Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ένας χρόνος θρήνου από την τραγωδία στο Μαρί

Τελέστηκαν σε Ιερούς Ναούς της Λάρνακας και των γύρω κοινοτήτων τα πρώτα ετήσια μνημόσυνα των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.  

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στα Λειβάδια τελέστηκε το μνημόσυνο του Αρχιλοχία της ΕΜΑΚ Ανδρέα Παπαδόπουλου, ενώ στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το μνημόσυνο του λοχία της ΕΜΑΚ Βασίλη Κρόκου, στην παρουσία του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν και του Αρχηγού Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου.

Στα Περβόλια τελέστηκε, το μνημόσυνο του λοχία της ΕΜΑΚ Σπύρου Ταντή, ενώ στην Ορμήδεια αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πλήθος κόσμου, παρέστησαν στο μνημόσυνο του Πανίκου Θεοφίλου.

Σε Αγγλισίδες, Αλεθρικό και Κίτι τελέστηκαν τα ετήσια μνημόσυνα των πυροσβεστών Γιώργου Γιακουμή, Αδάμου Αδάμου και του υποδιοικητή της ναυτικής βάσης Λάμπρου Λάμπρου. Στη μνήμη του Λάμπρου Λάμπρου, πραγματοποιήθηκε, μετά το μνημόσυνο, αιμοδοσία.

Εξάλλου, τελέστηκε και το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο των πέντε νεκρών της Επαρχίας Λεμεσού. Ο Ιερός Ναός Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο όπου τελέσθηκαν τα μνημόσυνα του διοικητή του ναυτικού Αντρέα Ιωαννίδη, του Αρχικελευστή λεάνθη Κλεάνθους και των δίδυμων ναυτών Μίλτου και Χρίστου Χριστόφορου, κατάμεστος.

Όλων τα μάτια καρφωμένα στις φωτογραφίες των αδικοχαμένων, η ψυχή των οποίων αναζητεί ακόμη δικαίωση.   Στο μνημόσυνο μίλησαν η σύζυγος του αείμνηστου διοικητή η οποία ανέγνωσε μήνυμα του Υποναυάρχου εν αποστρατεία Ιωάννη Θεοχαρίδη καθώς και η μητέρα των δίδυμων ναυτών. 

Του μνημόσυνου προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιο και παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός της Ε.Φ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, βουλευτές, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε τρισάγιο στο τάφων των ηρώων.

Στον ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, τελέστηκε και το ετήσιο μνημόσυνο του Ναύτη Αντώνη Χαραλάμπους, ο οποίος επίσης έχασε τη ζωή του στην φοβερή έκρηξη στο Μαρί. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί προκαλούν ακόμα σοβαρά ερωτηματικά στην κυπριακή κοινωνία, δήλωσε η Υπουργός, η οποία ανέφερε πως η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει για ακόμη μια φορά να απολογηθεί προς τους νεκρούς και τις τραγικές οικογένειες τους, γιατί ακριβώς όλες αυτές οι στρεβλώσεις και παραλήψεις απέτυχαν να αποτρέψουν ένα τόσο τραγικό γεγονός.

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα από την Παγκύπρια Ομάδα Μνήμης Θυμάτων 11ης Ιουλίου 2011, η πορεία των  300 Χιλιομέτρων στην μνήμη των 13 θυμάτων. Στις δώδεκα το μεσημέρι έφτασαν στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Κοντού όπου απέτισαν φόρο τιμής στους τάφους των ηρώων Λάμπρου Λάμπρου, Βασίλη Κρόκου και Ανδρέα Παπαδόπουλου. Αντιπροσωπία τους θα μεταβεί αργότερα, οδικώς στο Παραλίμνι για να καταθέσει στεφάνια στους τάφους των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, και των ηρώων Τάσου Ισάκ και Σολωμού Σολωμού.

Τη Δευτέρα το πρωί, οι πεζοπόροι θα ξεκινήσουν από την Ορμήδεια για τα Περβόλια όπου θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Σπύρου Τταντή. Η ομάδα θα διανυκτερεύσει στα Περβόλια, ενώ την Τρίτη το πρωί θα περάσουν από το Αλεθρικό για τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Αδάμου Αδάμου και τις Αγγλισίδες για τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Γιώργου Γιακουμή.

Γύρω στις πέντε το απόγευμα της Τρίτης οι πεζοπόροι θα φτάσουν στην Κοφίνου όπου θα ξεκουραστούν και στις 20.30 το βράδυ θα βρίσκονται στο χωριό Μαρί όπου θα πραγματοποιηθεί σεμνή εκδήλωση.

Στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι πεζοπόροι θα ξεκινήσουν από το χωριό Μαρί για τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» όπου την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη στις 11 Ιουλίου 2011, δηλαδή στις 05.50, θα πραγματοποιήσουν σεμνή τελετή μνήμης και τιμής.

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις επτά το πρωί η ομάδα πεζοπόρων θα ξεκινήσει από το Μαρί για την επιστροφή της στη Λευκωσία, όπου γύρω στις 10.30 θα βρίσκεται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγή: Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου