Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Εν θέμα ρατσισμού;

Αν τους πεις να  μπει περιορισμός ή/και κατάργηση των ξένων ποδοσφαιριστών στο αγροτικό και στις μικρές τουλάχιστον κατηγορίες, το λιγότερο θα σε κατηγορήσουν για εθνικιστή και ρατσιστή, ενώ σίγουρα κάποιοι εξυπνάκιδες θα σου αναφέρουν και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γενικά, "αλλού μας τρώει και αλλού κνιθόμαστε"!

---------------------------------------------------------------
Γέμισε ξένους και το Αγροτικό!

Sigmalive | 29 Οκτωβρίου 2010
Tου Στέλιου Παπαμωϋσέως


Η ΟΠΑΠ Κύπρου παρέδωσε και φέτος, σε πενήντα πέντε τόσα σωματεία του αγροτικού ποδοσφαίρου, στολές και γενικά υλικό για τις φετινές τους υποχρεώσεις. Λέχθηκε στη σεμνή τελετή ότι περίπου εφτάμισι χιλιάδες νέοι αθλούνται στο αγροτικό ποδόσφαιρο.
Θα πει κάποιος ότι είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός.
Είναι όμως -δυστυχώς- η μισή αλήθεια.
Γιατί, πάνω-κάτω, η στατιστική λέει ότι για κάθε τέσσερις Κύπριους αντιστοιχεί και ένας ξένος.
Αυτό δεν λέχθηκε. Όχι πως απαγορεύεται η παρουσία ξένων στις ομάδες του αγροτικού, αλλά γιατί το πράγμα έχει παραπάει στα τελευταία χρόνια.
Υποτίθεται, γίνεται μια προσπάθεια για να ξανανθίσει το αγροτικό ποδόσφαιρο.
Να ξαναπάει ο κόσμος την Κυριακή το πρωί (κυρίως) για να χειροκροτήσει τα νεαρά βλαστάρια της κοινότητάς του.
Υποτίθεται ότι όλοι νοιαζόμαστε για το μέλλον των νεαρών, που με την παρουσία τους στα γήπεδα και την καθημερινή ενασχόλησή τους, αποφεύγουν τις γνωστές κακοτοπιές της εποχής, τη μάστιγα κι αυτού του αιώνα.
Υποτίθεται...
Γιατί, δυστυχώς, κάποιοι, στο βωμό της πρόσκαιρης επιτυχίας, θυσιάζουν αξίες, νεολαία και θεσμούς και οδεύουν τον εύκολο δρόμο.
Ειδικά αν έχουν στην τσέπη και καναδυό ευρουλάκια παραπάνω, γεμίζουν παραδοσιακές ομάδες με ξένους μισθοφόρους και κτυπούν άνετα τους αγωνιστικούς τους στόχους.
Δεν τους νοιάζει ο νέος, ούτε το αύριο.
Αυτοί ζουν για το σήμερα και βάζουν πάνω απ' όλα τη δική τους δόξα.
Κι όταν χρεοκοπήσουν, θυμούνται τους νέους της κοινότητάς τους, την ΟΠΑΠ και τον ΚΟΑ.
Έτσι είναι κύριοι -δυστυχώς- η σημερινή πραγματικότητα στο αγροτικό ποδόσφαιρο.
Υπάρχουν βέβαια και ομάδες που επιμένουν κυπριακά και ρομαντικά και μπράβο τους.
Είναι, όμως, η εξαίρεση του κανόνα.
Κι όταν το πρόβλημα το οικονομικό και το πρόβλημα με την παρουσία ξένων ξεκινά από το αγροτικό, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως μεγαλώνει, ανεβαίνοντας σε Δ΄, Γ΄, Β΄ και Α΄ Κατηγορία.
Γι' αυτό, έχω την άποψη ότι, την επόμενη φορά που κάποιοι θα πάνε στην ΟΠΑΠ και στον ΚΟΑ για βοήθεια, θα ήταν σωστό να πάρουν μαζί τους και το ρόστερ της ομάδας τους.
Γιατί, όταν κλαίνε για το οικονομικό, τα δάκρυά τους θα πρέπει να είναι πραγματικά και όχι κροκοδίλια!..

3 σχόλια:

  1. τι εισηγείσαι όμως, να μην επιτρέπονται οι ξένοι στο αγροτικό αλλά μόν στις μεγάλες κατηγορίες; πως θα στηρίξει κάποιος αυτή τη διάκριση; το κείμενο πιο πάνω παρόλο που λέει πολλές αλήθειες δεν απαντά στο ερώτημά μου. αφού στόχος των μικρών ομάδων είναι να φτάσουν τις μεγάλες. πώς θα το κάνουν με άνισους όρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στόχος των μικρών ομάδων και του αγροτικού (τουλάχιστον) δεν είναι να φτάσουν τις μεγάλες (έτσι κατάλαβα τόσο καιρό) αλλά να δοθεί ευκαιρία στα νεαρά ταλέντα του κυπριακού ποδοσφαίρου να αναδειχθούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν. Όταν όμως ακόμα και οι ομάδες του αγροτικού είναι γεμάτες με ξένους καθώς και (άλλο ένα πρόβλημα και αυτό) ποδοσφαιριστές των ομάδων πρώτης κατηγορίας που βγήκαν στη σύνταξη, πως θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους να αναδειχθούν. Επίσης όπως λαλεί και ο Παπαμωυσέως "Υποτίθεται ότι όλοι νοιαζόμαστε για το μέλλον των νεαρών, που με την παρουσία τους στα γήπεδα και την καθημερινή ενασχόλησή τους, αποφεύγουν τις γνωστές κακοτοπιές της εποχής, τη μάστιγα κι αυτού του αιώνα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με αυτά που λες ttouli για Παιδεία. Δεν τα φορτώνουμε στους ξένους αλλά σε αυτούς τους αρχοντοχωριάτες που έκαναν το αγροτικό ποδόσφαιρό μπάχαλο φέρνοντας ξένους (μεγάλους) και κυπραίους συνταξιούχους. Το να έχει κάποιος στην ομάδα του μη-κύπριο αλλά νεαρό θεωρώ ότι είναι θεμιτό. Έτσι και αλλιώς για την ΟΥΕΦΑ, γιγενείς παίχτες δεν είνια αυτοί που έχουν υπηκοότητα της χώρας αλλά αυτοί που ποδοσφαιρικά "μεγάλωσαν" στη συγκεκριμένη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή