Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Το Νησί και η ιστορία... μας!

Εικόνες από την Κρήτη [1]: http://gdaskalakis.blogspot.com/2010/07/1.html
Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς ονομάστηκε Σπιναλόγκα, που σημαίνει μακρύ αγκάθι (spina lunga). Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του. [ολόκληρο το άρθρο από τι Βικιπαίδεια].

Πρίν 3 εβδομάδες ξεκίνησε να προβάλεται από το Mega μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές των τελευταίων χρόνων, "το Νησί". Έιναι βασισμένο στο βιβλίο της Victoria Hislop "το Νησί".

Για τη σειρά: 

Όντως εξαιρετική σειρά από όλες τις απόψεις, και μπράβο σε όλους που έχουν συμβάλει για αυτό. Έχει καθηλώσει πολύ κόσμο στις οθόνες και είμαι σίγουρος ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η περιοχή της Ελούντας θα έχει περισσότερους επισκέπτες και μάλιστα Έλληνες!

Η ιστορία της Κρήτης (και όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρου του ελληνικού χώρου) είναι πολύ μεγάλη και ήταν είναι και θα είναι "εκεί". Αυτό είναι γεγονός και δε νομίζω να το αμφισβητεί κανείς. Αμφιβάλω όμως αν οι απανταχού Έλληνες γνωρίζουν την ιστορία τους. Γιατί πάντα χρειάζεται να μας την μαθαίνουν οι άλλοι; 

Δυστυχώς, "η ιστορία μας διδάσκει ότι ποτέ δε διδασκόμαστε από αυτήν!".

Ευτυχώς που υπάρχουν και φιλέλληνες ανά την υφήλιο! Λόρδος Βύρωνας (1788-1824), η καρδιά του ενταφιάστηκε στο Μεσολλόγι!

Υ.Γ. Δεν αμφισβητώ άλλους λαούς με εξίσου σημαντική ιστορία και ούτε ισχυρίζομαι ότι όλοι οι άλλοι λαοί "διδάσκονται από την ιστορία του".

2 σχόλια:

  1. πράγματι εν λυπηρό που περιμέναμε να μας πει μια ξένη ξιμαρισμένη :) για τη Σπιραλόγκα. πρέπει ν' απαγορευτεί πάραυτα το βιβλίο και να σταματήσει η μετάδοση της σειράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχεις δίκαιο... Μπράβο της Victoria Hislop και ελπίζω να τη μιμηθούν και άλλοι!Το ότι η σειρά καθήλωσε κόσμο το είπαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή