία σύλληψη του αδίσταχτου εγκληματία Τζακ αποκαλύπτει ένα μεταφυσικό δρώμενο.
10. «Η γυναίκα που έπεσε από ψηλά»
Ποια ιστορία μπορεί να κρύβεται πίσω από την πτώση μιας γυναίκας από το παράθυρο;
11. «Μέχρι πού θα πάει αυτή η βαλίτσα;»
Οι κωμικοτραγικές περιπέτειες μιας βαλίτσας και του ιδιοκτήτη της, που κατέληξαν να γίνουν βραβευμένο μυθιστόρημα.
12. «Η περιπέτεια ενός ονόματος ή Γιατί Ανδρέας Καπανδρέου»
Η περιπέτεια και η εξέλιξη ενός ονοματεπώνυμου.

Περισσότερα: εδώ

Παρουσίαση του βιβλίου 

Το Βιβλιοπωλείο Rivergate  και ο εκδοτικός οίκος Κώστας Επιφανίου διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Καπανδρέου "Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα". 

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012, ώρα 18:00 στο Βιβλιοπωλείο – Πολυχώρο – Καφέ «Rivergate»  (Πάφου 4, Λατσιά) – τηλ. 22572722, email: rivergate@cytanet.com.cy, andlib@ucy.ac.cy. 

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:
- Παντελής Βουτουρής, Kαθηγητής Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου
- Μαρίνος Πουργούρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου
- Κείμενο από το βιβλίο θα διαβάσει η δημοσιογράφος Έλενα Χαραλάμπους.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ήρθε ο φορτιστής που δουλεύει με... νερό! Δείτε τον!

Ονομάζεται Power Trekk, είναι ελαφρύς και έχει μέγεθος τούβλου. Αναμένεται στην Ευρώπη πριν το καλοκαίρι, με τιμή γύρω στα 200 ευρώ.

Μόνο με απλό νερό, ο Power Trekk, μπορεί να φορτίζει κινητά ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Αποτελεί δημιούργημα της εταιρίας myFC, με έδρα τη Στοκχόλμη.

Προορίζεται για όσους δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρεύμα για τη φόρτιση των συσκευών τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για κάποιον που θέλει να κάνει διακοπές στο βουνό!

Το νέο gadget διαθέτει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου του 1 ΚW ή των 3ΚW, τροφοδοτούμενες με νερό.

Έκανε την πρώτη του... εμφάνιση πέρυσι στην παγκόσμια έκθεση κινητής τηλεφωνίας της Βαρκελώνης και τώρα παρουσιάστηκε, σε τροποποιημένη μορφή, σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ο χρήστης πρέπει μόνο να βάλει μια κουταλιά της σούπας νερό στην ειδική θήκη του Power Trekk και στη συνέχεια να συνδέσει τη συσκευή του με το καλώδιο USB. Η φόρτιση γίνεται αμέσως και δεν επηρεάζεται από τις όποιες καιρικές συνθήκες.

Στο εσωτερικό του ο φορτιστής περιέχει μια νέα μη τοξική χημική ουσία σε μορφή σκόνης (πυριτίδιο του νατρίου) που παράγει αέριο υδρογόνο, όταν έλθει σε επαφή με το νερό οποιουδήποτε είδους, ακόμα και με το θαλασσινό ή βρώμικο νερό από ποταμάκι, αρκεί αυτό να μην περιέχει παχιά ιζήματα και λάσπη. Η όλη χημική διαδικασία θεωρείται ασφαλής και φιλική στο περιβάλλον, αφήνοντας ως μοναδικό υποπροϊόν λίγους υδρατμούς, σύμφωνα με την εταιρία.

Παράγει περίπου την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με τέσσερις μπαταρίες ΑΑ και δίνει ζωή σχεδόν 10 ωρών στην μπαταρία του κινητού.

Ο«Power Trekk» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αυτόνομη πηγή ενέργειας.


Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Αράδαινα: Στα ορεινά των Σφακίων

Το φετινό ξεκίνημα του φθινοπώρου μας βρήκε στα ψηλά της Νοτιοδυτικής Κρήτης και συγκεκριμένα στην Αράδαινα. Μια διαδρομή με... θέα από την πανήψυλη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του ομώνυμου φαραγγιού

Το ότι φθινοπώριασε δεν το καταλαβαίνεις απαραίτητα από τον καιρό. Ειδικά πριν από μερικές μέρες που το πλοίο μάς ταξίδεψε στα Χανιά, ο ήλιος ήταν σχεδόν καυτός και η θάλασσα γαλήνια και βεβαίως -Σεπτέμβρης γαρ- ακόμη ζεστή. Το καταλαβαίνεις όμως από το πόσο νωρίς βραδιάζει. Οταν συνεπαρμένος από την άγρια Φύση και την επιβλητικότητα του τοπίου, εκεί στα ορεινά των Σφακίων, σε παίρνει η νύχτα. Και η επιστροφή είναι δύσκολη. Ολο στροφές και έργα. Χαλάλι! Εκείνο το βράδυ, άλλωστε, είχε φεγγάρι.

Μια φθινοπωρινή διαδρομή

Εντάξει, αυτή η βόλτα δεν είναι αποκλειστικά φθινοπωρινή, είναι βεβαίως και καλοκαιρινή. Αν τύχει, ωστόσο, και βρεθείτε σε τούτη τη μεριά της Κρήτης ακόμη και αυτή την εποχή, δεν έχετε παρά να την επιχειρήσετε. Από τα Χανιά και μέσω της εθνικής οδού οι Βρύσες απέχουν περί τα 33 χλμ. Από τις Βρύσες θα διανύσετε άλλα 40 χλμ. ώς τη Χώρα Σφακίων και από εκεί αλλά 15 χλμ. ώς την Ανώπολη και άλλα 2 - 3 χλμ. ώς την Αράδαινα. Παλαιότερα, μόλις πριν από λίγο καιρό δηλαδή, αυτή η διαδρομή ήταν εξαιρετικά δύσκολη έως επικίνδυνη (στενός φιδίσιος δρόμος και απότομος γκρεμός). Επιτέλους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τα έργα οδοποιίας οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους.

Προορισμός Αράδαινα λοιπόν. Δεν χρειάζεται να δείτε την ταμπέλα του χωριού για να αναγνωρίσετε το μέρος. Η εμφάνιση της χαρακτηριστικής γέφυρας ύψους 138 μέτρων που ενώνει τις δύο πλευρές του ομώνυμου φαραγγιού είναι αρκετή για να βεβαιωθείτε ότι φτάσατε. Τη χιλιοτρύπητη ταμπέλα θα την αντικρίσετε μόλις περάσετε τη γέφυρα με το αυτοκίνητό σας. Σιδερένια στη βάση της (δοκιμασμένη εννοείται η αντοχή της - φορτηγά και πούλμαν περνούν καθημερινά από εκεί) και με ξύλινες σανίδες από πάνω να τρίζουν, τούτη η γέφυρα υπάρχει όχι μόνο για να εξυπηρετούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών Σφακίων, αλλά και για να δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής τους τόσο όσοι επιχειρούν bungy jumping, το οποίο προσφέρεται όλα τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού (του χρόνου πια!), όσο και εκείνοι που τη διασχίζουν πεζή... Αν και το τελευταίο είναι μάλλον προσωπική εκτίμηση - ελαφρώς υψοφοβική γαρ, γιατί ο Αντώνης, μόνιμος κάτοικος της περιοχής που διατηρεί την ξύλινη καντίνα αμέσως μετά, έμοιαζε απόλυτα εξοικειωμένος με το θέαμα που τόσο πολύ εντυπωσίασε την πρωτάρικη και σχεδόν τρομοκρατημένη ματιά μας.

Διασχίζοντας το φαράγγι

Για τους φυσιοδίφες, φανατικούς περιπατητές και με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους αυτός ο προορισμός προσφέρει μια επιπλέον εμπειρία. Από τούτο το σημείο, υπάρχει η δυνατότητα κατάβασης στο ομώνυμο φαράγγι και πεζοπορίας δυόμισι ωρών ώς τη θάλασσα. Τα Μάρμαρα είναι μια μικρή απομονωμένη παραλία στο τέλος του φαραγγιού· η καλύτερη αποζημίωση για την πολύωρη πεζοπορία.

Προσοχή! Για να περάσετε το φαράγγι, πρώτον συμβουλευτείτε τους ντόπιους σχετικά με τις διαθέσεις του καιρού. Γενικά, μπορείτε να το περάσετε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεδομένου ότι δεν το διασχίζει κάποιο ποτάμι ή ρέμα. Απλώς, όταν βρέχει, καλό είναι να αποφύγετε τη διαδρομή για τον κίνδυνο τυχόν κατολίσθησης.

Δεύτερον, οργανωθείτε! Αφήστε το όχημά σας στη Χώρα Σφακίων και ανεβείτε στην Αράδαινα με ταξί. Περάστε το φαράγγι (φορώντας σωστά παπούτσια και έχοντας φροντίσει για προμήθειες) και αφού απολαύσετε το μπάνιο σας στα Μάρμαρα ξεκινήστε για την επιστροφή, ακολουθώντας για μια ώρα περίπου το μονοπάτι που οδηγεί στο παραλιακό χωριό Λουτρό. Το Λουτρό, αρκετά τουριστικό αλλά γαλήνιο λόγω της μη ύπαρξης αυτοκινήτων, συνδέεται με τη Χώρα Σφακίων και τον υπόλοιπο κόσμο μόνο με καραβάκι. Αν δεν θέλετε να διανυκτερεύσετε εκεί (είναι φθινόπωρο είπαμε και νυχτώνει νωρίς), φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για το τελευταίο δρομολόγιο του καραβιού και πράξτε αναλόγως. Γενικά στην περιοχή η σεζόν κρατάει ώς τα τέλη του Οκτώβρη.


Η γέφυρα της Αράδαινας αποτελεί την ψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί bungy jumping στην Ελλάδα και τη δεύτερη ψηλότερη στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι που μόλις μας αποχαιρέτησε τα άλματα γίνονταν όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, συνεπώς αν επισκεφθείτε τα Σφακιά αυτή την εποχή δεν θα έχετε τη δυνατότητα μιας βουτιάς στο κενό.

Μπορείτε ωστόσο να σημειώσετε την παρακάτω ιστοσελίδα για... του χρόνου: www.bungee.gr

Το χωριό Αράδαινα ξεκινά αμέσως μετά τη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του ομώνυμου φαραγγιού και αυτή τη στιγμή έχει μονάχα τρεις μόνιμους κατοίκους. Το επόμενο χωριό, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων και με 15 μόνιμους κατοίκους είναι ο Αγιος Ιωάννης, και βεβαίως το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής είναι η Ανώπολη. Σε περίπτωση που τα ορεινά Σφακιά σας κρατήσουν κατά τι περισσότερο -γεγονός πολύ πιθανό- στον Αγιο Ιωάννη μπορείτε να μείνετε στον ξενώνα που διατηρεί ο Αντώνης Γεωργεδάκης (T/6938792695) και στην Ανώπολη στα ενοικιαζόμενα δωμάτια των: Γεώργιου Ορφανουδάκη (T/28250-91.189), Αναστάσιου Αθυτάκη (T/28250-91.100) και Ευανθίας Κοπασάκη (T/28520-91.169).

Η Α.Ν.Ε.ΝΔΥ.Κ. είναι η εταιρεία που με τα καράβια της συνδέει τη Χώρα Σφακίων με το Λουτρό και την Αγία Ρουμέλη (έξοδος φαραγγιού Σαμαριάς), καθώς επίσης και τα Σφακιά με τη Σούγια και την Παλιόχωρα, αλλά και τη Γαύδο. Πληροφορίες για δρομολόγια και τιμές: T/28210-95.511.

Βεβαίως, στα Χανιά θα φτάσετε είτε αεροπορικώς, με πολλές καθημερινές πτήσεις της Olympic Air (t/801 801 0101) και της Aegean (T/801 112 0000), είτε ακτοπλοϊκώς με τα πλοία της ANEK (T/ 210-41.97.420) και της Blue Star Ferries (T/210-89.19.800).

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ψεύτικο antivirus δημιουργεί προβλήματα στις Android συσκευές

Πολλά νέα κακόβουλα λογισμικά και απάτες αρχίζουν και εμφανίζονται στις Android συσκευές.

Πολλές είναι οι απάτες τον τελευταίο καιρό που έχουν κυκλοφορήσει για Windows αλλά και για Mac OS X συστήματα κι έχουν ως βάση ψεύτικα antivirus.

Όπως φαίνεται όμως οι επιτήδειοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας παρόμοια απάτη και για τις Android συσκευές.

Έτσι λοιπόν όταν ο χρήστης σερφάρει στο διαδίκτυο μπορεί του εμφανιστεί το κλασικό πλέον μήνυμα που τον ενημερώνει ότι η συσκευή έχει πιθανότατα μολυνθεί με κάποιο κακόβουλο λογισμικό και στη συνέχεια του προτείνει να πραγματοποιήσει μία πλαστή σάρωση στο σύστημα η οποία στο τέλος όπως είναι αναμενόμενο του παρουσιάζει αποτελέσματα που δείχνουν οτι η συσκευή του έχει πρόβλημα και πρέπει να αγοράσει ένα anti-virus για να το διορθώσει.

Φυσικά το antivirus αυτό είναι κάποιο κακόβουλο λογισμικό το οποίο πολύ πιθανό να στέλνει τα προσωπικά δεδομένα καθώς και όλες τις ενέργειες του χρήστη σε κάποιον τρίτο.

Τέλος σύμφωνα με την εταιρία ασφαλείας, McAfee, τα Android διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αφού βρίσκεται στο στόχαστρο σχεδόν όλων των νέων mobile malware που κυκλοφορούν.

Πηγή: NewsIt.gr

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου

Βρίσκετε στο χωριό Βούβες στα Χανιά της Κρήτης (και συγκεκριμένα στις κάτω Βούβες) στην είσοδο του χωριού λίγο μετά το ιστορικό στα χρόνια της κατοχής Μάλεμε, στην αυλή της κας Καραπατάκη.

Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ελαιόδεντρα επίσης αιωνόβια περίπου της ίδιας χρονολογίας, πράγμα που μαρτυρά έναν αρχαίο ελαιώνα.

Τα ευρήματα αρχαίου οικισμού στην ευρύτερη περιοχή, μαρτυρούν ότι υπήρχε έντονη η παρουσία του ανθρώπου από την αρχαιότητα.Η ακριβής ηλικία της ελιάς είναι δύσκολο να εντοπισθή και πιθανολογείται ανάμεσα στα 2500 έως τα 5000 χρόνια.

Το συγκεκριμένο αιωνόβιο, ζωντανό και καρπερό σήμερα, ελαιόδεντρο έχει χαρακτηριστεί-παγκοσμίως μνημείο της φύσης και εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Όπως μας λένε και οι κάτοικοι έχουν έρθει ακόμα και αγρότες από άλλες χώρες για να περάσουν λίγες ώρες δίπλα στο γηραιότερο παραγωγικό ελαιόδεντρο του πλανήτη, που ακόμα και σήμερα, δίνει το λάδι του το οποίο είναι πολύ ελαφρύ και καλής ποιότητος, όπως μας διαβεβαίωσαν οι άνθρωποι του χωριού που έχουν την τύχη να γεύονται τους καρπούς του. Εμείς είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε ελιές και επιβεβαιώνουμε την υπεροχή στην γεύση τους.

Το εντυπωσιακό αυτό δένδρο στην βάση του είναι αγριελιά (πράγμα που επιβεβαιώνει την αρχέγονη φύση της) και στην συνέχεια εξημερώθηκε από τον άνθρωπο με την ποικιλία τσουνάτη. Μια ποικιλία που είναι ανάμεσα στην ψιλολιά και στην χονδρολιά. Ο κορμός με περίμετρο 6+ μέτρα, κούφιος στο εσωτερικό του (το καρδιόξυλο έχει σαπίσει από τα χιλιάδες χρόνια της ηλικίας του και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος που δυσχεραίνετε ο ακριβής εντοπισμός της ηλικίας του) έχει μια εντυπωσιακή εξωτερική όψη, ενώ στην βάση του αφήνει χώρο για να περάσει κάποιος στο εσωτερικό του, το οποίο είναι ομολογουμένως ιδιαίτερα ευρύχωρο, σαν ένα μικρό στρογγυλό δωμάτιο.

Για να δώσουμε μια εικόνα του πόσο μεγάλος είναι ο χώρος στο εσωτερικό της ελιάς αναφέρουμε πως τα προηγούμενα χρόνια η κα Καραπατάκη είχε κλείσει με πέτρες τις διάφορες τρύπες (κουφάλες) στην βάση του κορμού εκτός από μια, η οποία χρησίμευε ως πόρτα για να περνούν τα γουρούνια της τα οποία χρησιμοποιούσαν το εσωτερικό του κορμού για κατοικία. Μιας όμως και είχε περισσέψει αρκετός χώρος, στο επάνω μέρος είχε κοφίνια για να κοιμούνται οι κότες της... Και πολυκατοικία λοιπόν (κατά το πρόσφατο τουλάχιστον παρελθόν) η ιστορική αυτή ελιά, που εάν είχε στόμα να μιλήσει είμαστε σίγουροι ότι θα είχε να μας πει ιστορίες που θα γέμιζαν βιβλία.

Πηγή: SofosCrete

Πληρωμές μέσω κινητών

Το κινητό τηλέφωνο αναμένεται να αντικαταστήσει τα μετρητά και τις πιστωτικές κάρτες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία από την PayPal.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι το 2016 οι αγοραστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους, αντί πιστωτικής κάρτας ή μετρητών για να πληρώσουν τα προϊόντα που επιθυμούν.

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις στελεχών από μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται στη λιανική πώληση.

Ήδη, σχεδόν οι μισοί χρήστες κινητών τηλεφώνων στη Βρετανία χρησιμοποιούν το κινητό τους για αγορές μία φορά κάθε τρεις μήνες.

Ο Καρλ Σάιμπλε, στέλεχος της βρετανικής PayPal, δήλωσε ότι τα παιδιά που γεννιόνται σήμερα θα αποτελούν την πρώτη γενιά που θα μεγαλώσει χωρίς μετρητά, καθώς «θα είναι απόλυτα λογικό γι’αυτούς να πληρώνουν με τα κινητά τους».

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι πληρωμές θα γίνονται μέσω ειδικών εφαρμογών στα έξυπνα κινητά, scan σε κωδικούς προϊόντων, αλλά και μέσω μιας νέας γενιάς ψηφιακών πιστωτικών καρτών.

Πηγή: Nooz.gr

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ένα βήμα πιο κοντά στο Wi-Fi 802.11ac

Γράφαμε πριν από λίγες μέρες για το 802.11ac, το νέο πρωτόκολλο του Wi-Fi που θα επιτρέπει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες ασύρματης επικοινωνίας. Η εταιρεία D-Link έσπευσε να προσφέρει την υποστήριξή της στο νέο πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES.

Αν και δεν παρουσίασε κάποιο μοντέλο με το νέο Wi-Fi, η D-Link επιβεβαίωσε τις έως τώρα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το 802.11ac θα κάνει ντεμπούτο προς τα τέλη της χρονιάς. Η D-Link ξεκαθάρισε ότι οι συσκευές με το νέο πρωτόκολλο θα είναι backwards compatible με την έκδοση 802.11n, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούν να επικοινωνούν χωρίς προβήματα με τις συσκευές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Το 802.11ac θα προσφέρει ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην ασύρματη επικοινωνία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για HD και 3D streaming με μηδενικό lag.

Πηγή: e-pcmag.gr

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τι να ζητήσω από τον Θεό; (Έκθεση μαθητή από δημοτικό σχολείο της Αθήνας)

«Θεέ μου, απόψε σου ζητάω κάτι που το θέλω πάρα πολύ. Θέλω να με κάνεις τηλεόραση! Θέλω να πάρω τη θέση της τηλεόρασης που είναι στο σπίτι μου. Να έχω το δικό μου χώρο. Να έχω την οικογένειά μου γύρω από εμένα. Να με παίρνουν στα σοβαρά όταν μιλώ. Θέλω να είμαι το κέντρο της προσοχής και να με ακούνε οι άλλοι χωρίς διακοπές ή ερωτήσεις. Θέλω να έχω την ίδια φροντίδα που έχει η τηλεόραση όταν δε λειτουργεί…

Όταν είμαι τηλεόραση, θα ’χω την παρέα του πατέρα μου όταν έρχεται σπίτι από τη δουλειά -ακόμα κι αν είναι κουρασμένος. Και θέλω τη μαμά μου να με θέλει όταν είναι λυπημένη και στενοχωρημένη, αντί να με αγνοεί. Θέλω τ’ αδέλφια μου να μαλώνουν για το ποιος θα περνάει ώρες μαζί μου. Θέλω να νιώθω ότι η οικογένειά μου αφήνει τα πάντα στην άκρη, πότε-πότε, μόνο για να περάσει λίγο χρόνο με ’μένα.

Α! Και το τελευταίο, κάνε με έτσι ώστε να τους κάνω όλους ευτυχισμένους και χαρούμενους. Θεέ μου, δε ζητάω πολλά. Θέλω μόνο να γίνω σα μια τηλεόραση!».

H δασκάλα που το διάβασε (καθώς βαθμολογούσε) την έκανε να κλάψει.

Ο σύζυγός της, που μόλις είχε μπει στο σπίτι, τη ρώτησε: «Τι συμβαίνει;». Αυτή απάντησε: «Διάβασε αυτή την έκθεση, την έχει γράψει ένας μαθητής μου».

Ο σύζυγος είπε: «Το καημένο το παιδί. Τι αδιάφοροι γονείς είναι αυτοί!». Τότε αυτή τον κοίταξε και είπε: «Αυτή η έκθεση είναι του γιου μας!..».


 Πηγή: Edugate.gr

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2010/02/blog-post_9399.html

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Οδηγός ασφαλούς χρήσης του Facebook

Ο οδηγός αφορά στη νέα μορφή του προφίλ, το χρονολόγιο, που σύντομα θα έχουν όλοι οι λογαριασμοί του Facebook, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις του λογαριασμού και του απορρήτου.

Εξαιτίας της δεδομένης ανάγκης των χρηστών του Facebook να γνωρίσουν με ποιους τρόπους μπορούν να χρησιμοποιούν τον ιστοχώρο με ασφάλεια, αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους, η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε ένα αναλυτικό 48σέλιδο οδηγό που ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο πώς μπορεί να ελέγχει και να ρυθμίζει την πρόσβαση στα δεδομένα μέσα από τις οθόνες του Facebook.

Ο οδηγός αφορά στη νέα μορφή του προφίλ, το χρονολόγιο, που σύντομα θα έχουν όλοι οι λογαριασμοί του Facebook, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις του λογαριασμού και του απορρήτου. Παρέχει απλές οδηγίες χρησιμοποιώντας τις οθόνες του ιστοχώρου και αναδεικνύοντας τις ρυθμίσεις και τις δυνατότητες της ασφαλούς χρήσης. Ειδικότερα, από τον οδηγό ενημερώνονται για:

- Την κατανόηση της πολιτικής απορρήτου και των όρων χρήσης (privacy και terms) ως το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα κατά την εγγραφή μας.

- Τη σημασία της δημοσίευσης προσωπικών στοιχείων με σύνεση κατά την εγγραφή στο Facebook.

- Πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε και να ασφαλίσουμε το λογαριασμό μας από ενέργειες παραβίασης ή υποκλοπής.

- Το χρονολόγιο: πώς μπορούμε να περιορίζουμε την πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία και να ελέγχουμε πώς εμφανίζεται το χρονολόγιό μας προς άλλους χρήστες του Facebook, πώς μπορούμε να κρατάμε τον έλεγχο των κοινοποιήσεών μας και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου.

- Οι φίλοι στο Facebook: Πώς δημιουργούμε επιμέρους λίστες με συγκεκριμένες επαφές, πώς προστατεύουμε τους φίλους μας από τα ανεπιθύμητα βλέμματα, πώς αφαιρούμε άτομα που δεν θέλουμε να βρίσκονται πια στη λίστα των φίλων μας, πώς μπλοκάρουμε τις προβληματικές επαφές.

- Αναζήτηση: Πώς αναζητούμε «φίλους», πώς ρυθμίζουμε ποιος θα μπορεί να μας βρει μέσα από το Facebook, πώς αποφασίζουμε εάν το χρονολόγιό μας θα μπορεί να βρεθεί μέσω δημόσιων μηχανών αναζήτησης.

- Πώς προστατεύουμε τις φωτογραφίες μας από ανεπιθύμητα βλέμματα:

- Εφαρμογές: πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε / απεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή, πώς μπορούμε να αναφέρουμε μια εφαρμογή, πώς περιορίζουμε τη λίστα των ατόμων που θα μαθαίνουν τι κάνουμε στις εφαρμογές.

- Πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να διαγράψουμε το λογαριασμό μας.

- Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε ενοχλητικές επαφές και εφαρμογές, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του λογαριασμού μας και να αναφέρουμε ανάρμοστη δραστηριότητα στο Facebook.

Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή έδρα του Facebook στην Ιρλανδία. Είναι προσβάσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο του Saferinternet.gr, στη διεύθυνση: http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page15

Πηγή: NewsIt.gr

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι εκπληκτικές εικόνες που δείχνουν την Κύπρο τη νύκτα (photos + video)



Ενα εκπληκτικό βίντεο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δείχνει πανέμορφες φωτογραφίες του πλανήτη μας ενώ σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος

Το βίντεο είναι κατ' ακρίβεια συνεχόμενη φωτογράφηση 18 διαφορετικών περασμάτων σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Ο ποταμός Νείλος και πιο βόρεια το Κάιρο.

Το εκπληκτικό πέρασμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού γίνεται κατά τη διάρκεια της νύκτας και ξεκινά από την κεντρική Αφρική όπου φαίνονται οι καταιγίδες.

Ο Διαστημικός Σταθμός κινείται βορειοανατολικά  και στη συνέχεια διακρίνεται η Αίγυπτος και τα φώτα που φωτίζουν τις πόλεις κατά μήκος του ποταμού Νείλου. Μετά φαίνεται το Κάιρο στα αριστερά ενώ παίρνει σειρά το Ισραήλ και η μεσόγειος θάλασσα.


Η Κύπρος και ανατολικά το Ισραήλ.

Πιο αριστερά διακρίνεται η Κύπρος όπου φαίνονται όλες οι φωτισμένες πόλεις. Η Λευκωσία φωτίζει έντονα το κέντρο της Κύπρου ενώ φαίνονται ξεκάθαρα οι πόλεις (από αριστερά) Πάφος, Λεμεσός και Λάρνακα που φωτίζουν τα παράλια, αλλά και η τουριστικές περιοχές Αγία Νάπα και Πρωταράς (στα δεξιά).

Στη συνέχεια περνά πάνω από τη Συρία, το Ιράκ, υο Ιράν, τη Κασπία Θάλασσα και σταματά στην Ρωσία.


Η χώρας μας φαίνεται και δεύτερη φορά από το Διαστημικό Σταθμό όταν αυτός κάνει απογευματινό πέρασμα από την έρημο Σαχάρα προς την Μέση Ανατολή.

Το βίντεο χωρίζεται σε 18 μέρη

1. Πέρασμα πάνω από τις ΗΠΑ τη νύχτα.
2. Τα ανατολικά των ΗΠΑ τη νύχτα.
3. Από την Μαγαδασκάρη προς νοτιοδυτικά της Αυστραλίας.
4. Τα νότια της Αυστραλίας.
5. Η βορειοδυτική ακτή των ΗΠΑ στα νότια της Κεντρικής Αμερικής τη νύχτα.
6. Από το νότιο στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
7. Ο μισός γύρος σε όλο τον κόσμο.
8. Από την Κεντρική Αφρική στη Μέση Ανατολή τη νύχτα. (Bίντεο 2:20)
9. Απογευματινό πέρασμα πάνω από την έρημο της Σαχάρας και της Μέσης Ανατολής. Bίντεο (2:38)
10. Πέρασμα από τον Καναδά και την Κεντρική Αμερική τη νύχτα.
11. Πέρασμα πάνω από τα νότια της Καλιφόρνιας στο Χάντσον Μπέι.
12. Τα νησιά στη θάλασσα των Φιλιππίνων τη νύχτα.
13. Πέρασμα πάνω από την Ανατολική Ασία στις Φιλιππίνες.
14. Η Μέση Ανατολή τη νύχτα.
15. Πέρασμα πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
16. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τη νύχτα.
17. Πέρασμα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.
18. Από την ανατολική Ευρώπη στη νοτιοανατολική Ασία τη νύχτα.

Στο 2:20 ξεκινά το πρώτο πέρασμα που δείχνει την Κύπρο ενώ στο 2:38 το δεύτερο πέρασμα.



Πηγή: shoatandgoal.com