Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Όμηρου Αβραμίδη: Η κίτρινη σημαία (βιβλιοπαρουσίαση)

Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Όμηρου Αβραμίδη, ένα βιβλίο που ασχολείται αποκλειστικά με την Κύπρο και την ιστορία της τη ταραγμένη περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο συγγραφέας μας μιλά για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, για την προδοσία και τη χαμένη αγάπη. Μας μιλά για τους ανθρώπους. Για ανθρώπους απλούς, καθημερινούς, που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα για κάποιο σκοπό, που ξέρουν να αγαπούν βαθιά κι αληθινά και να μην αφήνουν το ποτάμι του χρόνου να παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του. Για ανθρώπους τους οποίους η μοίρα χαρακώνει ανεξίτηλα και τραγικά, κλέβοντάς τους ξανά και ξανά τη χαρά.

Γραμμένο σε κινηματογραφικούς ρυθμούς το κείμενο μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, σε συγκεκριμένους τόπους, στα βουνά και τα χωριά της Κύπρου, κι ύστερα στις πόλεις. Μιλά για τον αγώνα ενάντια στους άγγλους, για ήρωες που θεωρήθηκαν προδότες και προδότες που ντύθηκαν ήρωες, για παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν, αλλά που το λίγο τους ήταν πολύ, αφού έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Richard Stallman: η συνέχεια

Tο δεύτερο μέρος της συνέντευξης με πληροφορίες για το ελεύθερο λογισμικό.

Τι σημαίνει ελεύθερο λογισμικό;

Ελεύθερο λογισμικό σημαίνει λογισμικό που σέβεται την ελευθερία των χρηστών και των κοινοτήτων τους. Με το λογισμικό υπάρχουν μόνο δύο πιθανά σενάρια, ή ο χρήστης ελέγχει το πρόγραμμα, ή το πρόγραμμα ελέγχει αυτόν. Στην πρώτη περίπτωση, το λογισμικό είναι ελεύθερο γιατί για να έχει κάποιος αποτελεσματικό έλεγχο των προγραμμάτων, χρειάζεται συγκεκριμένες ελευθερίες. Αυτές οι ελευθερίες είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζεται το ελεύθερο λογισμικό. Αν οι χρήστες, από την άλλη, δεν ελέγχουν το πρόγραμμα, τότε το πρόγραμμα ελέγχει τους χρήστες και οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού ελέγχουν το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι ένας άδικος μηχανισμός άσκησης εξουσίας. Το ελεύθερο λογισμικό είναι λογισμικό που σέβεται τις ελευθερίες των χρηστών και αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από το «κίνημα ελεύθερου λογισμικού»: το μη ελεύθερο λογισμικό είναι μία αδικία που πρέπει να σταματήσουμε. Αρχικά ας ξεφύγουμε εμείς και μετά ας βοηθήσουμε τους άλλους να ξεφύγουν.

Και φυσικά όταν λέτε «ελεύθερο» δεν εννοείτε απλώς «δωρεάν», εννοείτε πολλά περισσότερα...
Εννοώ ελεύθερο όπως λέμε «ελευθερία».

Ποιες είναι αυτές οι ελευθερίες που πρέπει ένα πρόγραμμα να σέβεται;
Ελευθερία μηδέν: Η ελευθερία να τρέχεις το πρόγραμμα όπως θέλεις.
Ελευθερία ένα: Η ελευθερία να μελετάς τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος και να επεμβαίνεις σε αυτόν, ώστε το πρόγραμμα να κάνει ακριβώς την δουλειά που θέλεις.
Ελευθερία δύο: Η ελευθερία να βοηθάς τους άλλους, ή αλλιώς, να αναδιανέμεις ακριβή αντίγραφα όποτε το επιθυμείς.
Ελευθερία τρία: Η ελευθερία να συμβάλλεις στην κοινότητα χρηστών σου, δηλαδή την ελευθερία να διανέμεις αντίγραφα του προγράμματος με τις μετατροπές σου (δεδομένου πάντα ότι έχεις κάνει τέτοιες μετατροπές γιατί αυτό δεν είναι κάτι που το κάνουν όλοι).