Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Μια νέα τεχνολογία που αφήνει υποσχέσεις για πολύ ταχύτερο ασύρματο δίκτυο

Ιάπωνες επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματα έρευνας, από την οποία προκύπτει ότι είναι ρεαλιστικά υλοποιήσιμη η δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου μικρής εμβέλειας στη μπάντα των terahertz, με ταχύτητες πολύ υψηλότερες από το σημερινό Wi-Fi.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με τη λεγόμενη μπάντα T-ray. Πρόκειται για ένα πεδίο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος ανάμεσα στα 300 GHz και τα 3 THz (ανάμεσα στο φούρνο μικροκυμάτων και το υπό-υπέρυθρο φάσμα), μια περιοχή που δε χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή και θα μπορούσε να φιλοξενήσει ασύρματες επικοινωνίες επόμενης γενιάς. Μέχρι σήμερα, το κόστος του εξοπλισμού και η κατανάλωση ενέργειας για τη χρήση αυτής της περιοχής ήταν απαγορευτικά, όμως οι Ιάπωνες ισχυρίζονται ότι βρήκαν τρόπο να την αξιοποιήσουν με λογικό κόστος.

Οι δοκιμές των επιστημόνων έγιναν σε συχνότητες έως 542 GHz, με την ταχύτητα να αγγίζει τα 3 gigabits ανά δευτερόλεπτο. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ταχύτητα 20 υψηλότερη σε σύγκριση με ένα γρήγορο Wi-Fi δίκτυο.

Το μεγάλο αρνητικό της επικοινωνίας σε αυτό το φάσμα είναι η περιορισμένη εμβέλεια. Η ακτίνα δράσης υπολογίζεται στα 10 μέτρα περίπου, ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα κύματα μπορούν να αγνοήσουν πολλά εμπόδια, καθώς διαπερνούν την ύλη όπως οι ακτίνες Χ.

Δε μιλάμε, βέβαια, για εμπορική αξιοποίηση μέσα στο επόμενο διάστημα. Οι Ιάπωνες απλά απέδειξαν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπο ρεαλιστικό.

Πηγή: e-PC Mag Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου