Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Παναγιώτης Λάμπρου: Θυσιάστηκε για την πατρίδα


Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του αγνοούμενου Παναγιώτη Λάμπρου. Εξακριβώθηκε πως ήταν ένα από τα θύματα ομαδικής εκτέλεσης Ελληνοκυπρίων στο Μπέκιογιου, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Ακόμα ένας αιχμάλωτος του Αττίλα αποκαλύπτεται ότι εκτελέστηκε άνανδρα. Ο Παναγιώτης Λάμπρου, δάσκαλος από τον Λυθροδόντα, νυμφευμένος με δύο παιδιά, συνελήφθη από Τουρκοκύπριους, μαζί με άλλους 44 στρατιώτες και πολίτες, στο χωριό Βώνη στις 15 Αυγούστου 1974. Τα λείψανά του ταυτοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες με τη μέθοδο DNA, μετά που ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο χωριό Μπέκιογιου, στα κατεχόμενα. Όπως ανέφερε στη «Σ» ο γαμπρός του Παναγιώτη Λάμπρου, Ανδρέας Θεοδωρίδης, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), επισκέφθηκε την οικογένειά του την περασμένη Παρασκευή και την ενημέρωσε για την εξακρίβωση της τύχης του αγαπημένου τους. 

«Αύριο», είπε, «μέλη της οικογένειας θα επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ για την αναγνώριση του Παναγιώτη». Η κηδεία του θα τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013, στις 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Θεράποντος Λυθροδόντα. Οι γονείς του Παναγιώτη, Λάμπρος και Ευδοκία, δεν θα έχουν την ευκαιρία να κηδέψουν το παιδί τους, καθώς απεβίωσαν πριν από χρόνια.

Εν ψυχρώ εκτέλεση
Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι ο Παναγιώτης Λάμπρου, 34 χρονών τότε, ήταν υπόδειγμα οικογενειάρχη και εκπαιδευτικού. «Έχαιρε τεράστιας εκτίμησης, τόσο στον Λυθροδόντα όσο και ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Γνήσιος πατριώτης και δημοκράτης, δεν έλειψε από κανέναν αγώνα της νεότερης ιστορίας της Κύπρου και παρέμεινε πιστός στις επάλξεις του καθήκοντος, υπερασπιζόμενος την αμυντική γραμμή Μιας Μηλιάς, κάτω από τις διαταγές του ταγματάρχη Τάσου Μάρκου, παρότι είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα από οικείο του πρόσωπο για την επερχόμενη δεύτερη φάση της εισβολής. Δεν μπορούσε να εγκαταλείψει φίλους και συγχωριανούς, που ήταν δίπλα του».

Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι ο Παναγιώτης ήταν αποφασισμένος να θυσιάσει ακόμη και τη ζωή του για το καλό της πατρίδας. «Αντέτεινε ακόμα στις επίμονες εκκλήσεις να βρει δικαιολογία φυγής. Μας έλεγε χαρακτηριστικά: "Κι όταν ανοίξουν τα σχολεία και μιλήσω με τα παιδιά για τον πόλεμο, τι θα τους πω; Ότι προσποιήθηκα τον άρρωστο κι έφυγα; Ξέχασέ το, αποκλείεται να γίνει"».

Το πρωινό της 14ης Αυγούστου το τάγμα του Παναγιώτη δέχεται ανελέητη συνδυασμένη επίθεση αρμάτων, αεροπορίας, πυροβολικού και πεζικού. Την ύστατη στιγμή, ο Παναγιώτης Λάμπρου θα εγκαταλείψει το όρυγμά του και μετά από περιπετειώδη διαδρομή θα καταλήξει στη Βώνη, στο σπίτι της κ. Φρόσως Δήμου μαζί με άλλους κληρωτούς και εφέδρους. Το επόμενο πρωί, και ενώ εξετάζουν τη δυνατότητα διαφυγής, εισέρχονται στο χωριό Τουρκοκύπριοι ένοπλοι, συλλαμβάνουν 37 στρατιώτες μαζί με οχτώ χωριανούς και τους οδηγούν σε άγνωστη κατεύθυνση. «Ο ομαδικός τάφος στο Μπέκιογιου μαρτυρεί το έγκλημα πολέμου που ακολούθησε», είπε ο κ. Θεοδωρίδης, για να προσθέσει: «Παρόλο που κάποιοι από τους απαγωγείς των Κυπρίων στη Βώνη είναι πολύ καλά γνωστοί από το 1974, κανένα ένταλμα σύλληψής τους δεν έχει εκδοθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου