Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο Richard Stallman ανήκει πλέον στο Hall of Fame του Διαδικτύου


Την 26η Ιουνίου 2013, ημέρα Τετάρτη, ο ιδρυτής του Free Software Foundation, Richard Stallman μπήκε και επισήμως στις τάξεις των αξιοσημείωτων ατόμων που έχουν ενταχθεί στο Hall of Fame του Διαδικτύου, για τη σημαντική συμβολή τους στην πρόοδο του Παγκόσμιου Ιστού.
Το Hall of Fame Internet τιμά τον Stallman για τη συμβολή του στο Ελεύθερο Λογισμικό. Τον τιμά ως δημιουργό του GNU Project, ως κύριο συντάκτη της GNU General Public License αλλά και για τις φιλοσοφικές συνεισφορές του ως ιδρυτή του κινήματος του Ελεύθερου Λογισμικού.
Ο Stallman έχει «κερδίσει» επάξια τον τίτλο του Πρωτοπόρου (Innovator), μια κατηγορία η οποία αναγνωρίζει και τιμά τα άτομα που άφησαν εξαιρετική τεχνολογική, εμπορική ή πολιτική προκαταθήκη και βοήθησαν στην Επιλογή της επέκτασης και εξέλιξης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Ο Stallman είχε πει μετά την επαγωγή του: Τώρα που έχουμε κάνει τη δουλειά του Διαδικτύου, το επόμενο βήμα είναι να αναχαιτίσουμε την πορεία του ως μια πλατφόρμα μαζικής παρακολούθησης και να το κάνουμε να λειτουργήσει με τρόπο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικής ζωής.

Ο Richard Stallman είναι προγραμματιστής λογισμικού και Ακτιβιστής της Ελευθερίας. Το 1983 ανακοίνωσε το σχέδιό του για την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος GNU, ένα Unix-like λειτουργικό σύστημα που προοριζόταν, ευθύς εξ αρχής, να είναι ένα εντελώς Ελεύθερο Λογισμικό και, από τότε, είναι επικεφαλής του project.
Με αυτήν την ανακοίνωσή του ο Stallman ξεκίνησε επίσης και το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού. Τον Οκτώβριο του 1985 ξεκίνησε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του υπερασπιζόμενος την αξία του Ελεύθερου Λογισμικού και την εφαρμογή του σε κάθε τομέα της ζωής μας. Αφιερώθηκε στο να διαδώσει τις ηθικές ιδέες του κινήματος και να εμφυσήσει το ιδανικό της Ελευθερίας ως νοοτροπία της καθημερινότητάς μας.
Αγωνίστηκε ενάντια τόσο στις πατέντες λογισμικού όσο και στην επικίνδυνη επέκταση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πριν από αυτό, ο Stalman ανέπτυξε μία σειρά από ευρέως χρησιμοποιούμενα συστατικά στοιχεία του λογισμικού GNU, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού Emacs, του GNU Compiler Collection, του GNU symbolic debugger (gdb) που είναι ένα πρόγραμμα για τον εντοπισμό σφαλμάτων (bugs), του GNU Emacs, όπως και διάφορα άλλα προγράμματα για το λειτουργικό σύστημα GNU.

Ο Stallman πρωτοστάτησε στην ιδέα του copyleft και είναι ο κύριος συγγραφέας της GNU General Public License, της πιο ευρέως χρησιμοποιούμενης άδειας Ελεύθερου Λογισμικού.
Σ΄ αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως το Copyleft είναι το όνομα ενός τύπου αδειών χρήσης για ό,τι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτός ο τύπος άδειας επιχειρεί να δώσει επιπλέον δικαιώματα στον χρήστη ενός έργου, σε αντίθεση με τους περιορισμούς που δίνει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα. Ουσιαστικά, μια άδεια copyleft παραχωρεί Ελευθερίες στην χρήση, τροποποίηση, και διανομή ενός πνευματικού έργου, με τον περιορισμό ότι κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο θα διανέμεται με την ίδια άδεια χρήσης παραχωρώντας τις ίδιες ελευθερίες.
Μία άδεια Copyleft εξασφαλίζει ότι η γνώση παραμένει μέσα στο ελεύθερο πλαίσιο των κοινών αγαθών και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ αποτελεσματικό μέσον για να αποκτήσουμε πάλι τον έλεγχο τόσο της γνώσης όσο και της σκέψης που τώρα ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Πηγή: Osarena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου