Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο Richard Stallman ανήκει πλέον στο Hall of Fame του Διαδικτύου


Την 26η Ιουνίου 2013, ημέρα Τετάρτη, ο ιδρυτής του Free Software Foundation, Richard Stallman μπήκε και επισήμως στις τάξεις των αξιοσημείωτων ατόμων που έχουν ενταχθεί στο Hall of Fame του Διαδικτύου, για τη σημαντική συμβολή τους στην πρόοδο του Παγκόσμιου Ιστού.
Το Hall of Fame Internet τιμά τον Stallman για τη συμβολή του στο Ελεύθερο Λογισμικό. Τον τιμά ως δημιουργό του GNU Project, ως κύριο συντάκτη της GNU General Public License αλλά και για τις φιλοσοφικές συνεισφορές του ως ιδρυτή του κινήματος του Ελεύθερου Λογισμικού.
Ο Stallman έχει «κερδίσει» επάξια τον τίτλο του Πρωτοπόρου (Innovator), μια κατηγορία η οποία αναγνωρίζει και τιμά τα άτομα που άφησαν εξαιρετική τεχνολογική, εμπορική ή πολιτική προκαταθήκη και βοήθησαν στην Επιλογή της επέκτασης και εξέλιξης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Ο Stallman είχε πει μετά την επαγωγή του: Τώρα που έχουμε κάνει τη δουλειά του Διαδικτύου, το επόμενο βήμα είναι να αναχαιτίσουμε την πορεία του ως μια πλατφόρμα μαζικής παρακολούθησης και να το κάνουμε να λειτουργήσει με τρόπο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικής ζωής.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Richard Stallman: ένας θρύλος της πληροφορικής

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου*
 
Ο Richard Stallman, προγραμματιστής και ακτιβιστής του ελεύθερου λογισμικού, θρύλος για την κοινότητα της πληροφορικής, λύνει όλες μας τις απορίες σε μια μαραθώνια συνέντευξη που έγινε για το ough! σε δύο μέρη. Αυτό είναι το πρώτο.  


Όσο δούλευε σαν προγραμματιστής λειτουργικών συστημάτων στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του MIT, έζησε από κοντά την αλλαγή που επήλθε στην βιομηχανία λογισμικού. Μέχρι εκείνο το σημείο, το σύνηθες ήταν για τους χρήστες και προγραμματιστές υπολογιστών να έχουν την ελευθερία να μοιράζονται, να τροποποιούν και να επαναχρησιμοποιούν κώδικα. Τη δεκαετία του εβδομήντα, οι εταιρίες λογισμικού άρχισαν με τεχνικά μέσα να εμποδίζουν τους χρήστες να μελετήσουν και να αλλάξουν τον κώδικα των προϊόντων τους. Επιπλέον, νέοι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων καθιστούσαν τέτοια εγχειρήματα παράνομα.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Εικονική Πραγματικότητα και Ψυχολογία του Διαδικτύου

Του Ευστράτιου Παπάνη, Επίκουρου Καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η επικοινωνία στο διαδίκτυο έχει τόσο πολλές ιδιαιτερότητες, που μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια διαφορετική διάστασή της με ποιοτικά, αλλά και ποιοτικά κριτήρια.

Όσο πολύπλοκο κι αν είναι το πολυμεσικό περιβάλλον ενός παιχνιδιού, μιας διαδικτυακής κοινότητας, μιας ομάδας συζήτησης με βίντεο κλπ και παρά τα πολύπλοκα γραφικά, αυτό που μεταβάλλεται καθοριστικά είναι η μη λεκτική επικοινωνία, η γλώσσα του σώματος.