Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ο φοροφυγάς!


ΜΙΑ φυσιογνωμία και ένα προφίλ ζωής καλά γνωστό και πολύ καλά συγκαλυμμένο. Ζει και περιφέρεται ανάμεσά μας με αναφορά στους υψηλούς κύκλους και τους έχοντες κομματική ή πολιτική δύναμη. Επιθυμεί να συγκαταλέγεται στους ελεύθερους επαγγελματίες με επίσημο και ανεπίσημο κύκλο εργασιών.

Συνήθως εκεί και όπου θέλει να είναι μετρήσιμος και αναγνωρισμένος προβαίνει σε φοβερές αποκαλύψεις για τον χρυσοφόρο κύκλο εργασιών του, τους πολυάριθμούς του υπαλλήλους, τις επιδόσεις στο εξωτερικό, τις ικανότητές του ως business man. Κυρίως όμως απαιτεί επαίνους και εύσημα από φίλους και γνωστούς για τη δεινότητα και τις ευφάνταστές του μεθόδους φοροαποφυγής, πλάνης και αποπλάνησης του Δημοσίου για τις δοσοληψίες του και ειρωνείας των φοροεισπρακτικών δυνατοτήτων του Κράτους.

Ενώπιον όμως των φοροθετών, των υπαλλήλων του Φ.Π.Α., κάποτε και των δικαστών φτάνει στην επίκληση του οίκτου σε μια ασύστολη προσπάθεια να πείσει ότι λίγο πολύ βρίσκεται στα όρια των δυσπραγούντων του Γραφείου Ευημερίας!

Στην καθημερινότητά του είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος εύκολα κρίνει και επικρίνει δομές, έχει απόψεις επί της διαφάνειας, της ανεπάρκειας των θεσμών, των διαβλητών διαδικασιών, της διαφθοράς.

Όχι σπάνια θαείναι παράγοντας σε σωματεία και ιδρύματα, ενδεχομένως και χορηγός σε προεκλογικές εκστρατείες. Θα έχει κουμπάρους και φίλους στο Κοινοβούλιο και στα Κόμματα, τους οποίους μπορεί να πιέζει όταν χρειάζεται.

Ικανότατος στη συμπλήρωση αιτήσεων και εντύπων, ιδιαίτερα σχολαστικός στα χρονοδιαγράμματα, για όλα τα δημόσια ωφελήματα και όλες τις ελαφρύνσεις που δικαιούται από το Δημόσιο. Αυστηρός και αμείλικτος, αν υπάρξουν λάθη και καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του Κράτους.

Ως πολίτης τίθεται σε συναγερμό τότε και μόνο τότε όταν αισθανθεί και διαισθανθεί ότι απειλούνται τα συμφέροντά του ή τροχοδρομούνται πράγματα που θα ελέγξουν τη διαφυγή ή καλύτερα την κλοπή του.

Προστατεύεται και καλύπτεται μέσα από τη δημόσια επιχειρηματολογία της οικονομικής εξυγίανσης, η οποία δεν τον αναφέρει καν ως οφειλέτη, εξαντλούμενη σε επιθέσεις κατά των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα.

Ο φοροφυγάς είναι το πρόσωπο, που παρακολουθώντας την Ολομέλεια της Βουλής στις 26 Αυγούστου 2011 χάρηκε και ανακουφίστηκε… Πάλι δεν θα πληρώσει και δεν θα χάσει. Συνεχίζει ως κανονικός φυγάς να είναι αποδεκτός από την κυπριακή πραγματικότητα, διαφεύγοντας και των θεσμών και του νόμου. Εκατομμύρια ανείσπρακτων φόρων καταμαρτυρούν την ικανότητα και την πόρωσή του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου