Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

16% των μαθητών εθισμένοι στο Διαδίκτυο

Το 20% των χρηστών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινάγια περισσότερες από πέντε ώρες
Λευκωσία: Η εξοικείωση  τους με την τεχνολογία και τη χρήση του διαδικτύου αρχίζει πριν την ηλικία των 10 ετών, ενώ με την είσοδό τους στην εφηβεία γνωρίζουν, ήδη, περισσότερα απ’ ό,τι πολλοί ενήλικες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρησιμοποιούν τον παγκόσμιο ιστό σε καθημερινή βάση. Κάπου εκεί, όμως, μπορεί να ξεκινήσουν και τα προβλήματα. Όταν, δηλαδή, η χρήση του διαδικτύου δεν περιορίζεται σε κάποιες ώρες ψυχαγωγίας ή πληροφόρησης αλλά καταλήγει σε εξάρτηση.

Μαθητές οι οποίοι είναι εθισμένοι στο ίντερνετ υπάρχουν και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας η οποία διεξήχθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λατσιών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Βάσει των αποτελεσμάτων το ποσοστό εθισμού των παιδιών ηλικίας 12 έως 18 ετών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ανέρχεται στο 16% (συμμετείχαν συνολικά 884 μαθητές). Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι έφηβους είναι εθισμένος στο Διαδίκτυο.

Ο Κωνσταντίνος Σιώμος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ποσοστό ως αρκετά υψηλό. Όσον αφορά στις διαδικτυακές δραστηριότητες των εθισμένων εφήβων, για τα μεν κορίτσια είναι κυρίως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για τα αγόρια τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι ο μέσος όρος της ηλικίας έναρξης χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι τα εννιά έτη και χρήσης του Ίντερνετ τα δέκα έτη. Υπάρχουν βέβαια και παιδιά που παίρνουν στα χέρια τους υπολογιστές σε πολύ μικρότερη ηλικία.

Στην πλειοψηφία τους μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον (55%) και ακολουθούν κατά σειρά προτεραιότητας οι φίλοι (15%) και το σχολικό περιβάλλον (14%). Το 80% των ερωτηθέντων το χρησιμοποιούν καθημερινά, ενώ σημαντική αναφορά είναι πως το 20% των χρηστών δηλώνει καθημερινή χρήση πάνω από πέντε ώρες.

Ολόκληρη η έρευνα θα παρουσιαστεί σήμερα στις 19.30 στο αμφιθέατρο του Λυκείου Λατσιών. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου