Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Το Facebook ξεκινά χρεώσεις

Το Facebook στην αρχική του σελίδα ισχυρίζεται ότι θα είναι πάντοτε δωρεάν. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια αλλά μην ξεχνάμε ότι και η είσοδος σε ένα εστιατόριο είναι δωρεάν. Αν θέλεις να παραγγείλεις κάτι όμως θα πρέπει να πληρώσεις.

Κάτι αντίστοιχο λοιπόν φαίνεται ότι θα αρχίσει να συμβαίνει και με το Facebook. Καταρχάς εγκαινίασε το reach generator. Ένα εργαλείο δηλαδή με το οποίο οι διαχειριστές σελίδων της υπηρεσίας μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα μέλη τους θα βλέπουν τις δημοσιεύσεις που αναρτούν.

Τώρα ξεκινά να κάνει το ίδιο και με τα status updates των κανονικών προφίλ. Όπως αναφέρει, τώρα τα status updates και οι δημοσιεύσεις που κάνει κάποιος τα βλέπει μόνο το 12% των φίλων του. Αν λοιπόν θέλει να τα βλέπουν περισσότεροι, θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Προς το παρόν η νέα λειτουργία είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν υπάρχει μια ενιαία χρέωση για κάθε ενημέρωση κατάστασης. Μετά το στάδιο αυτό όμως είναι βέβαιο ότι η τιμή θα σταθεροποιηθεί.

Πηγή: Sigmalive

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η σημασία του Ανοιχτού Λογισμικού στην Εκπαίδευση

The GNU Educational Project: Η σημασία του Ανοιχτού Λογισμικού στην Εκπαίδευση μέσα από τα λόγια του Richard Stallman


Το gnu.org εγκαινίασε ένα ανανεωμένο κομμάτι στην ιστοσελίδα του που ασχολείται με την χρήση ανοιχτού λογισμικού στην Εκπαίδευση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η ελευθερία στο λογισμικό είναι εξαιρετικής σημασίας για την Εκπαίδευση. Η θεωρία αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η χρήση ελεύθερου λογισμικού από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βοηθάει στην διάδοση της ανθρώπινης γνώσης και δίνει τα εφόδια στους μαθητές να γίνουν ενεργά και χρήσιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου.
Παρόλο που  το Ελεύθερο Λογισμικό ξεκίνησε σε  αποκλειστική σχέση με τη χρήση λογισμικών και κώδικα, μέσα στα χρόνια απέκτησε την διάσταση κινήματος και έθεσε ζητήματα ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά. Η κοινωνική διάσταση αυτή του κινήματος του Ελευθέρου Λογισμικού, των Creative Commons κτλ συνδέθηκε με τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδήγησε στην ευρεία χρήση ανοιχτού κώδικα, την χρήση ανοιχτών αδειών, ανοιχτού περιεχομένου και στη διαμόρφωση μιας κοινής παγκόσμιας κουλτούρας (commons). Όσον αφορά συγκεκριμένα την εκπαίδευση, τα λόγια του δημιουργού της GNU Foundation, Richard Stallman εξηγούν ακριβώς γιατί η Ανοιχτή Εκπαίδευση είναι πιο ταιριαστή για τους νέους του 21ου αιώνα. Ακολουθεί το κείμενο του εμπνευστή του Ανοιχτού και Ελεύθερου Λογισμικού, Richard Stallman.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι χρήστες Η/Υ πρέπει να επιμείνουν στη χρήση του ελεύθερου λογισμικού. Τους δίνει την ελευθερία να ελέγχουν τους Η/Υ τους απόλυτα — αντίθετα, με το ιδιόκτητο λογισμικό, ο υπολογιστής κάνει ότι θέλει ο ιδιοκτήτης του λογισμικού, όχι ότι εσείς θελήσετε. Το ελεύθερο λογισμικό επιτρέπει επίσης την συνεργασία των χρηστών, ως οδηγό για μία δίκαιη ζωή. Αυτοί οι λόγοι αφορούν τις σχολές (σχολεία, πανεπιστήμια, ιδρύματα, κρατικές είτε ιδιωτικές σχολές, κτλ), όσο αφορούν και τον καθένα μας.

Όμως υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που αφορούν τις σχολές. Καταρχάς, το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να ωφελήσει οικονομικά τις σχολές. Ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες, τα λεφτά των σχολών δεν είναι πολλά. Το ελεύθερο λογισμικό δίνει στις σχολές, παρόμοια με τους υπόλοιπους χρήστες, την ελευθερία αντιγραφής και αναδιανομής λογισμικού, ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να μπορεί να δημιουργεί αντιγραφές του λογισμικού για όλους τους Η/Υ που διαθέτει. Στις φτωχές χώρες, αυτό μπορεί να βοηθήσει στο σταμάτημα της ψηφιακής διαίρεσης (με την έννοια του διαχωρισμού).

Αυτός ο προφανής λόγος, αν και σημαντικός, είναι επιφανειακός. Και οι κατασκευαστές ιδιόκτητου λογισμικού μπορούν να περιορίσουν αυτό το μειονέκτημα επιτρέποντας τα ενδοσχολικά αντίγραφα του λογισμικού για εκπαιδευτικούς σκοπούς (ΠΡΟΣΟΧΗ! — μία σχολή που δέχεται αυτή την προσφορά ίσως να αναγκαστεί να πληρώνει τις μελλοντικές αναβαθμίσεις τους λογισμικού.)

Ας ρίξουμε μια ματιά στους βαθύτερους λόγους. Μία σχολή πρέπει να διδάσκει στους μαθητές τρόπους ζωής μέσω των οποίων θα επωφελείται ολόκληρη η κοινωνία. Πρέπει να ενθαρρύνουν τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού όσο ενθαρρύνουν και την πράξη της ανακύκλωσης. Εάν οι σχολές διδάσκουν στους μαθητές με τη βοήθεια του ελεύθερου λογισμικού, τότε οι μαθητές θα μπορούν να το χρησιμοποιούν μετά την αποφοίτηση τους. Αυτό θα βοηθήσει την κοινωνία να αποδράσει από τον έλεγχο των μεγαλοεταιρειών. Αυτές οι εταιρείες προσφέρουν δωρεάν δείγματα λογισμικού στις σχολές για τους ίδιους λόγους που τα εργοστάσια παραγωγής τσιγάρων διανέμουν δωρεάν τσιγάρα: ώστε να εθιστούν τα παιδιά σε αυτά. Δε θα δώσουν έκπτωση στους μαθητές όταν μεγαλώσουν, αποφοιτήσουν και χρειαστούν το προϊόν τους. Το ελεύθερο λογισμικό επιτρέπει στους μαθητές να μάθουν πώς λειτουργεί το λογισμικό. Όταν οι μαθητές ενηλικιωθούν, μερικοί από αυτούς θέλουν να μάθουν τα πάντα για τον Η/Υ τους και το λογισμικό του. Αυτή είναι η ηλικία που οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να καταλήξουν καλοί προγραμματιστές πρέπει να τα μάθουν. Για να μάθουν να γράφουν καλό λογισμικό, οι μαθητές πρέπει να μελετήσουν και να συγγράψουν πολύ κώδικα. Έχουν ανάγκη να μελετήσουν και να κατανοήσουν προγράμματα που χρησιμοποιούνται πρακτικά από τους ανθρώπους. Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφερόμενοι στο να μελετήσουν τον πηγαίο κώδικα των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Ο επόμενος λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται στις σχολές το ελεύθερο λογισμικό, βρίσκεται σε ακόμη βαθύτερο επίπεδο. Απαιτούμε από τις σχολές να διδάξουν στους μαθητές βασικές αρχές και να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν χρήσιμες ικανότητες, αλλά δεν είναι μόνο αυτή η δουλειά τους. Η πιο θεμελιώδης αποστολή των σχολών είναι να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να γίνουν καλοί πολίτες και γείτονες -να συνεργάζονται με όσους χρειάζονται τη βοήθεια τους. Στον κλάδο της πληροφορικής, αυτό σημαίνει να μάθουν να μοιράζονται το λογισμικό. Τα ιδρύματα και τα πανεπιστήμια λόγου χάριν, πρέπει πάνω από όλα να λένε στους φοιτητές τους, “Εάν φέρετε λογισμικό στη σχολή, πρέπει να το μοιραστείτε με τους υπόλοιπους φοιτητές.” Φυσικά, η σχολή πρέπει να πράττει όσα διδάσκει: όλο το λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στη σχολή πρέπει να είναι διαθέσιμο στους μαθητές για αντιγραφή, ώστε να μπορούν να το έχουν στο σπίτι τους και να το επαναδημοσιεύουν περαιτέρω.

Η διδασκαλία των μαθητών ώστε να χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό, και να συμμετέχουν στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού, είναι πρακτικό μάθημα πολιτικής. Διδάσκει επίσης στους μαθητές το ρόλο του μοντέλου των δημόσιων υπηρεσιών, ως εναλλακτικό του ιδιόκτητου. Όλα τα επίπεδα μιας σχολής θα πρέπει να χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό.»

Πηγή: ΕΛ/ΛΑΚ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Αχ Ελλάδα...

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές μου και όλους όσους με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια στον ΑΠΟΕΛ. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να πετύχω τον μεγαλύτερο προσωπικό στόχο που είχα φέτος. Πλέον στην Ελλάδα η λέξη αξιοκρατία έχει αντικατασταθεί με τις λέξεις δημόσιες σχέσεις. Όπως και να έχει θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στα παιδιά της εθνικής γιατί πάνω από όλα είναι η Ελλάδα», ήταν τα λόγια του Χιώτη στη σελίδα του στο facebook.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η Μάχη της Κρήτης

"...Χίτλερ να μην το καυχηστείς πώς πάτησες στην Κρήτη
ξαρμάτωτη την ήβρηκες και τα παιδιά τση 'λειπαν
στα ξένα πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία..."


Το χρονικό της μάχης της Κρήτης
20 Μαΐου 1941: Στις 6.30 το πρωί αρχίζει η Γερμανική επίθεση. Το αεροδρόμιο του Μάλεμε δέχεται έναν ανελέητο βομβαρδισμό από το επίλεκτο σώμα των γερμανικών αλεξιπτωτιστών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνεται επίθεση στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Η επίθεση συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των αμυνομένων που περίμεναν τον εχθρό στα σημεία επιθέσεων αφού οι Άγγλοι γνώριζαν το σχέδιο της Γερμανικής επιθέσεως.Η Αντίσταση του λαού ήταν καθολική και άμεση. Οι Έλληνες στρατιώτες και οι συμμαχικές δυνάμεις και όσοι από τους κατοίκους είχαν στην κατοχή τους οπλισμό αποδεκάτισαν τα πρώτα κύματα των επιτιθεμένων.

21 Μαΐου 1941 (Δεύτερη μέρα επίθεσης): Κανένα από τα αεροδρόμια δεν είχε περιέλθει στα χέρια των Γερμανών. Οι αλεξιπτωτιστές, που θεωρούνταν το φοβερό και αήττητο όπλο των Γερμανών, είχαν αποδεκατιστεί και βρίσκονταν σε φοβερά δύσκολη θέση. Πολλά επίσης από τα αεροπλάνα ή καταρρίπτονται ή συντρίβονται χτυπημένα στο έδαφος. Στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αποτυγχάνουν καθ’ ολοκλήρου. Οι προσπάθειες των Γερμανών να αποβιβάσουν στρατεύματα από τη θάλασσα δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Αγγλικός στόλος που έπλεε γύρω από το νησί , εξουδετερώνει τη γερμανική υπομονή που κατευθύνεται προς την Κρήτη. Βυθίζονται 15 επιταγμένα σκάφη με άγνωστο αριθμό θυμάτων. Το απόγευμα της 21ης Μαΐου. Οι αλεξιπτωτιστές του 1ου συντάγματος καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε, στο οποίο προσγειώνονται οπλιταγωγά με ένα σύνταγμα της 5ης ορεινής μεραρχίας.

22 Μαΐου 1941: Η Γερμανική αεροπορία εξαπολύει κατά του Αγγλικού ναυτικού σφοδρή επίθεση και βυθίζει πολλά πλοία. Γίνεται προσπάθεια ανακάλυψης του αεροδρομίου του Μάλεμε από ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις χωρίς αποτέλεσμα. Η 5η ορεινή μεραρχία αντεπιτίθεται και διεξάγονται μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες όλης της επιχείρησης. Οι Έλληνες και οι σύμμαχοι πολεμούν υποχωρώντας , όμως υποκύπτουν στην τέλεια οργάνωση και τον εξοπλισμό του εχθρού, πράγματα που οι υπερασπιστές της Κρήτης δεν διέθεταν.

23 Μαΐου 1941: Ο Τσόρτσιλ στέλνει μήνυμα στο στρατηγείο και τονίζει «Η μάχη της Κρήτης πρέπει να κερδιθεί».

24 Μαΐου 1941: Οι βομβαρδισμοί των πόλεων της Κρήτης συνεχίζονται. Στα Χανιά οι Γερμανοί παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι αμυνόμενοι στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη «μέχρι εσχάτων».

25 Μαΐου 1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κάντανο

26 Μαΐου 1941: Καταλαμβάνεται ο Γαλατάς. Οι συμμαχικές δυνάμεις μάχονται για να προστατέψουν τα Χανιά. Ο στρατηγός Φρόϊμπεργκ με δήλωσή του επισημαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συμμαχικές δυνάμεις.

27 Μαΐου 1941: Ο αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής Ουέιβελ στέλνει μήνυμα να αποχωρήσουν οι συμμαχικές δυνάμεις από την Κρήτη. Για τη μεταφορά και διάσωσή τους στέλνονται πλοία του βρετανικού στόλου.Αυτή τη μέρα καταλαμβάνονται τα Χανιά και το λιμάνι της Σούδας.

28 Μαΐου 1941: Αρχίζει η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων προς τα Σφακιά.
Οι Βρετανοί χωρίς να ενημερώσουν τις Ελληνικές δυνάμεις τη νύχτα εκκενώνουν την πόλη του Ηρακλείου και επιβιβάζονται στα πλοία που για το σκοπό αυτό καταφθάνουν στο λιμάνι.Εν τω μεταξύ Ιταλικά στρατεύματα που προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, αποβιβάζονται στην Σητεία και καταλαμβάνουν το νομό Λασιθίου.

29-30 Μαΐου 1941: Ως τις 30 Μαΐου πέφτουν το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο κάτω από την πίεση των Γερμανικών δυνάμεων, που προχωρώντας προς ανατολάς ενώνονται με τους αλεξιπτωτιστές.
30 Μαΐου ο στρατηγός Φράϊμπεργκ αποχωρεί από την Κρήτη.

1η Ιουνίου 1941: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των Βρετανικών δυνάμεων, που είχαν συγκεντρωθεί στα νότια παράλια της Κρήτης. Με πλοία του συμμαχικού στόλου μεταφέρονται αρχικά στην Αίγυπτο, μετά στην Νότια Αφρική για να καταλήξουν στο Λονδίνο.
Μαζί τους έφυγαν και ο βασιλιάς και η Ελληνική κυβέρνηση.Οι δυνάμεις που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν και που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 5.500 άτομα περίπου παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά.
Η Γερμανική κατοχή απλώνεται σε όλο το νησί. Η Γερμανική σημαία κυματίζει παντού, ταυτόχρονα αρχίζει και η αντίσταση του Κρητικού λαού.


Οι επιπτώσεις της μάχης της Κρήτης.
Στην επιχείρηση των 10 ημερών τα θύματα των Γερμανών ήταν τόσο πολλά που ξεπερνούσαν τα θύματα όλου του πολέμου κατά της Ελλάδος. Ο στρατός πού χάθηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάληψη της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ και πιθανόν της Περσίας.Η επίλεκτη Μεραρχία των Αλεξιπτωτιστών στο μέλλον δεν θα παίξει πια κανένα ουσιαστικό ρόλο, ούτε θα επιχειρηθεί παρόμοια επιχείρηση κατά την διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς.

Ο Χίτλερ που έχασε την εμπιστοσύνη του σ' αυτή και στον εμπνευστή της Στιούντεντ είπε: " Η Κρήτη αποδεικνύει ότι οι αλεξιπτωτιστές είναι εις το παρελθόν "

Ο ίδιος ο Στιούντεντ δηλώνει: " Όσοι επολέμησαν εις την Κρήτην του 1941 πρέπει να είναι υπερήφανοι, τόσον οι επιτιθέμενοι όσον και οι αμυνόμενοι. Δι' εμέ όμως ώς διοικητή των Γερμανικών Μονάδων Αλεξιπτωτιστών που κατέλαβον την Κρήτη, το όνομα της νήσου είναι συνδεδεμένον με πικράς αναμνήσεις. Ομολογώ ότι επανήλθα εις τους υπολογισμούς μου, όταν συνεβούλευσα αυτήν την επίθεσιν. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να χάσωμεν πολλούς και πολύτιμους αλεξιπτωτιστάς, που τους θεωρούσα σαν παιδιά μου, αλλά και να εκλείψουν πλέον οι γερμανικοί σχηματισμοί αλεξιπτωτιστών, τους οποίους είχον δημιουργήσει ο ίδιος."

Η Μάχη της Κρήτης αντέστρεψε τη χρονολογική σειρά των σχεδίων του Γερμανικού επιτελείου. Επέφερε ριζική μεταβολή στις εκστρατείες και ιδίως στην πορεία όλου του πολέμου.

Η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε την επίθεση κατά της Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου 1941 και έδωσε τη δυνατότητα στους Ρώσους να κερδίσουν χρόνο για να αμυνθούν. Έτσι ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος ( Επιχείρηση Βαρβαρόσας ) αντί τα μέσα Μαΐου άρχισε στις 22 Ιουνίου 1941.

Με την Γερμανικά κατοχή στην Κρήτη άρχισαν και τα αντίποινα και οι βαρβαρότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, με συλλήψεις και ομαδικές εκτελέσεις, με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρώτο θύμα η Κάνδανος ( 1 Ιουνίου 1941 ) Ύστερα τα Ανώγεια, η Βιάννος κ.ά. Πολλοί ανύποπτοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ναρκοθετημένες περιοχές.


Η Αντίσταση των Κρητών
Παρά τις θηριωδίες των κατακτητών από την πρώτη μέρα της εισβολής άρχισε και η αντίσταση κατά των Γερμανών και έτσι ένα μεγάλο μέρος του Γερμανικού στρατού κρατείται δεσμευμένο και καταπονείται στα βουνά των Χανίων, στον Ψηλορείτη, στα Λασιθιώτικα βουνά.Οι γερμανοί στέλνουν την ακόλουθη προκήρυξη προς τους κατοίκους της Κρήτης.

Ένα σημαντικό κατόρθωμα της Αντίστασης των Κρητών είναι η απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιν στις 26 Απριλίου 1944, κοντά στα Σπήλια Ηρακλείου.

Αυτό φανερώνει για μια ακόμη φορά την ενωμένη αντίσταση και την ανασφάλεια στην οποία βρισκόταν οι Γερμανοί, που είχε άμεση επίπτωση στο ηθικό του Γερμανικού στρατού. Η αντίδραση των γερμανών ήταν πάλι να απευθύνουν μήνυμα προς τους Κρητικούς ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο στρατηγός διαφορετικά εντός τριών ημερών θα βομβάρδιζαν όλη την περιοχή των "συμμοριτών" και σκληρότατα αντίποινα θα εφαρμοσθούν εναντίον των κατοίκων.

Η Μάχη της Κρήτης θα μπορούσε να γίνει πιο καταστροφική για το στρατό των γερμανών εάν είχε διαμορφωθεί η άμυνα της. Για την Ελληνική άμυνα η ευθύνη πέφτει και στη Βρετανική πλευρά αλλά και στο Μεταξά ο οποίος είχε αφοπλίσει τους Κρητικούς για να αποτρέψει απειλή κατά της δικτατορίας

Είπαν για την Μάχη της Κρήτης:

"Οι Κρητικοί όταν βρίσκονται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα έχουν πάνω τους κάτι το μυθώδες . Φαντάζουν σαν τους μυθικούς ήρωες . Είναι τόσο περήφανοι την τραγική ώρα του θανάτου, που όποιος τους δεί , είναι αδύνατο να μήν τους θαυμάσει . Πολλές φορές όταν επρόκειτο να γίνουν εκτελέσεις , άφηνα το γραφείο μου και έβγαινα στο μπαλκόνι , μόνο και μόνο για να τους θαυμάσω . Σε κανένα άλλο λαό δεν είδα τέτοια περιφρόνηση προς το θάνατο και τόση αγάπη για την ελευθερία"
ΑΝΤΡΕ: διοικητής του "Φρουρίου Κρήτης"


Ήταν υπέροχο το θέαμα να βλέπει κανείς χωρικούς όλων των ηλικιών να ζητούν όπλα και μόνον όπλα. Το ηθικόν των Κρητών είναι αδύνατο να περιγραφτεί . Όταν ολόκληρος η ιστορία έλθει εις φώς θα συγκαταλεχθεί μεταξύ των ευγενέστερων παραδειγμάτων της Ιστορίας.
Ταξίαρχος Σωλσμπουργκ Τζόουν του Επιτελείου του Στρατηγού Φρεϋμπουργκ .

Διατί η Κρήτη αντέχει ακόμη , ενώ ολόκληρος η Γαλλία έπεσεν εντός οκτώ ημερών ;
Χίτλερ

"...Χίτλερ να μην το καυχηστείς πώς πάτησες στην Κρήτη
ξαρμάτωτη την ήβρηκες και τα παιδιά τση 'λειπαν
στα ξένα πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία..."
"... Κρήτη μ’ η Μεραρχία σου, αν ήτανε κοντά σου,
το Γερμανό θα ν’ έθαφτες μέσα στα χώματά σου.

Κρήτη μου όμορφο νησί, που ‘γραψες Ιστορία,
Δίχως στρατό πολέμησες μιαν αυτοκρατορία!


Τση Κρήτης τ’ Άγια Χώματα, όπου κι ανέν τα σκάψεις,
Αίμα παλικαριών θα βρεις, κόκκαλα θα ξεθάψεις..."
"...Οι Άγγλοι και οι Αυστραλοί, και Ζηλανδοί ομάδι,
αντάμα με τους Έλληνες πηγαίνουνε στον Άδη.
Τέτοια ψυχή, τέτοια καρδιά, και λεβεντιά δεν είδα.
Η Κρήτη σαν να ήτονε δικήτωνε πατρίδα.
Και πολεμούσανε κι αυτοί ως ότου σκοτωθήκαν,
Κι όσοι δεν αποθάνασι αιχμάλωτοι πιαστήκαν..."




Πηγή: sofoscrete.blogspot.com

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

«Επιληψία αγάπη μου»

Επιληψία, μια «κρυφή» ασθένεια. Κρυφή γιατί οι πάσχοντες φοβούνται το στιγματισμό, δεν το λένε και κρύβονται. Η Αντιγόνη και ο Κώστας Καλλιμάχου, όμως, αποφασίζουν να μιλήσουν στον κόσμο, να πουν για την επιληπτική κορούλα τους και να μας δώσουν μαθήματα ζωής. 

Η Μαρία-Φωτεινή είναι μόλις εννέα χρονών. Είναι ξεχωριστό παιδί, καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να συμπεριφέρεται όπως τα παιδιά της ηλικίας της, που είναι υγιή, δηλαδή να παίζει ξέγνοιαστη στον ήλιο και να τρώει ό,τι θέλει. Βρίσκεται, επίσης, κάτω από τα συνεχή βλέμματα των γονιών της και στο καθημερινό λεξιλόγιό της είναι οι λέξεις «νοσοκομείο», «γιατροί», «φάρμακα»… Όμως, συνεχώς λέει: «Είμαι καλά»… Η Μαρία-Φωτεινή πάσχει από μια σπάνια μορφή επιληψίας, αλλά δεν τα βάζει κάτω. Ακούει τις συμβουλές των γιατρών και των γονιών της, που της συμπαραστέκονται και αγωνιούν για την υγεία της. 

«Για ένα χαμόγελο»
Πήρα στα χέρια μου μια πρόσκληση σε φιλανθρωπική βραδιά με τίτλο «Για ένα χαμόγελο». Επικοινώνησα αμέσως μαζί με το Σύνδεσμο Στήριξης Ατόμων με Επιληψία, και λίγο αργότερα μιλούσα με την Αντιγόνη, τη μητέρα της Μαρίας-Φωτεινής. Η φωνή της γλυκιά και τα λόγια της αισιόδοξα. «Πρέπει να μην κρυβόμαστε, πρέπει να οργανωθούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Υπάρχουν παιδιά επιληπτικά στην Κύπρο και πρέπει να βρουν γιατρειά».
Ο Κώστας και η Αντιγόνη άκουσαν πρώτη φορά για την επιληψία, όταν οι γιατροί διέγνωσαν από τι έπασχε η κόρη τους. Στην πορεία κατάλαβαν γιατί αρκετοί επιληπτικοί κρύβονται και δεν μιλούν για το πρόβλημά τους, αλλά και γιατί δεν ανήκουν τα επιληπτικά άτομα σε έναν ισχυρό Σύνδεσμο. Ο Γολγοθάς τους καταγραφόταν σ’ ένα λευκό χαρτί και σήμερα είναι σε θέση να μοιράζονται τις εμπειρίες τους για την ασθένεια του παιδιού τους μέσω του βιβλίου που εξέδωσαν, με τίτλο «Επιληψία αγάπη μου», τα έσοδα του οποίου θα διατίθενται στο Σύνδεσμο Στήριξης Ατόμων με Επιληψία. 

Όλοι οι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι
ΑΝΤΙΓΟΝΗ και Κώστας Καλλιμάχου: «Μετά την ασθένεια της κόρης μας (φαρμακοανθεκτική επιληψία) και τη γιατρειά που βρήκε από την Κετογενική Δίαιτα (Ketogenic Diet) -και ανεξάρτητα από το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον- εμείς αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη ζωή μας στον αγώνα υπέρ των παιδιών Κύπρου, Ελλάδας, και όχι μόνον, ως εκεί που φθάνουν οι δυνάμεις μας, τα οποία πάσχουν από επιληψία. Όλοι οι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι. Η κορούλα μας ξεκίνησε την Κετογενική Δίαιτα την άνοιξη του 2005, όταν ήταν τριών ετών». 

«Αυτή η αγωνία δεν συνηθίζεται»
Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε, ενώ το κορμί του παιδιού της έτρεμε. «Αυτή η αγωνία δεν συνηθίζεται… Πριν από μια ώρα είχαμε μυοκλονικούς σπασμούς. Δάγκωσε τη γλώσσα της και μαζί με τα σάλια έβγαινε κάμποσο αίμα. Πανικός… Ευτυχώς, η αιμορραγία κράτησε λίγα λεπτά. Ο Κώστας ήταν ψύχραιμος, ενώ εγώ και να θέλω δεν μπορώ. Τρέμουν τα χέρια μου. Έτσι τη δουλειά όλη την έκανε η νταντά μας. Της χορήγησε το κατάλληλο φάρμακο. Οι σπασμοί δεν κράτησαν περισσότερο από τρία λεπτά και μάλλον σταμάτησαν από μόνοι τους, αφού το φάρμακο επιδρά μετά από πέντε-δέκα λεπτά, και όχι αμέσως. Εμείς, όμως, το χορηγούμε καλού- κακού γιατί προλαμβάνει τα μεγάλα επεισόδια, που συνήθως έπονται του υψηλού πυρετού. Αυτή η αγωνία δεν συνηθίζεται με τίποτα…».

Η Μαρία-Φωτεινή πώς αντιμετωπίζει την ασθένειά της;
Όταν θέλει κάτι, το διατυπώνει σε ευθύ λόγο. Αν διψάει ή αν πεινάει ή αν θέλει βόλτα ή παιγνίδι τότε λέει: Θέλω βόλτα, θέλω νερό κτλ. Αν, όμως, θέλει να περιγράψει τα συναισθήματά της, τις απορίες ή τις ανησυχίες της, τότε χρησιμοποιεί τον ξεχωριστό δικό της πλάγιο τρόπο. Αν νιώσει φόβο δεν θα πει «μαμά φοβάμαι», θα πει «μη φοβάσαι». Αν δεν είναι καλά θα μας κοιτάξει στα μάτια και θα μας πει: «Είσαι καλά;» Έτσι καταλαβαίνουμε ότι φοβάται κάτι και πως έχει ανάγκη να την αγκαλιάσουμε και να την καθησυχάσουμε, επαναλαμβάνοντας τα λόγια της: «Μη φοβάσαι, σ’ αγαπώ πολύ». Ή να την ρωτήσουμε πως είναι και αν είναι καλά, θα μας πει: «Ναίαιαιαια».
Μετά από μια κρίση άρχισε τις πλάγιες ερωτήσεις και προτροπές της, που είναι παρμένες ατάκες από την ηρωίδα των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, προσαρμοσμένες στην περίσταση. Παραδείγματος χάριν μας λέει: «Τι συμβαίνει, μαμά, συμβαίνει κάτι;». «Μη φοβάσαι, μαμά, μη φοβάσαι, πέρασε…».
Κάποτε, βέβαια, την πιάνει το παράπονο. Απελπίζεται από την κλεισούρα και την απουσία άλλων παιδιών, παρότι τρεις ή και τέσσερις άνθρωποι προσπαθούμε να είμαστε δίπλα της, έχοντας διαμορφωμένο play-room, με ένα σωρό δραστηριότητες που της αρέσουν. Την ώρα, λοιπόν, της αδιαθεσίας της, όταν δηλαδή καταθλίβεται για καλά, καταφεύγουμε στη χρυσή μιας εφεδρείας: Στο σκύλο μας, ένα λαμπραντόρ από αυτά που κανείς δεν τα έμαθε τίποτε, κανείς δεν τα εκπαίδευσε, που τα κοιτάς στα μάτια και καταλαβαίνουν τι τους λες. Με άλλα λόγια, ο σκύλος μας είναι ένα άλλου είδους αντιεπιληπτικό και αντικαταθλιπτικό και μάλιστα δραστικότατο. 

«Παλέψαμε και ακόμα παλεύουμε»
* Κώστας Καλλίμαχος, πατέρας Μαρίας-Φωτεινής: Από το 2008 η κορούλα μας διαγνώστηκε με μιαν ακόμη πιο ασυνήθιστη και εξαιρετικά σπάνια μορφή βαριάς επιληψίας, που είναι το σύνδρομο Ντραβέ. Σύμφωνα με την Charlotte Dravet, την ερευνήτρια που προ ετών απομόνωσε το ένοχο γονίδιο, έως το 2003 είχαν καταγραφεί μονάχα 445 περιστατικά σε ολόκληρη την υφήλιο. Τα ελάχιστα Κυπριόπουλα που υποφέρουν γενικώς από βαριά φαρμακοανθεκτική επιληψία μπορούν να σωθούν και να έχουν αξιοπρεπή ζωή, εάν και εφόσον ύστερα από κάθε σοβαρή υποτροπή, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Κύπρο, διακομίζονται με πρωτοβουλία των παιδονευρολόγων τους σε κάποιο εξειδικευμένο νοσοκομείο του εξωτερικού.
Τα έξοδα, όμως, ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι δυσβάστακτα, ακόμη και για μια ευκατάστατη οικογένεια. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η προσφυγή στο Τμήμα Επιδότησης Ασθενών του Υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη νοσηλίων, φαρμάκων και εργαστηριακών ελέγχων στο εξωτερικό, η οποία τον τελευταίο καιρό κατέστη απελπιστικά πολύπλοκη και απρόσιτη.
Προκειμένου η Πολιτεία να μην εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού κανένα παιδάκι με βαριά φαρμακοανθεκτική επιληψία, επιβάλλεται ο κυπριακός Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Επιληψία ν’ αναλάβει δράση.
Η έκδοση του βιβλίου «Επιληψία αγάπη μου», έχει στόχο την ενίσχυση, ηθικά και οικονομικά, και μέσα σε αυτό το βιβλίο είναι ολόκληρη η ζωή μας, αλλά και της αγαπημένης μας κόρης. Επισκεφθήκαμε πολλούς γιατρούς, κάποιοι μας έδωσαν ελπίδες και κάποιοι μας τις πήραν. Ακούσαμε ότι το παιδί μας θα πεθάνει, μας παρότρυναν να κάνουμε άλλο παιδί, αλλά εμείς παλέψαμε και ακόμα παλεύουμε. Και αυτό πρέπει να κάνουν όλοι οι επιληπτικοί».

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Το αρχείο του άγνωστου Βρετανού Στρατιωτικού ψηφιοποιήθηκε!


Το Ιούνιο του 2009 λάβαμε ταχυδρομικώς στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ένα πακέτο. Ήταν ένα δέμα από την Ιρλανδία και συγκεκριμένα το Δουβλίνο. Αποστολέας του πακέτου φαινόταν να είναι κάποια, άγνωστη σε εμάς, με το όνομα  Hillary Coral. Ανοίγοντας το πακέτο μείναμε άναυδοι αφού σε αυτό βρήκαμε ένα πανό από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ, καθώς και μεγάλο αριθμό αυθεντικών εγγράφων, προκηρύξεων και φυλλαδίων της εποχής 1955-1959!

Με την βοήθεια του Διαδικτύου καταφέραμε να εντοπίσουμε την δωρήτρια η οποία όπως μας ανάφερε, βρήκε το υλικό κάνοντας εκκαθάριση ενός σπιτιού στο οποίο κατοικούσε κάποιος γέρος ο οποίος υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

Κάνοντας έρευνα στο Διαδίκτυο, όπως μας ανάφερε η αποστολέας, είδε ότι η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και έτσι αποφάσισε να μας στείλει τα ευρήματά της (μεγάλη υπόθεση το Διαδίκτυο, τελικά, και ακόμα μεγαλύτερη η αρχειακή συνείδηση...)
Έτσι, από το πουθενά ήρθε και μας βρήκε ένας μικρός ιστορικός θησαυρός!

Το άρθρο το οποίο γράφτηκε στο ιστολόγιο της Βιβλιοθήκης  με τίτλο «Βιβλιοθήκη έχεις πακέτο» και με το οποίο γνωστοποιούσαμε το θέμα, έκανε αίσθηση και δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες σε Ελλάδα και Κύπρο. Κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου μάλιστα που διδάσκει Βιβλιοθηκονομία ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το γεγονός ώστε να το συμπεριλάβει στο μάθημά του.

Είμαι την ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το υλικό έχει επιτέλους ψηφιοποιηθεί και έχει ενταχθεί στις ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου "ΛΥΚΗΘΟΣ" κάτω από την ενότητα «Αρχείο Βρετανού Στρατιωτικού» .

Είναι προσβάσιμο στο κοινό από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου: http://lekythos.library.ucy.ac.cy/handle/10797/181

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ξεκίνησε η εποχή του Pirate Pay

Οι περισσότεροι από εσάς διαβάσατε "Pirate Bay" στον τίτλο και προφανώς μπερδευτήκατε, δεδομένου ότι ο διαβόητος torrent indexer είναι ενεργός εδώ και πολλά χρόνια, με ελάχιστες διακοπές. Το Pirate Pay είναι ένα νέο project με διαμετρικά αντίθετη στόχευση.

Σκοπός του ρωσικού Pirate Pay είναι να εξαλείψει τη διακίνηση υλικού μέσω του δικτύου BitTorrent. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, έχει ήδη σταματήσει χιλιάδες downloads. Το σύστημα λειτουργεί γεμίζοντας τους torrent clients με άχρηστη πληροφορία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτονται οι συνδέσεις ανάμεσα στους clients. Έτσι, σταματά και η διακίνηση των "πειρατικών" δεδομένων.

Η εταιρεία δε διευκρινίζει πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημά της, για ευνόητους λόγους. Η αποτελεσματικότητά του, πάντως, ήταν αρκετή ώστε να αποσπάσει 100.000 δολάρια από τη Microsoft ως χρηματοδότηση για περαιτέρω ανάπτυξη.

Πηγή: e-PC Mag Gr

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Τέλος η συνθήκη ACTA στην Ευρώπη;

Η συνθήκη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Internet προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και όπως φαίνεται τελικά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, η συνθήκη ACTA αναμένεται να αποσυρθεί πράγμα που αποτελεί σημαντική νίκη στον αγώνα για ένα ελεύθερο Internet χωρίς ασφυκτικούς κανόνες πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Kroes η βιομηχανία του copyright πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στους ανθρώπους και όχι να γίνει το αντίθετο με την ACTA, ενώ παράλληλα επισήμανε τις αντιδράσεις των χρηστών στην Ευρώπη οι οποίοι υποστήριζαν οτι η συνθήκη αυτή περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες και παραβιάζει το προσωπικού απόρρητο του χρήστη.

Έτσι πλέον η ACTA βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου και θα βγει η τελική απόφαση από τους Ευρωβουλευτές η οποία όπως φαίνεται θα είναι αρνητική μετά τις δηλώσεις της Kroes.

Πηγή: NewsIt GR

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Cyprus is an Island (1946)

Το "Cyprus is an Island" είναι ένα ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 1946. Μια σύντομη ιστορία του νησιού με τη ζωή των ανθρώπων στην πόλη και χωριό. (περισσότερα εδώ)



 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δεν υπόκεινται σε copyright οι γλώσσες προγραμματισμού!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε αυτή την εβδομάδα μια απόφαση, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι γλώσσες προγραμματισμού δεν υπόκεινται στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας!

Το δικαστήριο κλήθηκε να διευθετήσει μια σχετική διαμάχη ανάμεσα στις εταιρείες WPL και SAS. Η υπόθεση καθ' εαυτή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό, όμως έχει πάρα πολλές ομοιότητες με την εν εξελίξει δικαστική μάχη στις ΗΠΑ, με πρωταγωνιστές τη Google και την Oracle. Η Oracle κατηγορεί τη Google ότι χρησιμοποιεί παρανόμως Java APIs στο Android, κάτι που απορρίπτει ο κολοσσός του Internet με το σκεπτικό ότι δε συντρέχουν πνευματικά δικαιώματα.

Αν και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δε δεσμεύει σε καμία περίπτωση την αμερικανική δικαιοσύνη, βρισκόμαστε δίχως αμφιβολία μπροστά σε μια σημαντική εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο χώρο του software. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να αξιολογηθεί η απόφαση αυτή και ο ενδεχόμενος αντίκτυπός της στην αγορά.


Πηγή: e-PC Mag GR

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Τα άπαντα του Αϊνστάιν στο Διαδίκτυο

Το πλήρες προσωπικό αρχείο του παρουσιάζεται για πρώτη φορά online

Το πλήρες αρχείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο περιλαμβάνει την προσωπική αλληλογραφία του, καθώς και τα χειρόγραφα επιστημονικά σημειωματάριά του, όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκεται για πρώτη φορά καταγεγραμμένη η διάσημη εξίσωση E=mc2, παρουσιάζεται online από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

2.000 έγγραφα στο Διαδίκτυο

Σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο γύρω στα 2.000 έγγραφα και θα ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια και άλλα, αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες Guardian και Daily Mail.

Η online συλλογή περιλαμβάνει 14 σημειωματάρια γεμάτα επιστημονικές εργασίες, επιστολές του Αϊνστάιν σε συναδέλφους του επιστήμονες, καθώς και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει τη μάζα (m) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (c).

Υπάρχουν ακόμα λιγότερο γνωστά κείμενα, όπως μια κάρτα στην άρρωστη μητέρα του, η αναγγελία του γάμου του, η ιδιωτική αλληλογραφία με τις ερωμένες του, επιστολές σε εφημερίδες για διάφορα θέματα (π.χ. τη διαμάχη Αράβων και Ισραηλινών) και σωρεία επιστολών που έπαιρνε από ανθρώπους που τον καλούσαν να κουρευτεί!

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα ένα αντίγραφο από τον «έλεγχο» του Αϊνστάιν, όταν ήταν στο σχολείο, για να διαλύσει τον μύθο ότι ήταν κακός μαθητής.

Η αλληλογραφία του με άλλους επιστήμονες, όταν ήταν μόλις 20 ετών, δείχνει πόσο προχωρημένη ήταν κιόλας η έρευνά του.

Επί έτη φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτια

Τα κείμενα και λοιπά προσωπικά αντικείμενα, όπως ταχυδρομικές κάρτες, του διάσημου Nομπελίστα γερμανο-εβραίου φυσικού, βρίσκονταν έως τώρα επιμελώς φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτια.

Το Πανεπιστήμιο τα φωτογράφισε σε υψηλή ανάλυση και αποφάσισε να τα ανεβάσει σταδιακά στο Internet, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την προσωπικότητα και το έργο του ανθρώπου που σφράγισε την επιστήμη του 20ού αιώνα.

Μόνο 900 εικόνες των χειρογράφων του και ένας ημιτελής κατάλογος με το μισό περιεχόμενο του αρχείου είχε δημοσιοποιηθεί το 2003.

Τώρα, χάρη σε χορηγία του βρετανικού Ιδρύματος Πολόνσκι -είχε κάνει μια ανάλογη ψηφιοποίηση στα χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα- και τα 80.000 αντικείμενα της συλλογής του Άλμπερτ Αϊνστάιν καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν σε έναν πλήρη διαδικτυακό κατάλογο.

Πλήρης κατάλογος στο Ιντερνετ
Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου για τον Αϊνστάιν περιέχει τον κατάλογο του πλήρους αρχείου και δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να αναζητήσουν αντικείμενα που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν.

«Η γνώση δεν έχει να κάνει με την απόκρυψη, αλλά με τη διαφάνεια» δήλωσε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, Μεναχέμ Μπεν Σασόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αϊνστάιν είχε βοηθήσει στην ίδρυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου το 1925 και κληροδότησε σε αυτό το αρχείο του -καθώς και τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του- μετά το θάνατό του το 1955.

Η ψηφιοποίηση γίνεται σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον (όπου εργαζόταν ο Αϊνστάιν) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έχουν αναλάβει να εκδώσουν σχολιασμένα όλα τα επιστημονικά χειρόγραφα του μεγάλου φυσικού.
Το ψηφιακό αρχείο του Αϊνστάιν μπορεί κανείς να δει εδώ

Πηγή: Το Βήμα

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τα Χανιά είναι ΑΠΟΕΛ...


Δημοτικό σχολείο των Χανιών  βρίσκεται  στην Κύπρο για επίσκεψη. Tα παιδιά μετά την επική παρουσία των ''γαλαζοκιτρίνων'' στο champions League ,  ζήτησαν να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ και αυτό έγινε πραγματικότητα. Τους επισκέφτηκε ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του ΑΠΟΕΛ Πανίκος Χατζηλιασής ,  σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Τους μοίρασε  κασκόλ και  διάφορα  αναμνηστικά  της ομάδας κάτι που τους ενθουσίασε πάρα πολύ . Επίσης τους παραδόθηκε  φανέλα  που  ήταν υπογεγραμμένη  από τον  Διονύση Χιώτη την οποία θα την πάρουν στο σχολείο τους στα Χανία  ως ενθύμιο. Τα παιδιά γνώριζαν τα πάντα για τον ΑΠΟΕΛ και έκφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τα καταρθώματα της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.


 
Ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του ΑΠΟΕΛ Πανίκος Χατζηλιασής μας ανέφερε τα ακόλουθα:
«Τα παιδάκια από τα Χανιά είναι κάτι από παραπάνω από αδέλφια μας. Μας συγκίνησε η αγάπη τους  για τον ΑΠΟΕΛ. Μας προκάλεσε τεράστιά ικανοποίηση γιατί γνώριζαν τα πάντα όσον αφορά την πορεία της ομάδας μας στο Τσάμπιονς Λίγκ. Εμείς διαχρονικά στηρίζουμε Ελλάδα»


Πηγή: Sigmalive

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Κενό ασφαλείας στο Skype αποκαλύπτει την ΙΡ διεύθυνση των χρηστών

Όσοι χρησιμοποιείτε το Skype, γνωρίζετε πως μπορείτε να δείτε την περιοχή που βρίσκονται οι επαφές σας στο περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής. Αυτό που μάλλον δε γνωρίζετε, είναι πως υπάρχει τρόπος να αποκαλυφθεί η ΙΡ διεύθυνσή σας, τοπική και απομακρυσμένη.

Μέσω ενός σκριπτ που δημιουργήθηκε και δημοσιοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες, υπάρχει δυνατότητα να εντοπιστούν οι δικτυακές διευθύνσεις χρηστών που είναι online στο Skype. Το script μπορεί να τρέξει και να ανακτήσει διευθύνσεις από οποιονδήποτε χρήστη είναι online και όχι μόνο από όσους είναι στη λίστα επαφών του "επιτιθέμενου".
Εάν για παράδειγμα κατά το σύνηθες φαινόμενο, το Skype φορτώνει όταν εκκινεί ο υπολογιστής σας και κάνει αυτόματα login, είστε εκτεθειμένοι σε πιθανές αναζητήσεις ΙΡ διευθύνσεων (IP look-up) από κακόβουλους χρήστες...

Από τη στιγμή που γίνει γνωστή η ΙΡ κάποιου χρήστη, είναι δυνατόν μέσω υπηρεσιών όπως η what is my IP να αντληθούν πληροφορίες καταρχήν για τον πάροχό του. Επιπλέον, με υπηρεσίες όπως η IP on Map μπορεί να εντοπιστεί η χώρα, η πόλη, ακόμη και η φυσική διεύθυνση του χρήστη ο οποίος κάνει χρήση της συγκεκριμένη IP διεύθυνσης.

Εάν μετά από αυτό αισθάνεστε ανασφάλεια, μέχρι να διορθωθεί το κενό αποφύγετε να είστε online εάν δεν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, ή χρησιμοποιείστε κάποιον proxy server για να μην εμφανίζεται η πραγματική ΙΡ σας κατά την online δραστηριότητά σας.

Ως προς τη "χρησιμότητα" του ευρήματος της ΙΡ, μπορεί να είναι από μια απλή "πιστοποίηση" της τοποθεσίας που βρίσκεται ένας συνεργάτης ή αγαπημένο πρόσωπο (αυτό το επαγγελματικό ταξίδι που λέγαμε...) , έως και χρήση των πληροφοριών αυτών ακόμη και σε κάποια δικαστική υπόθεση.

Πηγή: e-PC Mag GR