Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

«Με τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια» λέει ο πρύτανης του Π.Κ.


Μια θέση ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου κατέχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με την αξιολόγηση της διεθνούς κατάταξης πανεπιστημιών «World University Ranking» QS για το 2012.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι, μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα μόνα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που αξιολογούνται στα πρώτα 400-500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνονται στα 700 καλύτερα του κόσμου. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνουν την ελληνική εξάδα των ιδρυμάτων που περιλαμβάνονται στα 700 καλύτερα του κόσμου.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης έχει επέλθει ανατροπή, καθώς καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο φιγουράρει πλέον το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που κατάφερε το Πανεπιστήμιο Κρήτης να διατηρηθεί σε αυτή τη θέση, δεν έκρυψε όμως τους φόβους και την ανησυχία του για την επόμενη χρονιά δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας της χώρας αλλά και των συσσωρευμένων προβλημάτων, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του τόνισε: «Είναι μια πάρα πολύ καλή και αξιοπρεπής θέση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης να καταταχθεί στη λίστα με τα 700 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και είμαστε μεταξύ του αριθμού 400-500. Σε ό,τι αφορά το ερευνητικό κομμάτι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι μέσα στα καλύτερα 200 του κόσμου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εμείς διατηρήσαμε τη θέση μας, άλλα ελληνικά πανεπιστήμια είναι στα 700 πρώτα. Το σχόλιο των αξιολογητών ήταν ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια παρά την κρίση που υπάρχει στη χώρα, καταφέρνουν να διατηρούνται σε μια πολύ καλή βαθμολογική κατάταξη. Το δικό μου σχόλιο είναι ότι «κρατιόμαστε με τα δόντια». Δεν είναι μόνο τα οικονομικά θέματα, είναι μια σειρά επιπτώσεων που προκύπτουν. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά το ερευνητικό κομμάτι όπου τον κύριο ρόλο παίζουν οι άνθρωποι. Οι μισθοί των πανεπιστημιακών δεν έχουν αυξηθεί από το 2004. Με τις περικοπές από το 2010 και μετά οι μισθοί μας έπεσαν κατά πολύ σε σχέση με το 2004 και ήταν τα μόνα ειδικά μισθολόγια, τα οποία από το 2004-μέχρι και το 2010 δεν αυξήθηκαν. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη αρχίσει και ψάχνουν δουλειά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό λοιπόν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, ειδικά σε ένα πανεπιστήμιο όπως το δικό μας, που είναι στην περιφέρεια, όπου ο κόσμος έρχεται γιατί είχε τη φήμη της έρευνας και οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Όλα αυτά φοβάμαι όμως ότι θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις».

«Παρά τις συνεχιζόμενες και ευρέως γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έχουν καταφέρει να παραμείνουν σχετικά σταθερά στην κατάταξη του τρέχοντος έτους, λόγω της ισχυρής φήμης τους», λέει ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS Μπεν Σόουτερ.

Σημειώνεται, ότι στην κορυφή της κατάταξης, το Κέμπριτζ, που ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου με βάση τις περυσινές κατατάξεις, φέτος παραδίδει τη σκυτάλη της πρωτιάς στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Το ΜΙΤ φιγουράρει στην πρώτη θέση με βάση τον δείκτη παραπομπών/βιβλιογραφιών και τον δείκτη μέτρησης αναλογίας φοιτητή / διδασκόντων. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έπεσε στην τρίτη θέση, για πρώτη φορά έπειτα από τη χρυσή εξαετία 2004-2009.

Πηγή: Ρεθυμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου