Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

BBC Earthflight - Common Cranes Fly Over Venice (Narrated by David Tennant)


Common cranes have been hand-reared to fly alongside a microlight to capture these images.

Earthflight uses many different filming techniques to create the experience of flying with birds as they reveal some of the greatest natural and man-made monuments of the planet.

For more information about the series visit http://www.earthflight.co.uk

For more information about John Downer Productions visit our website: http://www.jdp.co.uk

A John Downer Productions
Narrated by David Tennant
Music composers: Will Gregory and Steven Faux

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Το βαθυσκάφος του Τζέιμς Κάμερον «άγγιξε» το βαθύτερο σημείο της Γης

Γκουάμ
Κατάδυση στην Τάφρο Μαριάνα, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης του Τιτανικού, Τζέιμς Κάμερον, για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ.
Ο Τζέιμς Κάμερον πραγματοποίησε κατάδυση -που διήρκεσε αρκετές ώρες- με το μονοθέσιο υποβρύχιο Deepsea Challenge και όταν ανέβηκε στην επιφάνεια χαρακτήρισε την επιχείρηση «επιτυχημένη».

Πριν από την κατάδυση ο Καναδός σκηνοθέτης δήλωσε στο BBC ότι αυτή «είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου».

«Μεγάλωσα με μια... σταθερή ροή επιστημονικής φαντασίας σε μία εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν μια πραγματικότητα επιστημονικής φαντασίας. Οι άνθρωποι πήγαιναν στο φεγγάρι, ο Κουστό εξερευνούσε τους βυθούς. Και με αυτά μεγάλωσα, αυτά είχαν αξία στη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας» είπε ο σκηνοθέτης.

Χρειάστηκε δύο ώρες να φτάσει στον πυθμένα και πέρασε τρεις ώρες εξερεύνησης του βυθού, πριν ανέβει πάλι στην επιφάνεια.

Ο σκηνοθέτης έχει θέσει ως στόχο να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη διάσημη τάφρο το 1960.

Το βαθυσκάφος Deepsea Challenge αναπτύχθηκε από Αυστραλούς μηχανικούς και ήταν ίσως το μόνο που μπορούσε να αντέξει την άβυσσο της τάφρου -σε βάθος 11 χιλιομέτρων, η πίεση φτάνει τις 1.000 ατμόσφαιρες.

Η Τάφρος Μαριάνα (ή Μαριάνας), η οποία βρίσκεται στον Δυτικό Ειρηνικό, ανάμεσα στην Παπούα Νέα Γουινέα Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, έχει δεχθεί μόνο μία επίσκεψη από ανθρώπους: Επιβάτες του θρυλικού βαθυσκάφους Trieste, ο Αμερικανός Ντον Ουόλς και ο Ελβετός Ζακ Πικάρ έφτασαν στο βαθύτερο σημείο της Γης στις 23 Ιανουαρίου 1960.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η σκέψη και οι ευχές όλων των Κρητικών είναι μαζί σας! [ΑΠΟΕΛ]

Επιστολή στη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ έστειλε η ΠΑΕ ΟΦΗ, όπως ανακοίνωσαν οι Κρητικοί, ενόψει του αυριανού αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ, με τους Ομιλίτες να τονίζουν πως η σκέψη τους είναι στην κυπριακή ομάδα.

Θυμίζουμε ότι Προέδρος της Κρητικής ομάδας είναι ο παλιός ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, Νίκος Μαχλάς.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΑΕ ΟΦΗ

"Από την Δ.Ε. της ΠΑΕ-ΟΦΗ στάλθηκε στην διοίκηση του ΑΠΟΕΛ η ακόλουθη επιστολή:
Ο Ο.Φ.Η., κομμάτι του νησιώτικου Ελληνισμού, περήφανος παρακολουθεί την πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας ΕΛΛΗΝΩΝ της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.

Όλοι οι φίλοι του αθλητισμού διδασκόμαστε από την πορεία σας.

Με τον αγώνα σας και την πίστη σ' αυτό που κάνετε, δείχνετε σε όλο τον κόσμο τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες.

Η σκέψη και οι ευχές όλων των Κρητικών είναι μαζί σας!

Με τιμή
Διοικούσα Επιτροπή Π.Α.Ε. Ο.Φ.Η.".

Η Google αποθηκεύει όλες τις αναζητήσεις του χρήστη. Πως να τις διαγράψετε!

Η Google αλλάζει πολιτική απορρήτου και πλέον όλες οι αναζητήσεις του χρήστη θα είναι διαθέσιμες σε όλες τις υπηρεσίες της εταιρίας.

Tην 1η Μαρτίου, η Google ενεργοποιεί την νέα πολιτική απορρήτου της, στην οποία θα παρακολουθεί την δραστηριότητα των εγγεγραμμένων χρηστών της με σκοπό να μαζεύει πληροφορίες για τα ενδιαφέροντά τους και να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον καθένα.

Με απλά λόγια η Google θα μπορεί να μαζεύει στοιχεία από τα site που μπαίνει ο χρήστης από το PC του, το Android Smartphone ή tablet του, σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες της.

Μέχρι σήμερα αυτό που ίσχυε ήταν οτι το ιστορικό αναζητήσεων που έχει κάνει στο διαδίκτυο κάθε χρήστης καταγράφεται, εφόσον αυτός είναι συνδεδεμένος με τον λογαριασμό που έχει στην Google και στη συνέχεια χωρίζεται σε κατηγορίες και αποθηκεύεται σε ένα ανεξάρτητο μέρος, από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία της Google που χρησιμοποιεί.

Από την 1η Μαρτίου αυτό αλλάζει και πλέον τα πάντα θα είναι διαθέσιμα από όλες τις υπηρεσίες τις Google και ο χρήστης δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό μιας και δεν μπορεί να απενεργοποιήσει το νέο χαρακτηριστικό αυτό.

Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διαγράψει αυτό το ιστορικό πριν την 1η Μαρτίου.

Όσοι λοιπόν θέλουν να διαγράψουν το ιστορικό της Google, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μπουν στο google.com/history, να κάνουν sign in και στη συνέχεια να πατήσουν στο «Remove all Web History”.

Με το που γίνει αυτό, διαγράφεται όλο το ιστορικό των αναζητήσεών του χρήστη στο web αυτόματα θα σταματήσουν να καταγράφονται οι αναζητήσεις του, μέχρι αυτός να επιλέξει να πατήσει το “Resume” ώστε να επαναφέρει την καταγραφή των αναζητήσεών του.

Τέλος αν κάποιος θέλει μπορεί να μην σβήσει τα πάντα αλλά όσα στοιχεία θεωρεί πως δεν θέλει να καταγράφονται πατώντας απλά “Pause”.

Πηγή: NewsIt.gr

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η 25η Μαρτίου 1821 και η Κύπρος

Η 25η Μαρτίου 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, υπήρξε το σάλπισμα της εθνικής παλιγγενεσίας: Ελευθερία ή Θάνατος. 400 χρόνια οθωμανικής κατοχής ήσαν πολλά.

Έτσι, αναφώνησε με σθένος τα ακόλουθα λόγια ο Οδυσσέας Ανδρούτσος: «Στα άρματα αδέλφια ή να ξεσκλαβωθούμε ή όλοι να πεθάνουμε! Και βέβαια καλύτερον θάνατον δεν μπορεί να προτιμήσει κάθε Χριστιανός και Έλληνας…»

Έκτοτε το Μεσολόγγι και η Αλαμάνα, το Μανιάκι και η Ρούμελη, η Ύδρα και τα Ψαρά, η Κρήτη και η Μάνη, ο Μοριάς και το Χάνι της Γραβιάς, έγραψαν αθάνατες σελίδες δόξας και ηρωισμού.

«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν», έγραφε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τούτα τα σοφά λόγια από το Γέρο του Μοριά, υπήρξαν αιώνιο μήνυμα για τις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων. Εκείνοι έπραξαν στο ακέραιο το επιτακτικό καθήκον τους να λευτερώσουν το Έθνος από την οθωμανική σκλαβιά, ως χρέος προς τον άνθρωπο και την αξιοπρέπεια.

«Έγραψα γυμνή την αλήθεια», ομολογεί ο Στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του, «να ιδούνε όλοι οι Έλληνες ν’ αγωνίζονται διά την πατρίδα τους, διά την θρησκεία τους, να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε: «Έχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες…».

Η Κύπρος συμμετείχε κι αυτή στον Αγώνα του 1821, όπως ποτέ δεν έλειψε σε κάθε κάλεσμα του Έθνους. Και εδώ αξίζει να σημειωθεί η κάθοδος του ναύαρχου Κανάρη στην Κύπρο, όταν άραξε για λίγο στον Ασπρόπυργο και ύστερα στον Άγιο Σέργιο. Πολλοί Κύπριοι έσπευσαν τότε να τον βοηθήσουν και να του προσφέρουν πυρομαχικά και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να σαλπάρει στη μεγάλη μάχη. Και μίλησε τότε ο μεγάλος πυρπολητής στους αδελφούς Κυπρίους και τους ενθάρρυνε για τον γενναίο ξεσηκωμό. Όταν έφθασε η ώρα του αποχαιρετισμού, πολλοί Κυπριώτες αγκάλιασαν τον Κανάρη και έκλαψαν.

Αρκετοί Κύπριοι πρόσφεραν πολλά τόσο κατά την προεπαναστατική περίοδο, όσο και στην Ελληνική Επανάσταση. Ο Γιάννης Καρατζιάς, συλληφθείς με τον Ρήγα Φεραίο δολοφονείται στο Βελιγράδι. Ο Μιχάλης Κυπραίος πολεμά δίπλα στον στρατηγό Μακρυγιάννη και πέφτει στη μάχη των Μύλων.

Ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης υπηρετεί στο καράβι του ναύαρχου Κανάρη και παραστέκεται με ενθουσιασμό στον μεγάλο πυρπολητή του ’21. Εκατοντάδες άλλοι Κύπριοι μετέβησαν στην Ελλάδα, εντάχθηκαν και πολέμησαν στις απελευθερωτικές ομάδες των Ελλήνων οπλαρχηγών.

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών βρίσκεται σήμερα μια παλαιά λευκή σημαία με ένα γαλάζιο σταυρό. Έχει την εξής επιγραφή: «ΣΗΜΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚΗΠΡΟΥ». Κάτω από αυτό το λάβαρο έπεσαν αρκετοί Κύπριοι εθελοντές στον Μεγάλο Αγώνα του Γένους.

Ο ξεσηκωμός του 1821 είχε παγκόσμια πολιτική διάσταση. Η Ελλάς ευτύχησε να αποκτήσει την ελευθερία της, μετά από τόσους αγώνες και θυσίες. Η Κύπρος όμως πέρασε από την οθωμανική κατοχή στην αγγλική κυριαρχία. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των αλύτρωτων Ελλήνων της Κύπρου για Ένωση με την Ελλάδα, ποτέ δεν εισακούσθηκαν, μέχρι τον ένδοξο αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, όπου τελικά δόθηκε ανεξαρτησία στην Κύπρο, με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1960. Το 1974 δυστυχώς, μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία εισβάλλει στο νησί μας και μέχρι σήμερα κατέχει τη μισή Κύπρο. Έκτοτε περιμένουμε τη δικαίωση και τη λευτεριά της κατεχόμενης γης μας.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Τα Χανιά στους 12 κορυφαίους προορισμούς του 2012 (Από το TripAdvisor)

Τα Χανιά είναι ανάμεσα στους 12 κορυφαίους προορισμούς που προτείνει για το 2012 η αυστριακή ιστοσελίδα για ταξίδια TripAdvisor. Οι 15 συντάκτες του διαδικτυακού ταξιδιωτικού περιοδικού προέβλεψαν τις τάσεις των χρηστών για τους τόπους των διακοπών τους τον επόμενο χρόνο  και το αποτέλεσμα είναι ένα εκλεκτικό μίγμα θέρετρων που προσφέρουν πολιτισμό, θάλασσα ή και τα δυο. "Αυτοί οι 15 προορισμοί είναι σίγουρα σε άνοδο. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες του TripAdvisor κάνουν σχόλια στην ιστοσελίδα μας για αυτούς», δήλωσε  ο Dirk Loesch διευθυντής του σάιτ.


Τα Χανιά επιλέχθηκαν για την ήσυχη παλιά πόλη, τα αναπαλαιωμένα βενετσιάνικα αρχοντικά, τα ίχνη ενός μικρού μιναρέ που προσθέτουν στη γοητεία του τοπίου και βέβαια για τις κορυφαίες αμμώδεις παραλίες. Στις υπόλοιπες επιλογές υπάρχει αρκετό πρώην ανατολικό μπλοκ, όπως η Μόσχα, το Ταλίν, η Ρίγα, το Βίλνιους αλλά και το Μπορντό και η Λιόν, το Όστιν του Τέχας, το Σεμινιάκ στο Μπαλί, το Σαγουένγκ στην Ταϊλάνδη, το Μεντόζα στην Αργεντινή, το Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία, η Εssaouira στο Μαρόκο, η Ζυρίχη και το Φετιγιέ στην Τουρκία.


 Πηγή: Lifo.gr

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ελευθερώστε το Android σας!

Το Android είναι ένα κατά κύριο λόγο ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε κυρίως από την Google. Δυστυχώς, οι οδηγοί για τις περισσότερες των συσκευών και τις περισσότερες των εφαρμογών από την «αγορά» δεν είναι ελεύθεροι όπως στην ελευθερία. Συχνά λειτουργούν εναντίον των συμφερόντων των χρηστών, τους κατασκοπεύουν και μερικές φορές δεν είναι δυνατό ούτε να αφαιρεθούν.

Αυτή η δράση θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε τον έλεγχο της Android συσκευής σας και των δεδομένων σας. Συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία ενός συστήματος Android όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου και συντονίζει τις σχετικές προσπάθειες. 

Πηγή: fsfe  



Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΕΛ/ΛΑΚ: Ενημέρωση σχετικά με τη δράση OPLC στην εκπαίδευση

Το OLPC (One Laptop Per Child = ένας φορητός υπολογιστής για κάθε παιδί) είναι ένας Η/Υ σχεδιασμένος για εκπαιδευτική χρήση από μικρούς μαθητές του κόσμου σε μέρη όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε τεχνολογική υποδομή ή ακόμη και σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η πρωτοβουλία OLPC στα Ελληνικά σχολεία εκκινήθηκε το 2009 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011. Πλέον 35 σχολικές τάξεις σε όλη την Ελλάδα διαθέτουν 580 ΧΟ (το “XO” είναι το λογότυπο του Η/Υ) σε αναλογία ενός υπολογιστή ανά μαθητή.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που οργανώθηκαν σε επίπεδο τάξεων στα πλαίσια της δράσης, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών, περιλαμβάνουν:
- συνεργατική συγγραφή κειμένων, νοηματικά διαγράμματα και συνομιλία μέσω των Η/Υ
- παραγωγή και διαμοιρασμός οπτικοακουστικού υλικού (ηχητικές συνεντεύξεις, φωτογραφικό υλικό)
- δημιουργία εφαρμογών βασισμένων σε μικροπρογραμματισμό (πχ. προβολή φιλμ καρέ-καρέ, σενάρια γεωμετρίας)
- παιχνίδια ανάπτυξης δεξιοτήτων όπως απομνημόνευσης, προσανατολισμού, παιχνίδια αισθήσεων

Κατά το Σεπτέμβριο του 2011 και μετά από επικοινωνία με την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και συνεργατών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, προκύπτει ότι στο σύνολο των σχολείων έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τη χρήση ΧΟ. Σύμφωνα με τις εμπειρίες των εκπαιδευτικών, στα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης ΧΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι η παρακίνηση της περιέργειας και ο ενθουσιασμός των εκπαιδευόμενων, η δυνατότητα απόκτησης πρωταγωνιστικού ρόλου από τους εκπαιδευόμενους και η διεύρυνση της συμμετοχής στις δραστηριότητες με αντιμετώπιση δυσκολιών όπως με τη γλώσσα και την αποδοχή ενός εκπαιδευόμενου από την τάξη καθώς και η δυνατότητα πειραματισμού με συνεργατικές δραστηριότητες.


Μέσα στα φιλοδοξούμενα βήματα για τη συνέχεια της δράσης περιλαμβάνεται:
- η αναβάθμιση του λογισμικού των ΧΟ 1.0 στη νέα τους έκδοση για το οποίο θα χρειαστούν συγκεκριμένοι πόροι προγραμματιστών και η προσθήκη νέων εκπαιδευτικών εφαρμογών
- ένας εργαστηριακός χώρος κατάλληλος για την υποστήριξη και συντήρηση εξοπλισμού και λογισμικού
- παραγγελία υλικού και άλλου εξοπλισμού για την αναβάθμιση και διαρκή υποστήριξη των ΧΟ

Να σημειωθεί πως στο Hackerspace υπάρχουν δύο Η/Υ XO διαθέσιμοι για πειραματισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο OLPC Greece.


Πηγή: ΕΛ/ΛΑΚ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

14 Μαρτίου: Μνήμη Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ρώτησα τα μάτια που δακρύζουν
κάποια αλήθεια να μου πουν
κλαίνε πικρά να σ' αντικρύσουν
γιατί μπορεί να σ' αγαπούν.

Την Ελλάδα αγαπώ αλλά κι' εσένα
με έναν έρωτα μεγάλο αληθινό,
τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα
τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό.

Ρώτησε εκείνη υπνωτισμένος
μη σε δουν γιατί σιωπούν
το συνιστούν κι' αυτά θλιμμένα
για να σου πουν πως σ' αγαπουν.

Την Ελλάδα αγαπώ αλλά κι' εσένα
με έναν έρωτα μεγάλο αληθινό,
τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα
τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό.



Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ο ΑΠΟΕΛ ενώνει φίλε!


«Ο ΑΠΟΕΛ ενώνει φίλε. Ενώνει την Κύπρο, ενώνει  την Ελλάδα. Γιατί ξέρω ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι ένα. Ενώνουμε τους ανθρώπους και γι’ αυτό είμαι περήφανος και πολύ ικανοποιημένος».

Τάδε εφή... Μαρσέλο Ολιβέιρα στη συνέντευξη του στο contra.gr [08/03/2012] μετά την πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στους 8 του Champions League!


Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

το επόμενο βήμα...

Μεγάλη Αλήθεια...

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια δυσχέρεια στη ζωή σας, ξεχάστε το μέγεθος της. Απλώς φροντίστε όλο κι όλο για το επόμενο βήμα. Κάντε το. Ένα βήμα τη φορά και κατακτάτε οποιοδήποτε πρόκληση-βουνό έρθει στο δρόμο σας.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανακατασκευάζεται με τουβλάκια Lego



Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το σημαντικότερο ίσως τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, δεν έχει σταματήσει να κεντρίζει τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τώρα, ένας δημιουργικός σχεδιαστής, μετά από επίπονη προσπάθεια, έφτιαξε ένα λειτουργικό αντίγραφο του μηχανισμού με τουβλάκια Lego.

Ο σχεδιαστής και μηχανικός της Apple Άντριου Κάρολ, μετά την αρχική ιδέα που είχε ο δημοσιογράφος Άνταμ Ράδερφοντ, δεν έφτιαξε ένα απλοϊκό παιδικό παιχνίδι, αλλά χρησιμοποίησε 1.500 εξειδικευμένα τουβλάκια και 110 γρανάζια Lego Technic.

Ο Μηχανισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον μελέτησαν, είναι στη ουσία ένας αστρονομικός υπολογιστής (ο αρχαιότερος γνωστός κομπιούτερ) για την πρόβλεψη των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε περίπου το 150 π.Χ. και, από τότε που ανακαλύφθηκε, έχει εκπλήξει τους επιστήμονες όλου του κόσμου με την τεχνική του πολυπλοκότητα και το εύρος των γνώσεων που προϋποθέτει.

Έχει αναδημιουργηθεί πολλές φορές, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που κατασκευάστηκε ένα αντίγραφο από Lego, το οποίο μάλιστα λειτουργεί κανονικά. «Αναπαρήγαμε ένα υπολογιστή του 1ου αιώνα προ Χριστού, με το καλύτερο παιχνίδι που έχει εφεύρει ποτέ η ανθρωπότητα» δήλωσε ο Ράδερφορντ.

Πηγή: news.in.gr 

Περισσότερα...

Μηχανισμός των Αντικυθήρων (Βικιπαίδεια)





Συνέντευξη του καθηγητή φυσικής του διαστήματος και διευθυντή του εργαστηριού αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ξενοφώντα Μούσα, στον Γιάννη Ζήση, με θέμα την αρχαία ελληνική τεχνολογία, τον υπολογιστή - μηχανισμό των Αντικύθηρων και την ιστορία της επιστήμης - τεχνολογίας.


Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

3 Μαρτίου 1957: Οι «Σήκωσες» που χάσαμε τον Αυξεντίου

Η αδελφή του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ αφηγείται πώς πέρασε η οικογένειά της την Τσικνοπέμπτη του ’57
Ο Αυξεντίου πρώτος από δεξιά, αξιωματικός στη Σχολή Πολέμου.
Ούτε και εκείνη την Τσικνοπέμπτη του 1957, ο Πιερής και η Αντωνού πήγαν στο περιβόλι με τα λεμονόδεντρα και τα άλλα δέντρα, εκεί πέρα προς τα Κοντεάτικα, που λέγαν το μέρος Αγλάσυκα, για να «τσικνώσουν» κατά το έθιμο. Δεν επήγαν ούτε και στο περιβόλι του γαμπρού τους του Αντρέα, του άντρα της Χρυσταλλένης τους. Έμειναν όλοι σπίτι τους θυμάται η αδελφή του Αετού του Μαχαιρά, Χρυστάλλα, η «αδελφή του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου», του «γιου του Πιερή και της Αντωνούς που τη Λύση που επολέμησε μιαν αυτοκρατορία μόνος του για οκτώ ώρες, τζιαι κρούσαν τον με την πεζίνα γιατί ζωντανό ποττές δεν θα τον επιάναν», όπως λέγει η αδελφή του… Από τη μέρα που ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ για τη λευτεριά και την Ένωση με την Ελλάδα, ο μέχρι τότε σιοφέρης της Λύσης, ο Γληόρης που έπαιρνε και έφερνε τους εργάτες που δούλευαν στη Βάση Δεκέλειας, δεν φάνηκε στα μέρη της αγαπημένης του γενέτειρας. Κατέφυγε στα βουνά, θυμάται η 80χρονη σήμερα αδελφή του, κατευθύνοντας το αντάρτικο και συμμετέχοντας και ο ίδιος με την ομάδα του, σε επιχειρήσεις και ενέδρες κατά των Βρετανών. Με αυτά τα δεδομένα, οι γονείς και η παντρεμένη αδελφή του, ουδέποτε από το 1955 και μετά, γιόρτασαν ποτέ ξανά Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα και Πάσχα με αισθήματα χαράς. Η μηχανή του χρόνου επεφύλαξε στην οικογένεια του Πιερή Αυξεντίου αυτή η περίοδος του χρόνου και το εορτολόγιό της, να σκιασθούν με το λαμπρό μεν πέπλο της ηρωικής θυσίας του, αλλά και με τη μαύρη κουβέρτα της απώλειας του μοναχογιού, λαμπρού απόφοιτου της Σχολής Πολέμου στην Ελλάδα.

Στα λαγούμια της Αγλάσυκας

Το χώμα ήταν καρπερό και από τη γη ανάβλυζε νερό και έπαιρναν οι Λυσιώτες και πότιζαν τα περιβόλια και τα χωράφια τους. Στην τοποθεσία Αγλάσυκα, έξω από τη Λύση, μαζί με το περιβόλι του ο Πιερής Αυξεντίου είχε και ένα πρόχειρο νοικοκυριό για να βολεύεται τις μέρες που η σκληρή δουλειά στα χωράφια, επέβαλλε να λείπουν ώρες πολλές από το σπίτι. Όπως κάτι ανάλογο σε νοικοκυριό είχαν ο Αντρέας και η γυναίκα του Χρυστάλλα, αδελφή του Γρηγόρη Αυξεντίου, στο περιβόλι τους στη Δανάκα. Πρώτα στο κτήμα του πατέρα του και στα λίγα χρόνια που πρόκαμε την αδελφή του παντρεμένη, στο κτήμα του γαμπρού του, περνούσε τις Τσικνοπέμπτες οικογενειακά στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ο Γρηγόρης. «Μόνο με την Κίκα μου πρόκαμε να μιλήσει και να παίξει ο Γρηγόρης», θυμάται η Χρυστάλλα.
Γεννήθηκε το 1951 και ήταν έξι χρονών όταν σκοτώθηκε. Η δεύτερη κόρη, η Χαραλαμπία ήταν 18 μηνών αλλά δεν πρόλαβε να παίξει μαζί της, παρά μόνο να την παίρνει αγκαλιά, διότι εκείνο το μωρό άργησε να περπατήσει. Το τρίτο μωρό της, του το έστειλαν σε μια φωτογραφία ενώ ήταν αντάρτης, για να το δει… Σύμφωνα με την κ. Χρυστάλλα, το κρέας δεν ήταν συχνό έδεσμα στο οικογενειακό τραπέζι, πιο πολύ από συνήθειο και λιγότερο γιατί ήταν και δυσεύρετο σ’ εκείνες τις εποχές. Στην οικογένεια συνήθιζαν πιο πολύ τα χόρτα και αυτά δεν έλειπαν ούτε από το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Του αδελφού της του άρεσαν πολύ και τα καμάρωνε πριν τα φάει, ειδικά όταν ήταν από το δικό τους περιβόλι. Ήταν λιτοδίαιτος γενικά, αλλά του άρεσε πάντα σε μικρή ποσότητα και το κρασάκι άμα ήτανε κάποια γιορτή ή σκόλη. Και ήταν ο αδελφός της ο Γρηγόρης, «άνθρωπος που με τα λόγια του και τα χωρατά, έκανε τους γύρω του να αισθάνονται καλά και να χαίρονται που τον έβλεπαν να απολαμβάνει τη φύση, το κέφι και το γέλιο, τα στοιχεία που αποτελούσαν το προφίλ του χαρακτήρα του»…

Ο Πιερής σκεφτικός…
Από το 1955 που ξέβηκε αντάρτης, ως πριν λίγες μέρες που σκοτώθηκε, ο «Ζήδρος» του Αγώνα, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, φρόντιζε να στέλνει κατά καιρούς κάποια μηνύματα στον κύρη του, μέσω Συνδέσμων της ΕΟΚΑ, ώστε να μαθαίνει κάποια νέα του και με τον ίδιο τρόπο να μαθαίνει και αυτός. Λίγες μέρες πριν την Τσικνοπέμπτη του 1957, σύμφωνα με την αδελφή του ήρωα, έστειλε μήνυμα στον Πιερή τον πατέρα του. Και φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο του εξιστορούσε τα βάσανά του, που ξεκίνησαν από τον Πενταδάκτυλο να τον κυνηγούν οι Άγγλοι και έφτασε στον Μαχαιρά, και όπου πήγαινε εκείνοι έφταναν πίσω του. «Λες και προδότες έδιναν πληροφορίες στους Εγγλέζους»…, διερωτάται σκεπτική, 55 χρόνια μετά η αδελφή του.
Και ήταν αυτά, ένας ακόμα λόγος να ήταν ακόμα πιο σκεφτικός και ανήσυχος ο Πιερής Αυξεντίου, εκείνη την Τσικνοπέμπτη, στο σπίτι τους στη Λύση. Και πού όρεξη για κάτι άλλο, τις ώρες που ο Πιερής ίσως να αισθανόταν, λέγει η κόρη του, πως ζύγωνε «η ώρα», το τέλος του Γληόρη. «Και ήταν κύρης ο Πιερής και ήταν ο μοναχογιός, ο λεβεντογιός και επονούσε. Και αισθανόταν τι γινόταν και η Αντωνού και λυπόταν πολλά και εκείνη που του ’χε αδυναμία, που ήταν ο μοναχογιός, όμορφος, ψηλός και λεβέντης… Και αυτά που αισθανόταν πως ζύγωναν, την Τσικνοπέμπτη του 1957 ο Πιερής Αυξεντίου, δεν άργησαν να φτάσουν. «Και που τότε, όσο ζούσαν, δεν ματαγιόρτασαν με Τσικονοπέμπτη με Σήκωσες, με Καθαρά Δευτέρα», μας είπε δακρυσμένη η κόρη τους η Χρυστάλλα.

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΑΜΠΑΡΙ…


«Το τελευταίο κρασί του ο Γρηγόρης δεν το ήπιε ούτε στη Δανάκα ούτε στην Αγλάσυκα, όπως έκανε όταν ήταν μικρός. Τη γη μας στη Λύση δεν την ξαναείδε. Την Κυριακή 3 Μαρτίου 1957, στο κρησφύγετό του στον Μαχαιρά, ο γιος του Πιερή και της Αντωνούς, ήπιε και μέθυσε με πάρα πολύ κρασί της ελευτερίας (λευτεριάς) και στο μεθύσι του πάνω, οκτώ ώρες παίδευκε μια πολλά μεγάλη αυτοκρατορία, που στο τέλος τον έκαψε με βενζίνη, για να σταματήσει το ρεζιλίκι της, που έπιασε και κουβάλησε δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν την παράδοση και τη σύλληψη ενός «ρεζιλεμένου τρομοκράτη», του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ. Πριν βγει η ψυχή του, φρόντισε να τους τα φτύσει μες στα μούτρα τα σχέδιά τους. Και το βράδυ που το ράδιο είπε ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου σκοτώθηκε στου Μαχαιρά τα όρη, ο παπάς μου δεν έκλαψε. Την άλλη μέρα στο νεκροτομείο εγέλαν μπροστά στο κρουσμένο κορμί του αδελφού μου και έκαμε τους Εγγλέζους να μεν ξέρουν πώς να του συμπεριφερτούν. Διότι, τούτος ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου και έτσι έπρεπε να είναι τζιαι ο τζιύρης του»! Το τελευταίο μέρος της αφήγησης της κ. Χρυστάλλας Πιερή Αυξεντίου, αδελφής του ήρωα, όπως μας το κατέθεσε μέσα από την ψυχή της…χρυσταλλου

Η αδελφή του ήρωα Χρυστάλλα με τον σύζυγό της Ανδρέα.
Στον Γρηγόρη άρεσαν λίγο κρασί και τα χόρτα. Να γελά, να χορεύει στης Λύσης τα περβόλια.
Από τότε, που χάθηκε ο Γρηγόρης, ο Πιερής Αυξεντίου και η Αντωνού, όσο ζούσαν, δεν γιόρτασαν με Τσικνοπέμπτη με Σήκωσες, με Καθαρά Δευτέρα.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Online